Iako bih mogla beskrajno slušati glas Paula Giamattija, gdje god da glumi, ma da samo čita imenik na glas, nabraja pojmove iz rječnika… Ovog puta čak niti njegov glas, njegova gluma, niti zapravo vrlo dobra gluma cijele postave, zanimljivi likovi i naizgled napeta priča više nisu dovoljni. 

Bobby Axelrod se vratio u seriju Billions

Serija “Billions” me je s prvom epizodom momentalno “kupila”, gledala sam ju iz epizode u epizodu, žurila sam se kući tu večer kada bi nova epizoda bila objavljena. Prva sezona je bila odlična, druga, treća isto, i onda s četvrtom se radnja donekle razvodnila da bih petu i šestu pogledala jer sam se nadala da će se serija vratiti na svoje početne postavke. Ok, šesta sezona je bila bez Axelroda i njegovo mjesto je zauzeo Mike Prince, no nije uspio uvjerljivo ispuniti suprotstavljeno mjesto Chucku Rhoadesu kojeg je od prve do zadnje pogledane epizode sjajno odglumio Paul Giamatti. Kao što sam rekla, njega bih mogla slušati i gledati uvijek, odličan je glumac, Chucka Rhoadesa je izgradio bez greške. Njemu je savršen antipod bio Damian Lewis u ulozi Bobbyja Axelroda. S odlaskom Damiana Lewisa na pola pete sezone (glumac je odlučio provesti više vremena s obitelji nakon smrti supruge 2021. godine) serija je izgubila dio karaktera. Mike Prince kao lik jednostavno nije mogao zamijeniti Bobbyja Axelroda. Nije postojala kemija između Chucka i Princea, barem ne takve napete, električne kakvu su imali Axe i Chuck. Njihova igra mačke i miša je bila sjajna.

U (potvrđenoj) posljednjoj sezoni vraća se Axelrod što je svakako zaintrigiralo sve koji prate seriju i nadajući se uzbudljivijem obratu s odobravanjem sam pročitala promotivne rečenice: “A certain redheaded maniac returns to the scene for the series’s concluding season. Let the final showdowns begin.” I sada smo na trećoj epizodi sezone i nekako, nikako da se desi taj  “showdown”. No, dajem šansu; još postoji prostora za rekreiranje tog napetog odnosa između Chucka i Axea, svega onoga zbog čega je internet nekoć bio pun hashtagova #teamchuck i #teamaxe.

I dalje su tu odlični Maggie Siff kao Wendy Rhoades, David Costabile kao Mike “Wags” Wagner, Asia Kate Dillon kao Taylor Mason, čak se u posljednjoj sezoni vraća i Kelly AuCoin kao “Dollar” Bill Stearn! I u njihovim izvedbama nema greške… No, kao da kemije nedostaje. Na trećoj sam epizodi, kreatori još stignu “stisnuti” priču u napetu kuglu izmiješanih emocija, nije u potpunosti sve propalo. Serija i dalje izgleda sjajno, likovi su odlični, glazbena pozadina je dobra, posve doprinosi ritmu radnje, jedino nema tog elektriciteta… Pogledat ću sezonu do kraja i toplo se nadam da će se vratiti kemija koju je serija beskompromisno stvarala iz epizode u epizodu prvih četiri sezona. U suprotnom bi bilo baš šteta.

Fotografije: stillovi iz serije