Iako se boks i dalje smatra pretežito muškom aktivnošću, zapravo je idealan oblik rekreacije i za žene. Zašto je to tako? Naime, boks nije samo sport koji poboljšava fizičku formu, već donosi i brojne druge prednosti s naglaskom na djelotvorno rješavanje stresa. Stoga, ako se još uvijek nećkate oko toga biste li se okušali u boksu ili ne, u nastavku smo izdvojili nekoliko ključnih benefita koji će vas motivirati na to da ovom sportu pružite šansu!

Dolazak do željene linije

Bez obzira na to želite li izgubiti ili dobiti na težini, u kombinaciji s pravilnom prehranom – boks će vam u tome pomoći. Boks je sport visokog intenziteta koji kombinira aerobne i anaerobne vježbe. To znači da je izvrstan za sagorijevanje kalorija i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja. Jedan sat boksa može sagorjeti i do 500 kalorija, naravno, ovisno o intenzitetu treninga i vašoj fizičkoj spremi. Također, boks pomaže u izgradnji mišićne mase, što dodatno ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti.

Mentalno zdravlje

Današnji ubrzan životni tempo ostavlja posljedice pa makar i naoko nevidljive. Kako bismo se dobro nosili sa stresom i maksimalno mu doskočili, trening je ključan. Intenzivan fizički napor pomaže u oslobađanju endorfina, hormona sreće, a fokusiranje na tehniku i kombinacije udaraca može djelovati meditativno i regenerirajuće.

Povećanje snage i izdržljivosti

Dobra kondicija je pola posla, i to ne samo kad govorimo o fizičkom izgledu već i o općem osjećaju u vlastitom tijelu. Boks znatno utječe na povećanje snage i izdržljivosti te donosi splet različitih vježbi što znači da osim kondicije, poboljšava agilnost koja doprinosi većoj funkcionalnosti u svakodnevnim aktivnostima.

Samopouzdanje i samoobrana

Učenje boksačkih vještina ne samo da poboljšava fizičku snagu i izdržljivost već i gradi samopouzdanje. Jednostavno ćete se osjećati dobro i zadovoljno. Međutim, iako se nadamo da vam nikad neće biti potrebno, osnovno znanje boksačkih vještina može vam pomoći kao vid samoobrane i potaknuti osjećaj sigurnosti.

Nova okolina

Upišete li trening boksa, budite sigurni da ćete vrlo brzo steći nove prijatelje i proširiti krug ljudi. Također, osjećaj pripadništva i zajednice dodatno će vas motivirati i ohrabriti da ostanete dosljedni treninzima i dodatno razvijate svoju vještinu.

Foto: Unsplash, Instagram / @camilacoelho