U svijetu u kojem se žene sve više suočavaju s različitim oblicima nasilja i prijetnji, tečajevi samoobrane, nažalost, postaju sve potrebniji. Ovi tečajevi pružaju fizičke vještine potrebne za obranu, ali i povećavaju samopouzdanje te osjećaj sigurnosti u svakodnevnim situacijama.

Prije svega, važno je znati da samoobrana za žene nije samo fizička sposobnost već  i psihološka priprema za prepoznavanje potencijalno opasnih situacija i učenje kako ih izbjeći ili neutralizirati. Kroz strukturirane programe i praktične vježbe, žene imaju mogućnost usvojiti neophodne vještine za suočavanje s nepredvidivim situacijama, što može biti presudno u kriznim momentima. Isto tako, bez obzira na vašu dob ili fizičku kondiciju, tečajevi samoobrane namijenjeni su svima te nude priliku za osnaživanje i preuzimanje kontrole nad vlastitom sigurnošću.

Što je važno znati prije prvog dolaska?

Bitno je naglasiti da je u ovom slučaju poslovica “bolje spriječiti, nego liječiti” aktualnija no ikad. Ono što želimo reći je to kako ne morate čekati da se dogodi neugodna situacija kako biste krenuli na tečaj samoobrane jer se radi o odluci koju je dobro učiniti preventivno. Sâm postupak je vrlo jednostavan i ne zahtijeva nikakve dodatne pripreme, nešto poput prvog odlaska u teretanu. Bit će vam potrebna klasična udobna odjeća za vježbanje, stabilne tenisice i – želja za izlaskom iz zone komfora. Također, valja osvijestiti da je ovo proces koji zahtijeva vrijeme i kontinuitet i da nećete nakon nekoliko odlazaka postati stručnjakinja za samoobranu. Naime, učenje tehnika samoobrane zahtijeva trud i strpljenje jer svaki sljedeći sat je korak bliže ka većem samopouzdanju i fizičkoj snazi.

Kako odabrati pravi tečaj?

Postoji puno različitih načina samoobrane, stoga je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i ciljevima. Informirajte se o različitim stilovima i tehnikama te odaberite onaj koji vam se čini najprikladnijim. Tečajevi samoobrane često uključuju rad u paru ili grupi, stoga budite spremni i otvoreni na interakciju s drugim polaznicima i instruktorom.

Gdje na tečaj?

Krav Maga

Istoimena tehnika samoobrane, Krav Maga, nastala je u Izraelu, a metodu je razvio Imi Lichtenfeld, dok ju je Eyal Yanilov nastavio razvijati i modificirati. Tečajevi se održavaju u brojnim gradovima, točnije u Zagrebu, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Splitu, Samoboru, Velikoj Gorici, Zadru, Varaždinu, Čakovecu, Koprivnici, Križevcima i Ivanić-Gradu, a Krav Maga nudi i specijalizirani program za žene.

Naime, Women Response program temelji se na Krav Maga metodama primjenjivima u svakodnevnom životu. Program uključuje seminare u obliku treninga, predavanja uživo ili online s temama iz područja sigurnosti, poduzetništva i osobnog razvoja. Cilj programa jest razviti borbenost, mentalnu otpornost i sposobnost donošenja odluka pod stresom, čime se povećava samopouzdanje i kontrola nad vlastitim reakcijama.

Aikido društvo Zagreb

Aikido je japanska borilačka vještina koja se razvila početkom 20. stoljeća, a njezin osnivač je Morihei Ueshiba i temelji se na principu nenasilja. To znači da cilj nije nanijeti ozljede protivniku, već ga neutralizirati koristeći vlastitu energiju i snagu. U Aikido društvu Zagreb tečaj samoobrane za žene uključuje učenje tehnika kako ojačati svoje tijelo i maksimalno iskoristiti njegovu snagu. Naime, vježbe i tehnike pomoći će vam povećati tjelesni kapacitet, omogućiti da budete snažniji i otporniji, a kontinuirana praksa potaknut će vas da zadržite motivaciju.

Foto: Pexels