Rujansko izdanje britanskog Voguea posvećeno je supermodelima devedesetih. Interes koji bude supermodeli devedesetih kao da ne jenjava; cijeli niz članaka, intervjua, video intervjua, Vogue video priloga posvećeni su Lindi Evangelista, Naomi Campbell, Cindy Crawford i Christy Turlington. 

The Super Models

Jedina naslovnica koja je uzrokovala toliki šušur bila je ona siječanjskog izdanja britanskog Voguea 1990., samo što je tada na fotografiji bila i Tatjana Patitz, koja je na žalost preminula početkom ove godine. Ostatak ekipe se s ukusom, ljubavi i neizmjernom pažnjom prisjetila supermodela koja bi, da je među nama, isto krasila naslovnicu rujanskog broja. I da ne ostanemo pri tome, prije par dana je objavljena prva sezona dokumentarne serije, četiri epizode, o supermodelima, pod nazivom “The Super Model”. Očigledno je revival supermodela jak i traje dulje nego smo očekivali. I to me neizmjerno veseli. Ipak se radi o eri u modi kada su se stvari naglo promijenile i kada su nastali supermodeli. Usudila bih se reći – ikada jedini. Svaka čast svim modelima prije i poslije, no ovih pet žena ranih devedesetih jedine mogu nositi taj naziv. Sudjelovale su u mijenama mode direktno, bok uz bok dizajnerima, fotografima, urednicima…

Serija prati karijere Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista i Christy Turlington od njihovih početaka. Seriju su režirali Roger Ross Williams i Larissa Bills i gledateljima donose više od četiri životne priče ovih žena; oni donose uvid u modnu scenu u potpunosti, ispričanu kroz iskustva ove četiri žene.

Četiri vrlo različite žene iz različitih sredina započele su svoje putovanje kao tinejdžerice, a kasnije su iskočile sa stranica časopisa na svjetske modne piste, nešto što se prije nije baš dešavalo. Kako su postale moćnije i priznatije izvan modne industrije, čak i kada se društvo počelo protiviti nerealnim standardima ljepote, naučile su govoriti za sebe i jedna za drugu tijekom ere u kojoj su žene još uvijek bile ušutkavane i tihe.

Neću otkrivati detalje serije, no istaknula bih početak, prvu epizodu. Prva epizoda, naziva “The Look”, donosi njihove priče i svjedočanstva kako su započele svoje karijere u ranim tinejdžerskim godinama. Zanimljivo je da je Linda bila jedina koja je baš jako željela biti model, ostale su “otkrivene”. Linda se morala baš jako potruditi da postane model. Od svih, baš ona, ona koja je tijekom svoje karijere nosila prije titulu, nego nadimak – Kameleon, upravo zbog svoje fascinantne sposobnosti preobrazbe.

Dokumentarna serija je prilično direktna, tzv. straightforward documentary – njih četiri pričaju direktno u kameru svoja sjećanja, svjedočanstva i iskustva, uz njih slušamo izjave raznih urednika, dizajnera, vlasnika agencija, fotografa i sl, a sve je potkrijepljeno snimkama iz perioda. Bitno je za naglasiti da su Williams i Bills u seriji prikazali zavidnu količinu arhivskih snimaka, posebno pokojnih Giannija Versacea i Azzedine Alaïa. Ova serija nije samo za sve poklonike mode i modnog svijeta, ona donosi sve ono što je oblikovalo popularnu kulturu i društvo tog razdoblja i vjerujem da će zbog toga biti zanimljiva svima koje zanimaju 90-e i u umjetnosti, glazbi i sl. Iako se površno dotiče ostalih kreativnih područja, i dalje intrigira i na zanimljiv način predočuje kako su 90-e tada, u modi i popularnoj kulturi, izgledale. I to iz prve ruke, glavnih likova.

Epizode donose atmosferu i allure tog razdoblja, uz sve dobro i loše navedeno, izgovoreno… i gledatelja transportiraju s velikom lakoćom unatrag u vrijeme. Pogledajte prvu epizodu… do četvrte ćete doći za čas!

Fotografije: Apple TV+ Press