Modni svijet trenutno je opsjednut nostalgijom prema kraju prošlog i početku novog tisućljeća. Porast interesa za modnim prizvucima iz Y2K ere istražili smo u novom broju Grazije, a prepoznajemo ga u obliku hlača nižeg struka, bucket hata, kristalića, pletenica uz lice, kopči za kosu ili povratka tanjih obrva. Još jedan dokaz popularnosti ovog doba je činjenica da u posljednje vrijeme ne možemo pobjeći niti od leptira koji se već dugo kao motiv provlači na modnoj pozornici, a koji je postao svojevrstan simbol prvog desetljeća u novom mileniju

Omiljeni motiv

Generacija Z uvelike utječe na trendove u bilo kojem području, a posebice jasno u – modi. Second-hand i vintage odjeća, odmak od brze mode i vraćanje u prošlost nezaobilazni su momenti kod ove generacije koja je brzo prihvatila i povratak – leptirića. Niti društvene mreže nisu propustile ovaj lepršavi trend pa svakodnevno imamo priliku vidjeti brojne objave koje se oslanjaju na modu nultih godina uz prigodne hashtagove #00sfashion ili #y2kstyle, a prošle se godine pojavio i megapopularni filter s leptirima, kojega su isprobale i neke globalne influencerice.

motiv leptira
Dita Von Teese / Jean Paul Gaultier, PFW S/S 2014

Zaigrani motiv leptira predstavlja romantiku, nevinost, transformaciju i sreću pa nije neobično da su ga kroz modnu povijest voljeli brojni dizajneri. Schiaparelli, Alexander McQueen, Valentino, Givenchy, Mugler, Jean-Paul Gaultier, Moschino i Blumarine samo su neki od brendova i dizajnera koji su u svoje kolekcije uvrstili oblik leptira. U daljoj i bližoj povijesti nosile su ga Cher, Dita Von Teese, Margot Robbie, Zendaya, Tyra Banks i Gwen Stefani, ali ipak ga najviše pamtimo iz prvog desetljeća ovog stoljeća, kada su ga popularizirale zvijezde poput Mariah Carey ili Christine Aguilere.

motiv leptira
Mariah Carey / Emanuel Ungaro, VH1’s Divas 2000: A Tribute to Diana Ross
Lepršava renesansa

Sladak i zaigran trend u obliku leptira možda najviše povezujemo s modom za mlađu publiku, što najčešće i jest slučaj. Danas ovaj modni comeback jako uspješno nose i predvode mlade, globalne zvijezde poput Due Lipe, Belle Hadid i Olivije Rodrigo, koje su postale određene ambasadorice ovog, istovremeno bliskog i dalekog doba.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Olivia Rodrigo (@oliviarodrigo)

Ipak, nije sve u crop topu, plastičnom nakitu i privremenim tetovažama. Dizajneri danas ne bježe od ovog motiva koji u određenim interpretacijama kroz kroj ili materijal dobiva svoju sofisticiranu, suptilniju verziju koja će se vjerojatnije svidjeli zrelijoj publici.

motiv leptira
Alberta Ferretti S/S 2022
Leptir u trgovinama

Motiv leptira danas se, u jeku sve veće popularnosti modne Y2K nostalgije, može pronaći i na brojnim popularnim adresama koje donose još jednu rundu ove retro, ali aktualne estetike. Izdvojili smo najzanimljivije dostupne komade i modne dodatke!

motiv leptira
H&M, 7,99 eur
motiv leptira
Bershka, 279,90 kn
motiv leptira
Pull&Bear, 69,90 kn
motiv leptira
H&M, 19,99 eur
motiv leptira
Pull&Bear, 29,90 kn
motiv leptira
Bershka, 69,90 kn
motiv leptira
H&M, 19,99 eur
motiv leptira
H&M, 4,99 eur
motiv leptira
H&M, 12,99 eur
motiv leptira
Pull&Bear, 99,90 kn
motiv leptira
H&M, 12,99 eur
motiv leptira
Bershka, 69,90 kn
motiv leptira
Bershka, 279,90 kn
motiv leptira
Pull&Bear, 29,90 kn

 

Foto: Vittorio Zunino Celotto/ Pascal Le Segretain/ Getty Images/ Instagram/ Pull&Bear/ Bershka/ H&M