Ljeto je vrijeme kad naša koža zahtijeva posebnu pažnju. Visoke temperature, vlaga i intenzivno sunce mogu utjecati na našu svakodnevnu beauty rutinu

Ove sezone vrijeme je da revidirate svoju kolekciju proizvoda i izbacite one koji mogu više štetiti nego koristiti vašoj koži. Donosimo vam preporuke stručnjaka o tome koje proizvode trebate izbjegavati i što biste trebali koristiti umjesto njih.

Što biste trebali izbjegavati

Proizvode za eksfolijaciju

Ovisno o vašem tipu kože, trebali biste preispitati svoju kolekciju proizvoda za eksfolijaciju. Terese Linke, direktorica edukacije u Amala Beauty, savjetuje da izbacite grube pilinge za lice i manualne eksfolijante te se okrenete nešto nježnijim, laganijim eksfolijantima. 

Elisabeth Nehme, estetičarka i globalna ambasadorica za Comfort Zone, čak preporučuje izbjegavanje AHA i glikolne kiseline jer one mogu kožu učiniti osjetljivijom na sunce. Umjesto toga, isprobajte poli-hidroksi kiselinu (PHA): “Poli-hidroksi kiselina, poput glukonolaktona, puno je nježnija i ne povećava osjetljivost na sunce”.

Glukonolakton je izvrsna opcija jer pruža hidraciju i antioksidativno djelovanje, što je vrlo važno tijekom ljetnih mjeseci kad je mogućnost dehidracije i UV oštećenja veća.

Dr. King preporučuje beta-hidroksi kiselinu (BHA), poput salicilne kiseline, ako trebate neku eksfolijaciju: “BHAs su slični alfa-hidroksi kiselinama (AHAs) jer se koriste za kemijsku eksfolijaciju kože – rastapaju veze koje drže dosadne, odumrle stanice kože na površini kože pa će koža nježno otpasti, otkrivajući glađu, svjetliju kožu ispod.”

Izbjegavajte teške podloge za lice (pudere)

Ako planirate napraviti jednu veliku promjenu u svojoj beauty rutini ovog ljeta, neka to bude ova. Pomisao na nanošenje pudera tijekom vrućih ljetnih dana može djelovati (i je!) zamorno.

Ljeto je vrijeme za lagane, svježe i prozračne proizvode. Na tržištu postoje razne opcije BB krema sa zaštitnim faktorom koje su savršena alternativa jer pružaju laganu do srednju pokrivenost uz savršenu ravnotežu svježine, sjaja i blistavosti.

Izbjegavajte teške okluzive

“Što više ulja i seruma dodate u svoju rutinu, to će postati problematičnije,” kaže dr. Sapna Palep, certificirana dermatologinja. 

“To može dovesti do akni, izbijanja rozaceje i drugih kožnih problema.”

Tijekom ljeta, kad temperature rastu, dobro je izbjegavati teška ulja i serume jer visoke temperature i vlažnost uzrokuju da vaša koža proizvodi više ulja. 

Pospremite (barem zasad) teške zimske hidratantne kreme

Hidratantna krema jedan je od najvažnijih koraka u svakoj rutini njege kože, ali “zimske” teške hidratantne kreme mogu biti preteške za kožu tijekom ljeta. Dr. Paru Chaudhari, certificirana dermatologinja, preporučuje korištenje hidratantne kreme bez ulja s dodanim SPF-om za zaštitu od sunca tijekom ljetnih mjeseci.

 “Ovo je način da se izbjegne dodatni sloj proizvoda na koži koji može postati masniji u toplijim temperaturama. Pobrinite se za to da koristite barem SPF 30 i budite svjesni izlaganja suncu jer to može povećati rizik od raka kože i fotooštećenja”, kaže Chaudhari.

Što dodati u rutinu

SPF je vaš najbolji prijatelj

Svi stručnjaci slažu se da je SPF sastojak koji trebamo koristiti tijekom cijele godine, ali ljeti, kad više vremena provodimo vani, važno je postati pravi zaljubljenik u zaštitu od sunca. Prioritet stavite ne samo na korištenje SPF-a, već i na ponovno nanošenje tijekom dana, na lice i tijelo, uključujući tjeme, stražnji dio ruku, uši i bilo koje drugo mjesto koje je izloženo UV zrakama.

Osvježite se facial mistom

Bilo da ste u vrtu ili uredu, facial mist može biti vaš spasitelj tijekom vrućih ljetnih dana. Postoje jednostavne vodene formule ili botaničke opcije, ali sve imaju zajedničku osobinu – pružaju osvježavajući, rashlađujući učinak koji je idealan za ljeto.

Ostanite hidrirani

Hidracija iznutra i izvana ključna je za zdravlje kože. Prehrana bogata vodom i osvježavajućim namirnicama poput krastavaca, dinje i paprike pomoći će održati kožu hidratiziranom. Također, koristite proizvode s hijaluronskom kiselinom i laganim uljima poput moringa ili marule koji pomažu u obnavljanju barijere kože i sprječavaju gubitak vode.

 

Foto: Instagram/ jasminsarakatariina