Baš kao i u bilo kojem drugom segmentu naših života, i uređenje našeg doma znaju diktirati trendovi. Čak i kad se radi o biljkama. Od pampasa do biljke palačinke, zmajevog drva ili kaktusa, rijetko koja nije barem nakratko dominirala Instagramom ili Pinterestom. No one koje već neko vrijeme drže tron popularnosti su sobne palme. Kako odabrati najbolju za dom pitala sam mag.ing.agr. Sandru Bedran,  iz jednog od najomiljenijeg zelenog mjesta u gradu, ali i online – Đardina

Ne mogu zamisliti dom bez biljaka. Među njima posebno preferiram one tropske. Osim svakodnevnog luksuza prirode, smiraja zelene boje, s njima mi dolazi i taj dašak egzotike koji mi posebno godi mislima, koje vole više češće nego rjeđe odlutati u planove za neke nove destincije. No najviše od svega volim sretne biljke, a svatko tko se primio hortikulture u svom životu makar na jedan neuspješan pokušaj, zna da brigu o biljkama ne treba shvaćati olako. Treba jako dobro uskladiti svoje mogućnosti i zahtjeve biljaka na koje smo bacili oko. Zato smo za vas napravili mali vodič koji će vam pomoći odlučiti se između nekih od najpopularnijih vrsta palmi koje itekako mogu biti sretne u interijeru. Napisala ga je za vas mag.ing.agr Sandra Bedran, stručnjakinja za biljke koju, usput rečeno, možete pronaći u predivnom Đardinu, oazi za biljke, ali i ljude.

Beucarnea recurvata AGM (eng. Pony tail palm, hrv. Slonova noga)

Slonova noga prepoznatljiva je po svom obliku, zadebljalom deblu u obliku slonove noge te popularnoj „frizuri“, dugačkim listovima koji s vremenom mogu postići dužinu od 100 cm te postati valoviti. Iako ne pripada skupini palmi, svojim izgledom te način održavanja zaslužuje mjesto među najpoznatijim sobnim biljkama tropskog ugođaja.

Nakon što kupite biljku, dobro je pregledajte, naročito u rozeti listova kako bi provjerili te očistili moguće nametnike ili prašinu. Biljku smjestite na poziciju s dosta svjetlosti, ali nikako na direktno sunce. Zalijevanje se vrši jednom u 7 dana preko ljeta, manjom količinom vode. Zlatno pravilo: prije zalijevanje potrebno je provjeriti koliko je vlažna (ili suha zemlja). Umočiti prst u zemlju na dubinu od 5 do 8 cm, ako je zemlja vlažna, preskočite zalijevanje 2-3 dana, ukoliko je zemlja suha, zalijte s količinom vode koja biljci odgovara.

Ovisno o brzini rasta biljke, potrebno je biljku presaditi svake 3-4 godine u 2 broja veću plastičnu posudu. Slonovu nogu možete prihranjivati svakih 2 tjedna s tekućim gnojivom za sobno zeleno bilje.

Kako odrediti količinu vode?
Nakon kupovine biljke, posavjetujte se sa stručnjakom na koji način i koliko često se zalijeva kupljena biljka. Ukoliko biljka nema prevelike potrebe za vodom, poput slonove noge, možete zalijevati svakih 7 dana ljeti, ili svakih 16 dana zimi. Broj dana između zalijevanja ovisi o uvjetima prostorije u kojima se biljka nalazi (količina svjetlosti, cirkulacija zraka, temperatura tijekom dana, temperatura tijekom noći te dužina trajanja dana (ljeto ili zima)). Količinu vode koja odgovara možete provjeriti preko gore navedenog zlatnog pravila te prema mjerenju koliko brzo se zemlja isuši.

Tips&tricks? Uvijek je bolje preskočiti zalijevanje nego previše zaliti biljku.

Caryota mitis (eng. Fishtail palm, hrv. Riblji rep)

Sobna palma, Caryota, prepoznatljiva je prema izreckanim listovima koji nalikuju na riblji rep. Uobičajeno se može kupiti u visinama od 120 cm do 250 cm te je pravi „statement piece“ svakog interijera. Odlična je biljka za početnike. Potrebno joj je osigurati dovoljno svjetlosti kako bi razvijala velike listove te držati dalje od propuha ili prostora koji mogu imati nagle oscilacije temperature. Zdrava biljka je lijepa biljka pa je potrebno biljku presađivati svake treće godine u dva broja veću posudu u mješavinu supstrata koja odgovara palmama. 

Kako odrediti količinu vode? Obožava prskanje listova vodom (destiliranom ili odstajalom) te malo višu vlagu zraka u prostoru od uobičajenih 30-40 % u privatnim prostorijama. Tijekom ljeta možete zalijevati svakih 7-10 dana, a tijekom zime svakih 15-20 dana (ovisno o tome u kakvim se uvjetima interijera nalazi biljka te koliko zimi volite grijati 😊).

Tips&tricks? Za velike i sjajne listove, koristite organska tekuća gnojiva za sobno zeleno bilje tijekom cijele godine.

