Francuska je jedna od posljednjih država koja želi ponuditi novčani poticaj za prijelaz građana iz automobila na održivija prijevozna sredstva

Europska država nudi stanovnicima 2.500 eura zamijene svoj stari automobil i dobiju električni bicikl. Ovaj financijski poticaj dio je proširenog programa zamjena starih automobila za nove, koji sada vozačima pomaže u kupnji novijih, ekološki prihvatljivijih prijevoznih sredstava. Ranije ovog tjedna zakonodavci u Francuskoj odobrili su mjeru preliminarnim glasovanjem. Francuska federacija korisnika bicikala tvrdi da bi, ako Francuska nastavi s ovom inicijativom, pridružit će se drugim europskim zemljama koje svojim građanima nude slično.

Finska tako ima sličnu shemu koju su građani dosad uvelike iskoristili i zamijenili svoje automobile za 2.000 e-bicikala, 100 pokaza za javni prijevoz i 1.000 automobila koji ispuštaju manje emisija. Litva je također ponudila sličan projekt svojim građanima prošle godine. Nacionalna Agencija za upravljanje okolišnim projektima (APVA) ponudila je stanovnicima 1.000 eura ako trguju svojim starim automobilima, u zamjenu za bilo što održivije – od e-bicikla do pokaza, a projekt je iskoristilo već više od 8.500 građana.

Foto: Steven Lasry / Unsplash