I baš kako smo vam nedavno najavili, ovo će biti godina prepuna događanja u čast Pabla Picassa. Nama najbliže, ona u Beču, otvara se 17. ožujka.

Točno pola stoljeća nakon njegove smrti, Muzej Albertina obilježava život i djela Pabla Picassa, tog najvećeg i najutjecajnijeg umjetnika 20. stoljeća — pionira kubizma, središnjeg protagonista simbolizma tijekom njegovog Plavog razdoblja, preteču neoklasicističkih tendencija 1920-ih, a u svojim kasnim djelima ideal na koji su se ugledali neoekspresionistički pokreti 1980-ih.

Njegov opus, koji obuhvaća približno 50.000 djela, odražava značajne političke transformacije i dinamične avangardne pokrete njegova doba, koji su se protezali od osvita 20. stoljeća do ranih 1970-ih.

Muzej Albertina čuva središnja djela iz svih važnih faza Picassove karijere: od slike The Sleepy Drinker iz Plavog razdoblja iz 1902. do remek-djela nastalih usred Drugog svjetskog rata i njegovih posljedica te do kasnih djela kao što je Gola žena s pticom ili kasne grafike, koje svjedoče o njegovom hvatanju u koštac s prolaznošću života i “slikanju protiv vremena”.

Ova izložba prikazuje 18 slika iz vlastite kolekcije Muzeja i ukupno preko 70 radova čovjeka koji je još za života postao arhetip modernog umjetnika. Izložba se može pogledati do 18. lipnja i prilično je dobar razlog za organizirati vikend izlet do Beča. A ako ste već tamo inspirirajte se kroz naš eko vodič, svratite ovdje na kavu ili upoznajte Silviju Gattin koja potpisuje jedan od najljepših dućana u Beču.

Foto: Albertina Museum