Ljeto je vrijeme sunca, topline i bezbrižnih dana na plaži. Međutim, kad se spusti noć i nastupi vrijeme za spavanje, ekstremne temperature mogu ometati kvalitetan san i odmor.

Kvalitetno spavanje tijekom ljeta postaje izazovno s obzirom na dva glavna čimbenika: komarce koji zuje oko naših ušiju i nepodnošljivu toplinu. Iako ne možemo u potpunosti kontrolirati ove faktore, jedan aspekt na koji možemo utjecati jest odabir pravog materijala za našu posteljinu.

Koje su najbolje tkanine za dobro spavanje ljeti

Perkal

Perkal je materijal koji se dobiva preradom pamuka, kombinirajući tako kompaktnost čistog pamuka s nedodirljivom konzistencijom. Istovremeno je izdržljiv i lagan, što ga čini dobrim odabirom za posteljinu ljeti. 

Pamuk

Nije sav pamuk isti: postoje različiti procesi s više ili manje finim završnim obradama, a to utječe na stupanj udobnosti i mekoće. Čisti pamuk je izvrsne kvalitete, ali jednostavniji i pristupačniji od satena i perkala: mekan i fleksibilan, jeftin i izdržljiv. Također je vrlo prozračan i ne stvara iritaciju pa je odličan izbor za posteljinu ljeti.

Pamučni saten

Pamučni saten je elegantna tkanina, dobivena specifičnom preradom pamuka. Saten je formiran gustim platnom koje tkanini daje kvalitetu. U usporedbi s pamukom i perkalom, saten je manje prozračan, ali još uvijek preporučljiv upravo zato što su njegove pređe izrađene od prirodnog pamuka pa je tijelo u kontaktu s organskim vlaknima.

Koju nit tkanja odabrati ljeti

Niti tkanja igraju ključnu ulogu u kvaliteti tkanine. Što su niti tanje, tkanina postaje lakša i prozračnija, što omogućuje bolju ventilaciju i sprječava pregrijavanje. Tkanine s višim brojem niti po kvadratnom inču (više od 300) posebno su popularne za ljetnu uporabu jer pružaju mekan osjećaj na koži i smanjuju znojenje.

Osim praktičnih prednosti, posteljina od tankih niti tkanja često dolazi u raznim bojama i uzorcima, prilagođavajući se svakom ukusu i stilu spavaće sobe.

Gdje kupiti kvalitetnu ljetnu posteljinu

Zara (300 NITI) pamučna navlaka za poplun od perkala
Zara (300 niti) satenska navlaka za poplun s uzorkom
Zara (300 niti) posteljina od pamučnog satena
Vivre, Class Home Collection, 100% pamuk saten
Vivre, Story Home, 100% pamuk saten
Vivre, Story Home, 100% pamuk saten
H&M Duvet Cover Set, 100% pamuk
H&M Duvet Cover Set 100% pamuk

Foto: Pexels