Volim si utvarati da sa Sigourney Weaver imam poseban odnos. Da, dobro ste pročitali. Ova glumica mi je obilježila mnogo toga u životu, a možda najvažnije pokazala mi je kroz svoje uloge da i mišićava, fit, hrabra, neustrašiva, ćelava žena može biti itekako ženstvena. Filmovi Alien (1974.) i Aliens (1986.) su mi otvorili oči o tome kakva žena sve može biti i kao djevojčici mi je pokazao svo bogatstvo i raznolikost ženstvenosti. Poster gdje čudovište slini pored njezine ćelave glave godinama mi je krasio zid djevojačke sobe, vrata ormara te i nekoliko bilježnica koliko mi je bio hipnotički privlačan.

The Lost Flowers of Alice Hart

Tako da, razumijete, koliko mi je bio bitan sljedeći film s ovom glumicom – “Gorillas in the Mist”. Kultni je to film kojemu se svako toliko vraćam, a filmovi “The Ice Storm”, “Imaginary Heroes” te kratki film “Rakka” trebaju biti na svim listama filmova koje morate obavezno pogledati. Tako da me je ugodno iznenadila činjenica da je početkom kolovoza objavljena tv serija “The Lost Flowers of Alice Hart” sa Sigourney Weaver u glavnoj ulozi.

Ona u seriji od sedam epizoda glumi June Hart, baku Alice Hart koja rano, tragično ostaje bez roditelja i njih dvije počinju zajednički život. June Hart ima farmu cvijeća, koja je zapravo sklonište za žene. Alice, istraumatizirana zbog gubitka roditelja, isprva ne govori, no uskoro krene komunicirati s okolinom, svima onima koji su na farmi. 

June Hart je kompleksan i fascinantan lik; hladna, suzdržana žena za koju bi isprva mogli reći da joj “ne sjeda” činjenica da je njezina unuka “završila” kod nje. Serija je rađena prema knjizi, to se i odmah osjeti. Iako mjestimice serija uzima sporiji korak i mogla bi se činiti da se “vuče”, to nije tako. Svako usporavanje je imalo svoj razlog i sada, nakon što sam ju napokon odgledala, u retrospektivi, primjećujem da je to izuzetno pametno i promišljeno napravljeno i da je svako usporavanje imalo svoj razlog i da bez njega to ne bi bilo – to. Najbolji trenuci serije su svakako oni neverbalni jer tada saznajemo mnogo više. Moram istaknuti da su svi glumci ovdje bili “na visini zadatka”, no sa Sigourney Weaver na čelu koja je napravila nešto izuzetno.

Uloga June Hart, na način kako ju je Sigourney Weaver izgradila, kreirala, i to u ovoj specifičnoj dinamici serije, je možda najbogatiji lik koji sam pogledala u zadnje vrijeme. Sigourney ju je portretirala toliko slojevito da bih se usudila reći da joj je ovo najbolja uloga u cijeloj karijeri. Ili barem među top tri.

Ova serija ima jedan jako veliki “play” od mene i ako je još niste pogledali, bit će sjajan izbor za bingeanje ovaj vikend.

Fotografije: stillovi iz serije