Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti o aktivnostima Europske komisije, Francuskoj, Finskoj te Španjolskoj

Tijelo EU za borbu protiv prijevara optužuje Marine Le Pen za pronevjeru

EU anti-fraud body OLAF, za borbu protiv prijevara optužilo je čelnicu francuske krajnje desnice Marine Le Pen i suradnike za pronevjeru oko 617,000 eura dok su bili zastupnici u Europskom parlamentu, objavila je u subotu francuska web-stranica Mediapart, citirajući  izvješće.

Optužbe dolaze nešto više od tjedan dana prije nego što se Le Pen susreće s sadašnjim Emmanuelom Macronom u drugom krugu predsjedničkih izbora. Njezin odvjetnik odbacio je optužbe, izazivajući sumnju u “tajming” objave.

Mediapart je objavio izvode iz novog izvješća OLAF-a o troškovima koje političke skupine mogu činiti u sklopu svog mandata eurozastupnika. Agencija optužuje Le Pen i druge da su sredstva koristili u nacionalne političke svrhe, osobne troškove ili za usluge koje bi koristile komercijalnim tvrtkama bliskim njezinoj stranci Nacionalni skup i parlamentarnoj skupini krajnje desnice, Europa nacija i slobode (ENF).

Izvješće upire prstom u Le Pen i još trojicu bivših zastupnika u Europskom parlamentu, uključujući njezinog oca Jean-Marie Le Pen, njezinog bivšeg partnera Louisa Aliota i bivšeg zastupnika ekstremne desnice u Europskom parlamentu Brunu Gollnisch. ptužena je za “pronevjeru javnih sredstava” i “suučesništvo” u ovom kaznenom djelu u sklopu sudske istrage.

Prema izvješću, Le Pen je osobno pronevjerila oko 137.000 eura javnog novca iz parlamenta u Strasbourgu dok je bila europarlamentarka između 2004. i 2017.

Činjenica je da se prikladno čekalo s ovom viješću, dok se Emmanuel Macron bori protiv Marine Le Pen na francuskim predsjedničkim izborima u drugome krugu, ali, je li bitno kada se saznalo nešto ovakve tematike? Pretpostavka je da se objavilo sada samo iz razloga što građani i građanke imaju naviku zaboraviti (ne)djela političara.

Velika je vjerojatnost da će se Finska pridružiti NATO-u

Finska, koja dijeli dugačku granicu s Rusijom,  najvjerojatnije će se pridružiti NATO-u unatoč prijetnjama ruske vlade da će u priču uključiti nuklearno oružje, rekao je finski ministar za europska pitanja Tytti Tuppurainen u intervjuu za Sky News krajem prošloga tjedna.

Nakon što je ruska ničim izazvana napravila invaziju na Ukrajinu potaknula je Švedsku i Finsku, dvije povijesno neutralne zemlje, da se pridruže obrambenom savezu. Rusija prijeti jačanjem svoje obrane na Baltiku, uključujući raspoređivanje nuklearnog oružja u regiji, kao odmazdu. “Čini se da su građani Finske već odlučili”, rekla je Tuppurainen za Sky News, napominjući da ankete pokazuju ogromnu podršku pridruživanju NATO-u.

“O ovom pitanju moramo temeljito raspraviti u našem Saboru”, rekla je. “U ovom trenutku rekao bih da je to vrlo vjerojatno, ali odluka još nije donesena. Brutalni rat u Ukrajini, to je poziv na buđenje za sve nas”, dodala je. “Ne samo nama Fincima; to ima veze s cijelom sigurnosnom granicom u Europi.”

Španjolska proglasila zločinom uznemiravanje žena ispred klinika za pobačaj, što je velika stvar za one koji se zalažu za zabranu prekidanja trudnoće

Unatoč svim zakonima o pobačaju koji se događaju diljem svijeta, a možda najviše u SAD-u, Španjolska je proglasila protuzakonitim pro-life prosvjednicima uznemiravanje žena izvan klinika za pobačaj. Premijer Pedro Sanchez unio je amandman na kazneni zakon kako bi spriječio te ljude da vrše pritisak na žene koje žele prekinuti trudnoću.

Novi zakon navodi da će se prosvjednici koji “ometaju ostvarivanje svog prava na dobrovoljni prekid trudnoće” putem “dosadnih, uvredljivih, zastrašujućih ili prijetećih radnji” suočiti sa zatvorom od tri do 12 mjeseci.

Prvi počinitelji neće biti procesuirani, ali im se može naložiti rad za opće dobro. Zabrana također zabranjuje osoblju klinike za pobačaj i drugim zdravstvenim radnicima da maltretiraju žene zbog njihovih pobačaja. Sanchez i njegova stranka također rade na zakonu koji dopušta javnim bolnicama da provode postupke pobačaja za 16 i 17-godišnjakinje bez pristanka roditelja.

Prema portalu CBS News, dok su mnogi u zemlji pozdravili novi zakon, tisuće prosvjednika iz grupa protiv pobačaja okupilo se ispred madridskog parlamenta dok je najavljen amandman. Glasnogovornica grupe Inmaculada Fernandez rekla je: “Molitva nije zločin i nastavit ćemo moliti i ponuditi svoju pomoć svim onim ženama kojima je potrebna kako bi uvidjeli da pobačaj nije jedino rješenje. Prošle je godine zahvaljujući pomoći pro-life grupa rođeno više od 6000 djece i nijedna od majki nije požalila što je rodila.”

Prema izvješću Udruge ovlaštenih klinika za pobačaj (ACAI) iz 2018. godine, 89 posto žena izjavilo je da su se, dok su tražile pobačaj u Španjolskoj, osjećale uznemireno, a 66 posto ih je izjavilo da se osjećaju ugroženo.

Iako je pobačaj u Španjolskoj legalan na zahtjev do 14 tjedana trudnoće, The New York Times izvijestio je da mnogi liječnici odbijaju provesti postupak, nazivajući to ‘prigovorom savjesti’, što vam je sigurno poznato i iz naših lokalnih izvora.

Kako su saznali iz Platforme za reproduktivnu pravdu sredinom 2020. godine, čak osam od 29 ovlaštenih bolnica u Hrvatskoj ne obavlja taj legalni medicinski zahvat, a ako žena namjerava obaviti pobačaj, prilično će se namučiti da dođe do informacije gdje je to moguće jer ih bolnice često odbijaju dati, pokazalo je istraživanje Platforme.

Valja podsjetiti na to da, neovisno o tome je li pobačaj legalan ili ne, te smatra li većina da fetus ima prava, činjenica jest ta da su žene od pamtivijeka prekidale trudnoću. Učiniti to nelegalnim ili ih uznemiravati pritom vraćamo se u mračno doba nelegalnih radnji i PTSP-a, a ne prestankom postojanja pobačaja. Kako pokazuju određene skandinavske zemlje u kojima je pobačaj legalan, ali i seksualni odgoj važan dio kurikuluma – edukacija je ta koja sprječava pobačaj.

 

Foto: Sarah Silbiger/Getty Images