8. travnja 2023. obilježava se pedeseta godišnjica smrti španjolskog umjetnika Pabla Picassa i stoga će ta godina predstavljati proslavu njegova rada i njegove umjetničke ostavštine u Francuskoj, Španjolskoj i u svijetu.

Francuska i španjolska vlada željele su obilježiti ovaj međunarodni događaj kroz suradnju, okupljajući kulturne i diplomatske odjele obiju zemalja. Picassova proslava 1973. – 2023. vrti se oko pedesetak izložbi i događaja koji će se održati u renomiranim kulturnim institucijama u Europi i Sjevernoj Americi, a koji se zajedno bave historiografskom analizom Picassova djela. Komemoracija, popraćena službenim proslavama u Francuskoj i Španjolskoj, omogućit će pregled istraživanja i interpretacija umjetnikova djela, posebice tijekom važnog međunarodnog simpozija u jesen 2023., koji se također podudara s otvaranjem Picassovog centra Studije u Parizu.

Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Pablo Picasso rođen je u Malagi 25. listopada 1881., a umro je u francuskom gradu Mouginsu 8. travnja 1973. Picasso je jedna od najvažnijih figura moderne umjetnosti. Njegov ekspresivan, slobodan i višestruki stil i dalje utječe na suvremenu umjetnost i današnje rasprave. Picassova proslava 1973.-2023. ima za cilj istaknuti karijeru suštinski europskog umjetnika koji je, s dubokim poznavanjem baštine i načela tradicije, kao i razumijevanjem klasicizma kao etičke vrijednosti i modernih pitanja u umjetnosti, širom svijeta projicirao univerzalne simbole poput Guernice, danas kolektivnog simbola obrane ljudskih prava.

Imajući to na umu, komemoracija će pružiti priliku za pregled stanja istraživanja i razumijevanja Picassova djela, posebice tijekom prvog simpozija u Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía u Madridu krajem 2022., nakon čega će uslijediti veliki međunarodni simpozij simpozija 6.,7. i 8. prosinca 2023. u UNESCO-u u Parizu. Potonji će okupiti sve partnere (muzejske ustanove, istraživačke centre, istraživače) oko “Picassa u 21. stoljeću: Povijesna i kulturna pitanja”). Na sudjelovanje će biti pozvani povjesničari umjetnosti, kustosi i konzervatori te umjetnici, pisci i kolekcionari. 2023. godinu također će obilježiti otvaranje Centra za Picassove studije pri Musée national Picasso-Paris u povijesnim, prestižnim i renoviranim prostorima Hôtel de Rohan.

Muzejska dokumentacija, knjižnica i arhiv tako će biti okupljeni oko istraživačkog centra i digitalnog portala koji će Picassov muzej učiniti jedinstvenom referentnom točkom za umjetnika i njegova srodna područja. Pravo mjesto dijeljenja sa širokom publikom, služit će kao privilegirani prostor za znanstvenu razmjenu i rad istraživača iz cijelog svijeta. Ukratko – pripremite se na puno Pabla Picassa ove godine.


Colección del Museo Picasso Málaga. Sala II. Diálogos con Picasso. Fotografía: Pablo Asenjo. © Sucesión Pablo Picasso. VEGAP, 2022.

Foto: celebracionpicasso.es, Getty Images