Intermittent fasting trenutno je zasigurno jedan od najpopularnijih trendova u prehrani i fitnesu. Ljudi slijede ovaj obrazac prehrane u svrhu mršavljenja, poboljšanja zdravlja i općenito poboljšanja kvalitete života i dugovječnosti što ovaj obrazac obećava. Nedavno nam je i Maja Brekalo priznala da mu pribjegava, a mi smo o njemu, kao i ostalim popularnim tipovima prehrane, nedavno razgovarali s nutricionisticom Andreom Bilandžijom iz NutriLab+

“Intermitentni post (IF) je obrazac prehrane koji diktira vremenski period između posta i jela. Ne precizira koju hranu trebate jesti, nego kada biste je trebali jesti i u kojem vremenskom okviru. Stoga ovo ne nazivamo klasičnom dijetom, već stilom ili obrascem prehrane. Uobičajene metode povremenog posta uključuju dnevne šesnaestsatne postove, a osmosatni period u kojem se jede ili dvadesetčetirisatne postove, dva puta tjedno.

Nedostaci ove prehrane:

  • Ovakav tip prehrane definitivno nije za svakoga. Prvenstveno nije za osobe koje imaju prenisku tjelesnu masu i pokušavaju dobiti na masi.
  • Osoba može osjećati slabost i glad u tijeku dana slijedeći ovaj tip prehrane.
  • Ovakav tip prehrane ne preporučuje se ženama koje imaju amenoreju, ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i dojiljama.
  • Ovakav tip prehrane ne preporučuje se osobama s niskim krvnim tlakom, dijabetičarima ili osobama koje imaju neki drugi oblik poremećaja u regulaciji šećera.
  • Ovakav tip prehrane ne preporučuje se osobama koje uzimaju lijekove.

Potencijalne prednosti ove prehrane:

  • Gubitak suvišnih kilograma i potkožnog masnog tkiva.
  • Neke studije pokazuju određene zdravstvene benefite u smislu smanjenja rizika od kroničnih bolesti poput dijabatesa i srčanih bolesti.
  • Jednostavnost slijeđenja i manji broj obroka za pripremu hrane.
  • S obzirom na to da ovaj obrazac prehrane nema stroga pravila što jesti, a što izbaciti manje je vjerojatnost da će ovaj tip prehrane psihički opterećivati osobu.

Ovaj tip prehrane može biti jednostavan način za gubitak kilograma ako se dobro osjećate slijedeći pravila ove prehrane. Osjećate li glad, slabost ili primijetite neke druge negativne promjene na tijelu, možda ovaj tip prehrane nije za vas. Također, reduciranjem broja obroka vodite računa da kroz preostale zadovoljite svoje kalorijske i nutritivne obroke, a ne da samo srežete obroke bez ikakve druge intervencije. Gubitak kilograma može se dogoditi ako je osoba slijedeći ovaj vremenski okvir smanjila kalorijski unos tako što je smanjila broj obroka, a znamo da gubitkom suvišnih kilograma dolazi i do poboljšanja nekih zdravstvenih parametara kao što su kolesterol i šećer u krvi, tlak itd.  Općenito, smatram da broj obroka u danu nije glavna stavka prehrane te kao nutricionist svojim klijentima prilagođavam kako broj obroka u danu tako i vremenski okvir ovisno o brojnim parametrima.”

Intermittent fasting dijeta – kako je najuspješnije prakticirati?

Pa kako najbolje pristupiti ovom tipu prehrane? Prije svega, važno je da se posavjetujete s doktorom i/ili nutricionistom oko svog plana prehrane. Ako smatraju da ste kandidat za fasting dijetu, prvo pratite svoje ponašanje i sagledajte kada vam najprirodnije dolazi glad kako bi se najlakše držali ove prehrane. David Zinczenko Peter Moore u svojoj knjizi naziva “Osmosatna dijeta” predložili su da se intermittent fasting dijeta prakticira na način da se jede od 10 do 18 sati, i drži post od 18 sati do 10 ujutro, no mnogi su rekli da im više odgovara post od 20 do podneva.

Dobra stvar kod povremenog posta je to što se osobe najviše žale – na glad. Znači, ne radi se o nekim zdravstvenim problemima, već “problemom” za kojeg ima mnogo rješenja evo nekih. 

Preskočite doručak umjesto večere

Činjenica je da će vam ovo biti mnogo jednostavnije u današnje vrijeme kada provodimo više vremena družeći se za večerama i kada nam je to način opuštanja. 

Pijte puno vode i čaja

Ovo nikako ne može biti loše, tako da vodu i čaj uvijek imajte pri ruci, bez obzira na post. No to svejedno pomaže pri suzbijanju gladi. Također, dokazano je da tijelo nekad pošalje slične signale a zapravo je žedno. 

Budite zaposleni

Zvuči jednostavno, ali svi znamo da nije. No svejedno je relevantan savjet za dati. Idealno bi bilo kada biste bili zaposleni sportom, no dovoljna je i šetnja. 

Jelovnik za post – držite se manje ugljikohidrata

Jedna od najvećih prednosti post dijete je to što nije toliko važno što jedete, međutim, ako dio kad jedete upotpunite hranom s malo ugljikohidrata i puno hranjivih stvari, bit će vam puno lakše izdržati post. 

Neka vam proteinska pločica bude pri ruci

Ako baš ne možete izdržati, imajte pri ruci energetsku pločicu ili indijske orašćiće. Pomoći će vam odagnati glad, a neće vas previše vratiti unazad. 

Jedite doručak što kasnije možete

Svi ćemo se složiti da je lakše postiti tijekom noći, pa je zato dobro odgoditi vrijeme doručka što više možete. Ako obično doručkujete u osam, pokušajte ga pomaknuti na devet ili 10. Onda ga možete postupno pomicati na kad god želite, na primjer 12 ili 1 sat. To će biti lakše mnogima s obzirom na to da nam je lakše ujutro biti zaposlen i onda ne razmišljati o hrani. Mnogi će se složiti da kad dođu u ured, zaborave na hranu. 

Pazite da se podudara s vašim rasporedom

Ako volite ručati sa svojom obitelji, ako idete na brunch ili after-work večere s prijateljicama i slično, pripazite da se to uklapa u vaš raspored kako bi vam bilo još lakše prakticirati.