Tijekom hladnih mjeseci treba uzeti u obzir tri bitna faktora: svjetlost, toplina i vlažnost zraka. Budući da često nema dovoljno svjetlosti, biljkama je teško te periode preživjeti daleko od prozora gdje će dobiti bar nešto svjetlosti.

Uz to, hladnije je i prostorije se manje provjetravaju pa se i supstrat sporije suši zbog čega može doći do problema s režimom zalijevanja. Zbog grijanja vlažnost zraka pada što najteže pada tropskim biljkama, a pospješuje se i razvoj nametnika poput vunastih uši i crvenog pauka.

Kako se nositi s time?

Biljke koje možemo – trebamo prebaciti bliže izvoru sunčeve svjetlosti i maknuti ih iz zabačenijih dijelova stanova gdje je tijekom ljeta bilo svjetlosti. Biljke koje smo sklanjali s prozorskih dasaka tijekom ljetnih vrućina sada možemo vratiti na prozorske daske.

Treba pripaziti sa zalijevanjem i zaliti kad se supstrat djelomično ili potpuno osušio (ovisno o biljci). Najbolje je provjeriti vlažnost supstrata tako što ćemo u njega gurnuti prst i sami prosuditi koliko je mokar i je li vrijeme za novo zalijevanje.

Iako je prskanje dobro za podizanje vlažnosti zraka, često nije dovoljno pa je dobro i zbog biljaka i zbog nas samih investirati u ovlaživač zraka koji će učiniti zrak kvalitetnijim. Redovito provjeravati poleđinu listova u potrazi za nametnicima – tamo se često skrivaju.

Što se samih biljnih vrsta tiče, predložili bismo tri fantastične biljke koje se dobro nose s manjkom svjetlosti i suhim zrakom. Dekorativne su, dolaze u raznim dimenzijama i jako su jednostavne za uzgoj pa ih uvijek preporučujemo početnicima.

Zamija

To su Zamioculcas zamiifolia (zamija), Sansevieria trifasciata (ili neka druga vrsta svekrvinog jezika) i Epipremnum aureum (zlatni puzavac).

Prve dvije potrebno je zaliti jednom ili dvaput u mjesec dana, ovisno o tipu supstrata u koji su posađene i koliko se on brzo suši. Pametnije je pričekati sa zalijevanjem i držati se zalijevanja jednom mjesečno, a neće biti problem čak niti ako to zaboravimo jer biljke u svojim mesnatim listovima čuvaju zalihu vode.

Svekrvin jezik

Zlatni puzavac jednako je jednostavan, ali zahtjeva nešto češće zalijevanje, 2-3 puta mjesečno. Super je kao viseća biljka pa ga volimo držati na policama ili u visećim teglama, a ako mu se da štap, biljka će se po njemu penjati i s vremenom razvijati listove velike poput monsterinih.

Budući da ovo sivilo bez ikakve sunčeve svjetlosti može djelovati turobno, a bliže se blagdani, puno nas će se odlučiti na kupnju božićnih kaktusa i božićnih zvijezda.

Božićni kaktusi nešto su jednostavniji za uzgoj – između zalijevanja supstrat se treba potpuno osušiti, a budući da se radi o tropskoj vrsti, može ga se poprskati svakih nekoliko dana.

Božićna zvijezda

Božićne zvijezde zahtijevaju slično održavanje, ali za rast im je potrebna visoka vlaga pa će se mnogi razočarati kada biljka krene odbacivati listove i polako umirati. Predlažemo kupovanje božićnih zvijezda uzgojenih u Hrvatskoj, to su biljke koje se uzgaja na nešto jednostavniji način, bez raznih gnojiva i hormona rasta pa su i nešto otpornije kad dođu u neidealne uvjete naših domova.

Božićni kaktusi

I za kraj…

Svima koji se muče s uzgojem biljaka sugeriramo naše samoodržive biljne terarije – budući da su samoodrživi zahtijevaju minimalnu intervenciju. Povremeno šišanje i prskanje/zalijevanje destiliranom vodom svakih 4-6 mjeseci je sav posao koji treba obaviti, ali treba paziti da terarij ne stoji uz direktan izvor topline i svjetlosti.

Inače se sam zalijeva kroz kondenzaciju vode, a vlaga zraka unutra je vrlo visoka što odgovara tropskim biljkama.

Više o Dnevnoj dozi biljaka pratite ovdje.

 

Foto: Dnevna doza biljaka, Evelin Horvath/Unsplash