Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru

Bidenova administracija dopušta izgradnju graničnog zida u Južnom Teksasu

Bidenova administracija objavila je u srijedu da je odustala od 26 saveznih zakona u Južnom Teksasu kako bi se dopustila izgradnja graničnog zida, što je prvi put da je administracija koristila sveobuhvatnu izvršnu vlast koja se često koristila tijekom Trumpovog predsjedništva.

Ministarstvo domovinske sigurnosti objavio je dopis u Federalnom registru SAD- a s nekoliko detalja o izgradnji u okrugu Starr u Teksasu, koji je dio prometnog sektora granične ophodnje s “velikim brojem ilegalnih ulazaka”. Prema vladinim podacima, u ovoj je regiji tijekom tekuće godine zabilježeno oko 245 tisuća  ilegalnih ulazaka.

“Trenutačno postoji akutna i hitna potreba za izgradnjom fizičkih barijera i cesta u blizini granice Sjedinjenih Država kako bi se spriječili nezakoniti ulasci u Sjedinjene Države”, izjavio je Alejandro Mayorkas, tajnik DHS-a.

Zakon o čistom zraku, Zakon o sigurnoj pitkoj vodi i Zakon o ugroženim vrstama neki su od saveznih zakona kojih se DHS odrekao kako bi napravio mjesta za izgradnju koja će koristiti sredstva iz sredstava Kongresa 2019. za izgradnju graničnog zida. Odricanjima se izbjegavaju dugotrajne revizije i tužbe kojima se osporava kršenje zakona o zaštiti okoliša.

Mauricijus dekriminalizira istospolne odnose

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) pridružuje se drugim agencijama Ujedinjenih naroda kako bi pozdravili odluku Vrhovnog suda Mauricijusa da dekriminalizira istospolne odnose na Mauricijusu.

“Vrhovni sud danas je poništio zastarjeli kolonijalni zakon i pokazao svoju predanost nediskriminaciji i nikoga ne ostavljajući po strani”, rekla je Lisa Singh, stalna koordinatorica Ujedinjenih naroda na Mauricijusu.

Rujanske temperature premašile očekivanja

Rujan je svojim toplim temperaturama premašio mjesečni rekord iz 2020. godine za nevjerojatnih 0,5 Celzijevih stupnjeva, pokazuju podaci koje je u srijedu objavila služba Europske unije za klimatske promjene Copernicus.

Nakon rekordnog ljeta i rujanske su temperature oborile rekorde”, rekla je Samantha Burgess, zamjenica direktora Copernicusa.

Prada će dizajnirati NASA-ina nova svemirska odijela 

Talijanska luksuzna modna kuća Prada objavila je da će se udružiti s tvrtkom Axiom Space u dizajniranju i razvoju NASA-ine sljedeće generacije lunarnih svemirskih odijela za nadolazeću misiju Artemis III na Mjesec 2025. godine.

U zajedničkoj izjavi, Prada je objavila da će njeni inženjeri raditi zajedno s Axiomovim timom Space Systems na dizajnu i razvoju novog svemirskog odijela Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU).

Svemirska odijela sljedeće generacije opisana su kao revolucionarna i “značajna prekretnica” u istraživanju svemira, otvarajući nove granice za luksuzne modne marke.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Prada (@prada)

Najviša francuska planina Mont Blanc se smanjuje

Najviša planina zapadne Europe smanjila se u posljednje dvije godine, tvrde istraživači. Naime, vrh Mont Blanca izmjeren je na 4.805,59 metara, što je 2,22 metra kraće nego 2021. godine.

Francuski geometar Jean des Garets rekao je da je smanjenje moglo biti uzrokovano zbog nedostatka kiše ovog ljeta.

Planina, koja se proteže između Francuske, Italije i Švicarske, mjeri se svake dvije godine kako bi se pokušao pratiti utjecaj klimatskih promjena na Alpe. Nakon mjerenja 2021. stručnjaci su rekli da planina u prosjeku gubi oko 13 cm visine godišnje.

Taylor Swift ruši rekord za najprofitabilniji koncertni film u povijesti – tjedan dana prije njegova prikazivanja

Taylor Swift: The Eras Tour” postao je najprofitabilniji koncertni film u povijesti, i to tjedan dana prije nego što će doći u kina. Njegov distributer AMC rekao je da je globalna pretprodaja ulaznica premašila 100 milijuna dolara, nadmašivši time rekord koji je postavio film Justina Biebera Never Say Never iz 2011. koji je zaradio 99 milijuna dolara.

Film, koji je snimljen tijekom američkog dijela turneje, trebao bi biti objavljen u više od 100 zemalja sljedeći petak, 13. listopada.

Modna kuća Alexander McQueen dobila je novog kreativnog direktora

Bivši dizajner brenda JW Anderson nasljedio je Sarah Burton na mjestu kreativnog direktora kuće Alexander McQueen.

Sredinom rujna odjeknula je vijest u modnim krugovima da je Sarah Burton najavila svoj odlazak iz Alexander McQueena nakon trinaest godina na čelu ove modne kuće. I sada, dva dana nakon što je Burton predstavila svoju oproštajnu kolekciju SS24, Alexander McQueen i Kering službeno su najavili novog kreativnog direktora brenda – Seána McGirra.

Dizajner Seán McGirr, koji se obrazovao u londonskom Central Saint Martinsu prije nego što je zanat izbrusio s Driesom Van Notenom u Antwerpenu i radio u Uniqlovim kreativnim uredima u Parizu i Tokiju, dolazi u Alexander McQueen s bivše pozicije voditelja RTW-a u JW Andersonu, gdje je radio od 2020. 

Strašna nesreća kod Venecije

Dvadeset jedna osoba je poginula, a njih osamnaest je ozlijeđeno u utorak nakon što je autobus sletio s nadvožnjaka u Mestreu kraj Venecije, potvrdile su službe za spašavanje. 

Autobus je prevozio četrdesetak talijanskih i stranih turista koji su posjetili Veneciju i vraćali se u svoj kamp  Iz još neutvrđenog razloga, bus je udario u sigurnosnu ogradu i odletio u prazno, srušivši se u blizini željezničke pruge između Mestrea i Marghere, dva grada koja čine dio Venecije.