Hrvatska ljekarnička komora pokrenula je nužnu humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za kupnju kritično potrebnih lijekova i medicinskih proizvoda

U ovim teškim vremenima svjedočimo velikoj solidarnosti prema građanima i građankama Ukrajine – od prosvjednih akcija, volontiranja, pa sve do donacija, pružanja doma i dijeljenja informacija koje bi mogle biti od pomoći. Hrvatska ljekarnička komora pridružila se pomoći, i uz slanje poruka solidarnosti svojim ukrajinskim kolegama pokrenula humanitarnu pomoć za podršku stradalnicima u ovim ratnim zbivanjima.

Budući da je na ratom pogođenom području kritična potreba za određenim lijekovima i medicinskim proizvodima, Hrvatska ljekarnička komora je, uz podršku svojih članova, pokrenula humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja sredstava za kupnju potrebnih lijekova, sukladno popisu koje je sastavilo ukrajinsko ministarstvo zdravstva.

U tu svrhu otvoren je račun u Zagrebačkoj banci na koji se zaprimaju novčane donacije, a potporu za organizaciju ove humanitarne akcije Komora je dobila od Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske. Civilna zaštita će biti logistička podrška i organizator prijevoza kupljenih lijekova i medicinskih proizvoda u prihvatne centre u Ukrajini. Tom je prilikom Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore poručila:

“Naši kolege, ostali zdravstveni radnici u Hrvatskoj, naši partneri i sugrađani već su se odazvali akciji te smo od jučer u 13 h, kada smo započeli s prikupljanjem sredstava, već zaprimili brojne donacije. Akciju je podržao i brand Borboleta koji je, posebno za ovu namjenu, dizajnirao muške i ženske narukvice sa simbolima srca i mira, u bojama ukrajinske zastave, a kompletan prihod od prodaje narukvica donirat će se upravo za ovu namjenu. Time se šalju poruke podrške i poziva na mir, a istovremeno i izravno pomaže ukrajinskom narodu.”

Trenutačno je u Ukrajini najveća potreba za priborima prve pomoći, zavojnim materijalom, infuzijskim otopinama i lijekovima protiv bolova te će se u prvom organiziranom transportu koji se planira već početkom tjedna osigurati opskrba ratom zahvaćenog područja upravo tim lijekovima i medicinskim proizvodima.

“Nema plemenitijeg i humanijeg čina od spašavanja ljudskog života, a ovim aktivnostima činimo upravo to. Svatko od nas donacijom daje doprinos zaštiti i očuvanju najvrjednijeg; zdravlja i života ljudi u ovim teškim okolnostima.“, istaknula je mag. Soldo.

Svatko tko ima priliku može sudjelovati u ovoj humanoj akciji i pridružiti se novčanom donacijom te pomoći u nabavci esencijalnih lijekova i medicinskih proizvoda za pomoć stradalnicima u Ukrajini. Donaciju se može izvršiti uplatom novčanih sredstava na:

IBAN: HR5923600001503058540
MODEL: 00
POZIV NA BROJ: 2022
OPIS UPLATE: Humanitarna akcija za Ukrajinu

Kako još možete pomoći Ukrajincima i Ukrajinkama, ovdje je popis organizacija i drugih načina preko kojih možete pomoći i donirati Ukrajini.

 

Foto: Richard Martin-Roberts/Getty Images News via Getty Images