Svake srijede donosimo važne vijesti iz područja politike i društva, a ovoga tjedna riječ je o klimatskim promjenama, položaju žena u San Marino te Afganistanu, kao i važnoj odluci Francuske kad je riječ o mentalnome zdravlju

Greta Thunberg provokativnim govorom kritizirala svjetske lidere o klimatskoj akciji

Švedska aktivistkinja Greta Thunberg narugala se diskursu svjetskih lidera kad je riječ o komunikaciji savladavanja klimatske krize. Na klimatskom samitu mladih kritizirala je čelnike, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena i britanskog Borisa Johnsona, rekavši kako je posljednjih 30 godina o klimatskim akcijama sve bilo “bla, bla, bla”.

Thunberg je oponašala vođe ponavljajući njihove uobičajene fraze o klimatskoj krizi, aludirajući na njih kao na prazne riječi i neispunjena obećanja.

“Kad kažem klimatske promjene, na što mislim? Mislim na poslove. Zelena radna mjesta. Zelena radna mjesta”, rekla je, osvrnuvši se na Bidenove govore o klimatskoj krizi. “Moramo pronaći glatki prijelaz prema niskougljičnom gospodarstvu. Ne postoji planet B”, rekla je u osvrtu na govor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. “Ne postoji Planet Bla. Bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla.”

 U svom govoru o britanskom premijeru Johnsonu, Thunberg je ismijavala retoriku oko planova njegove vlade za “zeleni oporavak”. “Neto nula, bla, bla, bla. Klimatski neutralno, bla, bla, bla. Ovo je sve što čujemo od naših takozvanih vođa, riječi koje zvuče sjajno, ali do sada, nisu dovele do nikakvih radnji niti ispunjenja snova. Prazne riječi i obećanja.”

Thunberg je govorila na Youth4Climate forumu, događanju koji se održao dva dana prije nego što su se deseci ministara sastali u Milanu na posljednjem sastanku na visokoj razini prije klimatskih pregovora COP26 u studenom u Glasgowu. I iskreno, vidjet ćemo hoćemo li, nakon ove provokacije koja sugerira da se traže djela, a ne riječi – vidjeti nešto drugo od klasične govorancije. Vremena znamo da nemamo.

Republika San Marino na referendumu glasala za legalizaciju pobačaja

Ukupno 77 posto stanovništva države poznate po snažnoj katoličkoj tradiciji glasalo je za pravo na pobačaj do 12. tjedna trudnoće. čime su promijenili zakon koji datira još iz 19. stoljeća. Nakon tog razdoblja pobačaj će biti moguć u slučaju ugroze života majke ili malformacije ploda.

Ovu inicijativu za referendum pokrenula je organizacija Unione Donne Sammarinesi, a sada se San Marino ovim potezom izbrisao s mjesta jedne od posljednjih država u Europi koja u potpunosti zabranjuje pobačaj. Sada su na popisu još Andora, Malta i Vatikan.

Ministrica unutarnjih poslova Elena Tonnini pozvala je parlament da sukladno rezultatima referenduma izmijeni postojeći zakon o pobačaju, koji datira iz 1865. i predviđa trogodišnju zatvorsku kaznu za ženu koja prekine trudnoću.

Izlaznost na referendum bila je 41 % u ovoj enklavi koja nema izlaz na more, a pravo glasa imalo je nešto više od 35 tisuća ljudi, od kojih trećina živi u inozemstvu. Protivljenje dekriminalizaciji pobačaja predvodi Sammarineska demokršćanska stranka, koja ima jake veze s Katoličkom crkvom i upravlja zemljom gotovo 20 godina. No čini se da se ipak dogodila promjena koju su pokrenule druge europske zemlje, poput Irske i Gibraltara, koje su posljednjih godina legalizirale pobačaj.

Francuska zdravstvena služba plaćat će psihoterapiju

Francuska državna zdravstvena služba počet će plaćati dio troškova propisane psihoterapije, a od 2022. otvorit će 800 novih radnih mjesta u centrima za mentalno zdravlje, izjavio je u predsjednik Emmanuel Macron.

Građani će dobiti 40 eura za prvu sesiju i 30 eura za naknadne sesije, nešto manje od prosječne cijene, koja se općenito kreće između 50 i 70 eura, pod uvjetom da ih propiše liječnik.

To je posljedica pandemijskih mjera distanciranja i nesigurnosti uzrokovane padom ekonomije, a sve više studija svjedoči o povećanju stresa i usamljenosti kod ljudi. “Pandemija je otkrila važnost mentalnog zdravlja… Ovo je obaveza za cijelu naciju”, rekao je Macron na konferenciji za novinare.

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja savladavanja ove pošasti koja čini društvo, a koju smo također predugo ignorirali. Dok neke države (s najnovijom Irskom na listi) pokušavaju uvesti četverodnevni radni tjedan, tvrtka Nike je svojim zaposlenicima u sjedištu u SAD-u dala tjedan dana slobodnog vremena kako bi se “othrvali” i oporavili od pritisaka pandemije. Whitney Wolfe Herd, osnivačica aplikacije za dejtanje Bumble, dala je svojih 700 zaposlenika dodatni tjedan plaćenog dopusta iz istoga razloga, a prema brojnim business portalima se čini da sve više tvrtki uključuje edukacije o mentalnome zdravlju i usluge psihološkog savjetovanja u svoju poslovnu okolinu.

Ženama više neće biti dopušteno pohađati nastavu niti raditi na sveučilištu u Kabulu

Evo još jednog poteza koji isključuje Afganistanke iz javnoga života. “Sve dok pravo islamsko okruženje nije organizirano za sve, ženama neće biti dopušteno dolaziti na sveučilišta ili raditi. Najprije islam”, rekao je Mohammad Ashraf Ghairat na svom službenom profilu na Twitteru, nakon što je imenovan za kancelara kabulskog sveučilišta od strane talibana.

Ranije u ponedjeljak, Ghairat je na Tweetu na Twitteru napisao da sveučilište radi na planu prilagođavanja nastave studenticama, ali nije rekao kada će taj plan biti dovršen.

“Zbog nedostatka predavačica, radimo na planu da muški predavači mogu podučavati studentice iza zastora u učionici. Na taj način bi se stvorilo islamsko okruženje za studentice da se obrazuju.”

Podsjetimo, nakon što su u kolovozu “osvojili” glavni grad, Kabul, vodstvo talibana tvrdilo je da ovaj put na vlasti neće provoditi drakonske uvjete po kojima su bili poznati. Ali ta se obećanja, očekivano, nisu ostvarila. Odsustvo ženskih predstavnica iz novoformirane privremene vlade i skoro potpuni nestanak žena s ulica zemlje doveli su do velikih zabrinutosti svijeta, a iako se dosad komuniciralo da će ženama biti dopušteno obrazovanje, talibani su naložili razdvajanje spolova u učionicama i rekli da studentice, predavačice i zaposlenice moraju nositi hidžabe u skladu s grupnim tumačenjem šerijatskog zakona.

 

Foto: Unione Donne Sammarinesi