Nakon što su nedavno otišli velikani André Leon Talley i Virgil Abloh, modna industrija doživjela je još jedan veliki gubitak. Proslavljeni francuski dizajner Manfred Thierry Mugler preminuo je u svojoj 73. godini

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MUGLER (@muglerofficial)

Modna avangarda

Ime Mugler sa sobom donosi određenu težinu kada je u pitanju pozicija u povijesti mode, a iza ovoga brenda stajao je dizajner neponovljive ideje, estetike i filozofije – Manfred Thierry Mugler. Svoju je prvu kolekciju prikazao davne 1973. godine nakon koje je sa svojim brendom u sljedećim desetljećima nastavio osvajati modni svijet.

Njegova odjeća bila je revolucionarna, a kroz svoj je eskcentričan i kreativan dizajnerski dodir transformirao žene u bića iz drugih svjetova. Tako je, primjerice, u svojim kolekcijama kroz 90-e godine na pisti prikazao kako to za njega izgleda hibrid sirene i ptice ili žena insekt.

U njegovim kreacijama na modnim su pistama prošetala velika imena poput Jerry Hall i gotovo svih supermodela iz 90-ih, ali čak i Diana Ross! Mugler je među prvima koristio i neobične materijale poput metala, lateksa ili pleksiglasa i od njih stvarao konstrukcije novih oblika. Teatralni pristup koji je odabrao tijekom svoje modne karijere osigurao je da njegov dizajn zauvijek ostane nadahnjujući, bezvremenski i pamtljiv.

Veliko nasljeđe

Ovaj utjecajni dizajner iz mode se praktički povukao još 2003. godine, ali njegov veliki povratak dogodio se 2019. kada je za Kim Kardashian dizajnirao prepoznatljivu i besprijekorno izrađenu wet dress koju je nosila na Met Gali, a u posljednje vrijeme posebno se cijene i njegovi vintage komadi koje biraju zvijezde poput Cardi B.

mugler

Osim po svojoj nevjerojatnoj karijeri u modnom svijetu, Mugler će ostati zapamćen i po svojim prepoznatljivim mirisima Angel i Alien koji su jedni od najprodavanijih parfema uopće. Njegovo kompletno nasljeđe veliko je i važno, što dokazuje i retrospektivna izložba njegovog rada koja je na radost svih zaljubljenika u modu na svojoj svjetskoj turneji.

Brend koji nosi njegovo ime sada uspješno vodi kreativni direktor i dizajner Casey Cadwallader koji je uz bolnu vijest o smrti javnost podsjetio da je riječ o osobi koja je promijenila percepciju ljepote, samouvjerenosti, reprezentacije i samoosnaživanja. Na tim povijesnim krilima Mugler sada kreće u svoje novo doba.

Foto: Casey Cadwallader/Instagram/Neilson Barnard/Getty Images