Chamadorea elegans AGM (eng. Parlour palm, hrv. Sobna palma, palma sreće)

Palma sreće neizostavni je dio svakog interijera te najdraži poklon za useljenje. Jednostavna je za održavanje, lijepo napreduje i raste te ne zahtjeva puno brige. Ovu „srećicu“ možete pronaći u mini veličinama do maxi veličina (visine od 10 cm do 350 cm). Kako raste u visinu tako raste i u širinu pa su odrasle biljke idealne za veće prostore. Mlađe biljke su idealne za manje interijere i osobe koja želi uzgajati sobno bilje te uzgojiti svoje odrasle biljke.
Sobnoj palmi odgovara pozicija na indirektnoj svjetlosti, ali može uspijevati i na laganoj sjeni. Izbjegavajte direktno sunce i prostore s jako suhim zrakom.

Kako odrediti količinu vode? Biljku možete prskati dva puta tjedno odstajalom vodom te zalijevati jednom u 7 dana tijekom ljeta te jednom u 14 dana tijekom zime. Napominjemo: količina vode kojom se biljke zalijevaju ovisi o trenutnim uvjetima prostorije u kojima se biljka nalazi.

Tips&tricks? Kako bi uklonili prašinu s tankih listova palme, možete je istuširati vodom te ostaviti u tušu dok se nije voda dobro procijedila iz zemlje i plastične posude pa je možete vratiti na njenu uobičajeno mjesto. Tijekom zime, tuširanje provodite svakih 2 mjeseca kako se ne bi zemlja zasitila vodom.

Dypsis lutescens AGM ( eng. Areca palm, butterfly palm, hrv. Areka palma)

Poznata sobna palma koju često mjenjaju s Chamadorea palmom. Razlika je u obliku i debljini lista. Areka palme imaju šire listove tamnozelene boje. Održavanje Areka palme isto je kao i Chamadorea palme. Jedino je potrebno smjestiti areku na indirektno svjetlo te po mogućnosti povisiti razinu vlage u zraku s ovlaživaćima zraka ili staviti čašu s vodom koja će isparavati neposredno u blizini biljke. Biljku možete prihranjivati svakih 2 tjedna s tekućim gnojivom za sobno zeleno bilje. Presađivanje se vrši svakih 2-3 godine ovisno o brzini rasta biljke.

Tips&tricks? Idealni supstrati za palme su univerzalne zemlje visoke kvalitete pomiješane s perlitom kako zemlja ne bi zadržavala vodu i uzrokovala truljenje korijenja.

Howea forsteriana AGM (eng. Kentia palm, hrv. Kencija)

Howea palme prepoznatljive su po elegantnim listovima zelene boje te stupolikog rasta. Kako bi joj osigurali dobar razvitak mladih listova potrebno je biljku smjestiti na indirektnu svjetlosti, iako podnosi i polusjenovita mjesta u interijeru. Prašinu s listova možete ukloniti svakih 2-3 tjedna nježnim brisanjem navlaženim papirnatim ručnicima.

Kako odrediti količinu vode? Zalijevanje se vrši svakih 7-10 dana, ovisno o uvjetima u kojima se biljka nalazi. Tijekom zime možete prorijediti učestalost zalijevanja ili smanjiti količinu vode kojom zalijevate.

Tips&tricks? Prilikom prskanja ili zalijevanja biljke koristiti destiliranu ili odstajalu vodu sobne temperature kako ne bi šokirali biljku prehladnom vodom ili vodom s većim količinom kamenca.

Rhapis excelsa (eng. Bamboo palm, hrv. Rafis palma)

Lady palm tree in pot decoration at cement wall of building,Isolated Pot Plant next to White Concrete background,Rhapis excelsa palm is perfect for a flourish of lush interior greenery for decoration

Engleski naziv Bamboo palm potjeće iz sličnosti stabiljka rafisa sa stabiljkama bambusa, iako su listovi perasti. Ukoliko tražite nešto što plijeni pažnju te je neobičnog izgleda i nije laka za pronaći, toplo preporučamo rafis palmu. Jednostavna je za održavanje, podnosi polusjenu i indirektnu svjetlost. Mlade biljke rastu brže pa je u početku potrebno presađivati biljku svake 2-3 godine, kasnije možete presađivati svake četvrte godine ili samo mijenjati supstrat u već postojećoj tegli.

Kako odrediti količinu vode? Zalijevanje je svakih 10-14 dana, te zimi svakih 14-16 dana, ovisno o tome koja je temperatura prostorije i gdje je smještena u odnosu na izvor svjetlosti.

Tips&tricks? Kako bi biljka što zdravije izgledala te brzo napredovala, možete je prihranjivati svakih 3 tjedna tekućim gnojivom za sobno zeleno bilje. Prašinu s listova možete uklanjati brisanjem s vlažnim papirnatim ili pamučnim ručnicima.

Za sve dodatne informacije, pitanja, pa i samo uživanje u ljepoti biljaka, posjetite Đardin na fizičkoj adresi Deželićeva 89, online ili na društvenim mrežama Facebook i Instagram