“The English” je nova serija koju je napisao i režirao Hugo Blick. Serija prati Engleskinju, Lady Corneliju Locke, koja dolazi na Divlji Zapad 1890. u potrazi za osvetom čovjeka kojeg smatra odgovornim za smrt njezina sina i na tom putu osvete sreće Elia Whippa, bivšeg izviđača konjice i pripadnika indijanskog plemena Pawnee koji je na putu u Nebrasku kako bi zatražio zemlju koju mu duguju za njegovo služenje u američkoj vojsci.

On je ustrajan je u svome naumu, unatoč tome što mu je rečeno da bijelci neće ispoštovati svoj dug,  ona u svome te njih dvoje zajedno dijele komadić ove turbulentne povijesti.

The English

Junakinja koju pratimo je Lady Cornelia Locke (glumi je odlična Emily Blunt); ona stiže iz Engleske u udaljeni hostel u Kansasu, na tragu je čovjeka kojeg smatra odgovornim za smrt svog sina. Tamo pronalazi upravitelja, gospodina Wattsa (Ciarán Hinds ovdje glumi Wattsa u najstrašnijem od svih svojih zastrašujućih likova!), kako muči Elija. Postaje jasno da je njezina osveta sada javna stvar i da je Watts mora ubiti te ubojstvo prišiti Eliju. Jedno spašavanje i najmanje četiri krvave smrti kasnije, njihove su se sudbine, zajedno s njegovom potragom i njezinom pričom o osveti, čvrsto ispreplele. Dok prelaze ravnice u potrazi za svojim različitim idejama mira, odnos između ovo dvoje izmučenih ljudi postaje dublji i nježniji na način koji nadilazi, ali i izbjegava puku romansu. Na kraju kroz ekran osjećate tu čežnju, onu rijetku senzaciju u svijetu u kojem više ništa nije zabranjeno, što definitivno dodaje seriji na veličanstvenosti, a što je samo prikladno žanru.

No, emocionalan zaplet je jako zamršen. Detektirati sve emocije i njihove relacije kod ova dva lika je skoro pa nemoguće, i to je ono što će vas prvo držati prikovanima za male ekrane. Uz njih i njihov odnos, gledamo još plejadu odličnih likova: Stephena Rea kao Sheriffa Roberta Marshalla, Stevea Walla kao Thin Kellyja, Toma Hughesa kao Thomasa Trafforda, Valerie Pachner kao Marthu Myers i Nicholu McAuliffeja kao Black Eyed Moga. Oni su svi fantastično prikazali nemilosrdnost i bezakonje Divljeg zapada. Posebno se u seriji ističe dehumanizacija i masakr domorodačkih naroda Amerike, a na čijoj patnji i muci je novi svijet izgrađen.

Emily Blunt je inače odlična glumica, a u ovoj seriji je pokazala svoju najbolju varijantu sebe. Ona glumi ženu koju čini hrabra i neustrašiva odlučnost, koju pokreće skrivena tajna čije kasno otkrivanje povezuje unazad mnogo. U ovoj ulozi smo vidjeli najbolje od Emily Blunt do sada, i uz ostale glumce zajedno, postava ove serije je jedna od najboljih koje sam gledala. Niti jedna karika nije slaba, ili barem slabija. Uz nju je Rafe Spall kao David Melmont, zlikovac kakvog svaki režiser može poželjeti! Savršen je kao istinski đavolski zlikovac; uništava sve ispred sebe – i one slabe i one njemu ravnopravne. U njemu nema zrnca kajanja i emocije, pravi je đavolji negativac.

Blickov scenarij je poput krajolika Divljeg zapada; istovremeno škrt i prekrasan. Kreirao je fantastičnu priču, jednako fantastičnom ambijentu, krajoliku i dao westernu jednu novu dimenziju veličanstvenosti. Uz to treba naglasiti da su i kostimi, glazba, kamera… apsolutno sve ostalo što čini seriju – jednako, pa… fantastični. Kameru potpisuje Arnau Valls Colomer (sjetimo se filma “Ego protiv ega”), glazbu Federico Jusid (sjetimo se filma “Neruda”), dok je Hugo Blick kao režiser i scenarist, autor serije stvarno nadmašio samog sebe. Serija ima šest epizoda. U potpunosti vrijednih bingeanja i jedne neprospavane noći!