Europska unija dugo je radila na ukidanju granica, a sada ih je slijedom pandemije, iz koje nikako da izađemo, morala ponovno postaviti.

Posljednja otkrivena varijanta Omicron zaustavila je sva putovanja u i iz Afrike, a trenutno je na snazi ograničenje svih putovanja u EU iz sljedećih zemalja: Bocvana, Eswatini, Lesoto, Mozambik, Namibija, Južna Afrika i Zimbabve. No, što je s Europom i zemljama članicama? Države članice EU-a dogovorile su koordinirani pristup ograničavanju slobodnog kretanja kao odgovor na pandemiju koronavirusa. To uključuje oznaku boje za klasifikaciju regija, na temelju epidemiološke situacije u njima.

Prema tim klasifikacija putnici iz zemalja s niskim rizikom smiju putovati uz predočenje cjepiva ili negativnog PCR testa. Zanimljivo je kako se u većini zemalja, posebice onima koje sada imaju jeftine letove pa su stoga zanimljive za putovanja poput Francuske, Njemačke, Danske, Irske, Italije i Švedske za ulaske u barove, restorane, muzeje traži covid potvrda koja uključuje potvrdu o cjepivu, negativan PCR test ili dokaz o preboljenju. Italija je otišla ovdje i korak dalje te traži isključivo potvrdu o cijepljenju za društvena kretanja osim za javni prijevoz gdje će vam još dopustiti ulazak i s negativnim PCR testom. Velika Britanija zahtijeva karantenu nakon ulaska u zemlju pri čemu drugi dan trebate napraviti PCR test i nastaviti ga raditi sve dok ne bude negativan kako biste se mogli kretati po zemlji.

Trenutno postoji nekoliko zemalja koje će dopustiti ulazak posjetiteljima koji nisu cijepljeni. Neki od njih su u Europi, a drugi nešto dalje, nudeći necijepljenim putnicima izbor između kratkih i dugih putovanja. Preporučujemo da uvijek pomno slijedite zdravstvene smjernice i redovito provjeravate vladine smjernice kako za zemlju koju možda razmišljate posjetiti.

Madeira

Portugalsko kopno zabranjeno je putnicima koji nisu cijepljeni s dvije doze, no možete putovati na otok Madeira. Od vas će se tražiti da pokažete dokaz o negativnom PCR testu napravljenom unutar 72 ili 48 sati od dolaska te ispunite i predate putnički upitnik prije polaska.

Hrvatska

Hrvatska je među zemljama koje ne traže cjepivo za ulazak u zemlju već se ulazi s dokazom o negativnom antigen testu izdanom unutar 48 sati od dolaska ili se pokazuje negativni PCR test u roku od 72 sata od dolaska ili pak liječnička potvrda o oporavku nakon pozitivnog rezultata testa između 11 i 180. dana prije.

Grčka

Necijepljeni putnici mogu posjetiti zemlju s dokazom o negativnom PCR testu izdanim unutar 72 sata od dolaska, dokazom o negativnom brzom antigenskom testu Covid-19 iz ovlaštenog laboratorija, obavljenom unutar 48 sati prije vašeg dolaska, ili dokazom o oporavku od Covida-19. No, problemi će vas stići pokušate li se družiti u zatvorenim prostorima. Onima bez certifikata o cjepivu zabranjen je pristup zatvorenim prostorima kao što su barovi, restorani, kafići, kina, kazališta, maloprodajne trgovine i teretane. Svi trebaju pokazati potvrdu o cijepljenju i osobnu iskaznicu za ulazak u zatvorene prostore. Necijepljene osobe mogu ući samo u određene osnovne lokalne trgovine, kao što su ljekarne i supermarkete.

Cipar

Necijepljeni putnici na Cipru moraju dostaviti dokaz o negativnom PCR testu napravljenom unutar 72 sata prije polaska, a zatim odraditi još jedan PCR test po dolasku u zračne luke Larnaca ili Paphos te ostati u izolaciji dok se rezultati ne vrate. Zatim ste obavezni odraditi dodatni PCR ili brze testove na antigen svakih sedam dana nakon dolaska, osim ako možete pružiti dokaz o preboljenom koronavirusu u posljednjih šest mjeseci.

Mađarska

Nema ograničenja niti zahtjeva za ulazak u zemlju cestom ili željeznicom iz Austrije, Hrvatske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije i Ukrajine. Prilikom putovanja zračnim putem, pojedinci moraju dostaviti dokaz o cijepljenju, oporavku od COVID-a u posljednjih šest mjeseci ili negativan PCR test.

Slovenija

Možete ući u zemlju s dokazom da ste se oporavili od COVID-19 prije ne više od 180 dana ili ako imate valjanu potvrdu o cijepljenju ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Negativan brzi antigen test je također u redu sve dok nije stariji od 48 sati. Barovi i restorani su otvoreni, ali prije ulaska u prostore morate dokazati da ste cijepljeni, negativni ili ste se oporavili od infekcije koronavirusom. Organiziranje javnih kulturnih ili sportskih događanja na otvorenim javnim prostorima nije dopušteno, ali je dopušteno u zatvorenim javnim prostorima s fiksnim sjedalima. U tim slučajevima svako drugo mjesto mora biti prazno, korištenje maski za lice je obavezno, a svi sudionici moraju biti testirani, cijepljeni ili oporavljeni.

Švedska

U Švedsku možete putovati s valjanom potvrdom o cijepljenju, pokazati negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili dokaz o oporavku. Švedske vlasti preporučuju da svi putnici izvan nordijskih regija, što znači Danska, Finska, Island i Norveška, rade test na dan ulaska. U zemlji nema ograničenja. Ako niste cijepljeni, savjetuje vam se da se držite podalje od drugih i posebno izbjegavate bliski kontakt s osobama iz rizičnih skupina.

Švicarska

U Švicarsku možete putovati s dokazom da ste se oporavili od COVID-a prije ne više od godinu dana ili ako imate valjanu potvrdu o cijepljenju. Ako ne, morate pokazati negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati po dolasku. Četiri do sedam dana nakon ulaska morat ćete ponovno raditi jedan od dva testa.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ne morate biti potpuno cijepljeni da biste posjetili Ujedinjene Arapske Emirate. Necijepljeni dolaskom u zemlju moraju predočiti dokaz o negativnom PCR testu napravljenom ne više od 72 sata prije polaska.

Meksiko

Meksiko trenutačno ne zahtijeva od posjetitelja da pokažu negativan PCR test ili karantenu po dolasku, samo moraju unaprijed ispuniti obrazac i imati QR kod iz navedenog obrasca sa sobom pri ulasku u zemlju. Odmarališta također mogu zatražiti od gostiju da po dolasku ispune zdravstveni upitnik.

Foto: Unsplash