Iako je mnogima neshvatljivo da se rat u 21. stoljeću odvija pred našim očima, on se nažalost odvija u kontinuitetu diljem svijeta. No sigurno da je potpuno drugačiji osjećaj kad se odvija svega 1.000 kilometara od nas, podsjećajući mnoge i na vlastite traume koje smo doživjeli ne tako davno

Predsjednik Ukrajine svakodnevno izvještava o stanju svoje države, držeći govore i upućujuće apele putem video-poziva diljem svijeta, nadajući se da će uspjeti završiti taj pakao koji je zadesio njegov dom i zaštititi svoje sugrađane od kojih je već preko 3 milijuna pobjeglo iz zemlje. Njegovoj hrabrosti divi se cijeli svijet, ali i hraborsti njegove supruge Olene koja od 24. veljače neumorno izvještaja o situaciji u zemlji. 

Cijeli svijet zna tko je Volodomir Zelenski, ali tko je Olena? Ova nenametljivo prva dama Ukrajine, Olena Zelenska dospjela je u fokus javnosti zbog hrabrog istupanja u obrani svoje zemlje. Diplomirana arhitektica, svoju je karijeru gradila kao scenaristica i producentica. Zajedno sa suprugom osnovala je produkcijsku tvrtku Studio Kvartal-95. Nakon što je napisala scenarij za emisiju političke satire “Sluga naroda”, Zelenskog je lansirala u zvijezde, što ga je na krajuu postavilo i u predsjedničku fotelju.

KIEV, UKRAINE - JULY 21: Olena Zelenska (L) and her husband, Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy (R), cast their ballots in parliamentary elections on July 21, 2019 in Kiev, Ukraine. Zelenskiy used his inaugural speech two months ago to call for snap elections, and is hoping that his Servant of the People party will win an outright majority of seats in the Verkhovna Rada, Ukraine's parliament. (Photo by Brendan Hoffman/Getty Images)

Nakon što je preuzela ulogu prve dame, svoju je poziciju iskoristila za humanitarni rad, ali i za podršku i osnaživanje žena. Također je stala uz žrtve obiteljskog nasilja, otvarajući hitne centre i službe. “Od trenutka kada sam postala prva dama Ukrajine, shvatila sam kakvu ulogu mogu imati u podržavanju humanitarnih ciljeva, posebno zato što su društveni ciljevi bili moja strast tijekom cijele moje karijere”, rekla je tada Olena.

Od 24. veljače, otkad je Rusija započela vojne operacije u Ukrajini, redovito izvještava o situaciji u svojoj zemlji, gdje je odlučila ostati s obitelji. “Danas neću paničariti i plakati. Bit ću mirna i samouvjerena. Moja djeca me gledaju. Ja ću biti pored njih. I pored svog muža. I s tobom. Volim te! Volim Ukrajinu!”, izjavila je u objavi na mrežama, otkrivajući da je s djecom, kćeri Aleksandrom i sinom Ćirilom u jednom od ukrajinskih skloništa. Nastavila je slati apele i organizirati pomoć svojim sugrađanima s ukrajinske lokacije, bez obzira na to što je označena kao druga meta nakon supruga na ruskom popisu za likvidaciju i da radi sigurnosti, komunicira putem screenshotova teksta koji se proslijeđuju preko prijatelja.

Fotografije: Brendan Hoffman, Anna Moneymaker/Getty Images