Ova adaptacija književnog bestselera prikazuje Brie Larson kao genijalku kemije koja se bori protiv seksizma tijekom 1950-ih. Brie Larson glumi Elizabeth Zott čiji se san da postane kemičarka mora “staviti sa strane” kada ostane trudna, sama i bez posla, otpuštena iz laboratorija.

Lessons in Chemistry

Ova osmodijelna dramska serija donosi besprijekornu glumu Brie Larson; gledamo ju kao Elizabeth Zott, kemijsku genijalku čije je ispunjenje njezinog potencijala osujećeno na svakom koraku zbog ukorijenjenog seksizma njezinog doba, kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih godina. Nakon što je zapravo bila prisiljena napustiti fakultet prije nego što je doktorirala, upoznajemo je kako radi kao pomoćnica u laboratoriju timu znanstvenika koji su intelektualno inferiorni, ali eto, oni su muškarci, i kao u većini stvari u privatnom i profesionalnom životu, nalaze se u prednosti. Naravno da im ona kuha i kavu!

Larson glumi Elizabeth Zott kao ponekad pomalo uštogljenu, ali uvijek simpatičnu heroinu s kojom se svi gledatelji i gledateljice mogu povezati, poistovjetiti. Gospođici Zott, kako je često nazivaju, događaju se loše stvari, ali ovo nije mračna drama ili antiherojska priča. Tragedije koje je zadese premisa su serije (i predvidljive čak i za one koji nisu pročitali knjigu), ali nakon što se dese, kreatorica Lee Eisenberg stvara bajku nade i aspiracija, gradeći pozitivno lijep svemir i junakinju kao centar tog svemira koju slijedimo u njezinim avanturama.

Serija poprilično prati radnju knjige, jer Zott, koja je svoje znanstveno znanje oduvijek privatno, mogli bi reći i diskretno, primjenjivala u kuhanju, postaje popularna TV kuharica nakon slučajnog susreta s TV direktorom dok ona traži načine kako uzdržavati sebe i kćer. Ona je utjelovljenje svega američkog: lijepa je, bjelkinja, ženstvena, doimlje se kao domaćica… No isto tako ona unosi na mala vrata promjene u predominantnom patrijarhalnom uređenju niihovog uskog (a i šireg) društva. Ona potkopava očekivanja producenata i podiže zapravo očekivanja svojih gledateljica jer na kraju svake emisije Zott kaže: “Children set the table. Your mother needs a moment to herself.” Njezin kulinarski show postaje zapravo platforma osvješćivanja žena, uloga u obitelji, omjera snaga u profesionalnom okruženju, odnodsa žene-muškarca… u društvo samome.

Režija je sjajna, ona je ono što ovu seriju čini toliko primamljivom. Kostimi i scenografija iz sredine stoljeća su fantastični. Od muške sportske odjeće do haljina s uzorkom i visokog struka, savršeno krojena i dizajnirana odjeća dosljedno oduševljava formom i funkcionalnošću. Mali detalji poput Elizabethinog suptilnog mijenjanja frizura tijekom godina ili snimaka na kojima se sprema za spavanje sa skupljenom kosom prenose publiku u jedno drugo vrijeme. Isto tako, likovi žive i rade u Los Angelesu, ali ovaj Los Angeles je drugačiji od holivudske verzije s palmama. Da, nebo je sunčano, vedro i vječno plavo, ali susjedstva su puna šarmantnih kuća, bungalova i drveća u hladu. Ovo je bilo predgrađe LA-a prije nego što je postalo središte showbusinessa s ekscesima.

Serija donosi jednu vrstu osude seksizma, rasizma i šovinizma 1950-ih i 1960-ih i ako ste voljeli gledati “Mad Men”, “Masters of Sex” i “The Marvelous Mrs. Maisel” obavezno gledajte i ovu seriju. Od osam epizoda, do sada je izašlo njih pet tako da stignete sve na vrijeme “poloviti”. Žanrovski nije isto kao navedene serije, no zajedno s ovom gledamo taj period Amerike iz još jednog očišta, ovog puta u potpunosti ženskog, progresivnog, s velikom hrabrošću i entuzijazmom. Ipak je Brie Larson junakinja, superherojka.

Fotografije: stillovi iz serije