Iako je još nisam srela uživo, imam osjećaj kao da sam je već upoznala. Iznimno simpatična Silvia zapravo je porijeklom Hrvatica odrasla u Beču. A po čemu je posebna?

Po svom zaraznom osjećaju za etno estetiku koji je objedinila pod imenom silviagattin.com. Koncept koji se krije iza ovog web shopa, ali i concept storea u Beču, jest redovito mijenjati izvor inspiracije putujući svijetom te ponuditi tradicionalni dizajn interpretiran zapadnjačkim stilom života. Suradnja s dizajnerima koji dijele isti fokus i duh, za Silviju su ključni, a u današnjem svijetu masovne produkcije itekako se pozdravljaju hand made proizvodi malih lokalnih proizvođača. Njezin je web shop nadaleko poznat izvan Austrije, a u Beču ćete ju pronaći i upoznati na adresi Hollandstraße 9. Popričali smo sa Silvijom o njezinoj ideji da pokrene malu boho online revoluciju, o njezinim hrvatskim korijenima te planira li uskoro nešto slično otvoriti i kod nas.

Reci mi više o sebi – tko je Silvia Gattin?

Silvia Gattin je jedna (u glavi uvijek mlada) žena, koja obožava slobodu, putovanja, avanture, nove izazove, nove zemlje, more, brda, prirodu i ljude. Silvia Gattin stoji iza ideje „bohemian chic“, zatim stvaranje spore mode, a i za život u skladu s prirodom Inspiraciju za modu i dizajn interijera crpim iz svojih putovanja u Maroko, Indiju, Meksiko, Nepal, Južnu Afriku, Costa Ricu, Grčku… U svim tim zemljama naučila sam mnogo o drevnom znanju ručnog rada koji je prisutan u mojim kolekcijama. Surađujem samo s malim obiteljskim radionama zbog čega dio produkcije zna potrajati i mjesecima. Također, platforma Silvia Gattin podržava i druge etno brendove kao što su francuski Antik Batik, Mes Demoiselles i grčki Kori. Svi brendovi su ručni rad što igra veliku ulogu u odabiru.

Silvia Gattin

Također, imaš korijene iz Hrvatske je li tako? Koliko si u kontaktu sa svojom hrvatskom stranom, dolaziš li u Hrvatsku?

Tako je. Jako sam ponosna na moje hrvatske korijene. Mama mi je iz Zagreba, tata iz Splita, ona klasična kombinacija (smijeh ). Ja uvijek kažem: srce mi je hrvatsko, glava austrijska. Familija mi je dolje, često se zaletim do Zagreba preko vikenda, a u Brelima, između Splita i Makarske, imamo našu ljetnu kuću gdje provodim 2 – 3 mjeseca s puno izleta na otoke u blizini. Uvijek mi se teško nakon toga vratiti u „civilizaciju“, u Beč, nakon što provedem u Hrvatskoj toliko puno vremena. Uvijek kažem da je moja duša u Brelima kod kuće. Tamo ću se i udati za par mjeseci.

Kako si se zaljubila u world etno i boho estetiku? Gdje si se prvi puta susrela s tim i kako si odlučila pokrenuti brend?

Oduvijek je to bio moj stil oblačenja. Nakon što sam dvije godine radila u Zürichu u korporativnom svijetu (i samo nosila odijela i pratila „poslovnu“ modu..), dogodio mi se burn out. Nakon toga sam prvi put otputovala u Indiju gdje mi se vratila ljubav prema tom svijetu, prema svim tim bojama i materijalima. U Pushkaru, jednom malom čarobnom mjestu u Rajasthanu, sam si dala napraviti jednu haljinu od starog tradicionalnog materijala od kojeg se inače radi Sari. Tada mi je palo na pamet zašto ne bih dala napraviti više takvih haljina i pokušala ih prodati online. To je bilo 2009. kada su online shopovi taman doživjeli procvat.

Koja je filozofija tvog brenda?

Silvia Gattin je odredište za boemsku i etnički inspiriranu modu, dodatke i uređenje doma s naglaskom na rukotvorine i održivu proizvodnju. Pod idejom „spora moda“ želim pružiti koncept putovanja svijetom kako bi se kupci redovito inspirirali čarolijom koja stoji iza ručno izrađenih proizvoda i naslijeđa. Želja mi je proizvoditi jedinstvene predmete s malim obiteljskim tvrtkama i obrtnicima. Svakom kupnjom vraćamo lokalnoj zajednici i podržavamo organizacije koje pomažu u održavanju stoljetne tradicije i znanja.

Otkuda sve dolaze tvoji proizvodi i tko ih sve izrađuje?

Uglavnom surađujem sa super talentiranim radnicama u Marakešu. I dan danas imam iste proizvođače u Pushkaru, Indiji. Iz Afghanistana mi dolaze torbe, kaputi i rukavice. Namještaj uglavnom izrađujem u Maroku i Indoneziji.

Koliko je bilo teško pokrenuti takav tip autentičnog biznisa?

Kako sam počela malim koracima, nije mi se nikada učinilo teškim. Uvijek sam investirala u nove kolekcije i tako je brend polagano, ali sigurno rastao. S otvorenjem dućana u Beču brendu sam dala i fizičku lokaciju, što je definitivno pomoglo „vidljivosti“ i „opipljivosti“ proizvoda. Ako je nešto bilo stvarno teško, onda su to ove zadnje dvije godine pandemije, a brine me sad ova nova situacija s Rusijom i Ukrajinom te posljedice koje nosi za cijeli svijet.

Pored web shopa koji dostavlja u cijeli svijet, imaš i trgovinu u Beču.

Online shop sam pokrenula 2010., a prvu trgovinu u Beču sam otvorila 2017. Bilo je zanimljivo promatrati kako će se stvari razviti. Svi trendovi kupovine još uvijek kažu da će se prodaja fokusirati na online shopping, ali nakon pet godina, dućan i dalje jako dobro radi, a ljudima je još uvijek jako važno imati osoban kontakt te vidjeti proizvode uživo, dotaknuti ih, probati… Kako ja provodim puno vremena u dućanu, brend je jako autentičan i osobno mogu svima odmah direktno ispričati priču koja stoji iza svakog proizvoda, tko ga je sašio, napravio, proizveo rukama…

Koji je tvoj prepoznatljivi znak brenda – po čemu su proizvodi jedinstveni?

Moje Kilim čizme. Nakon 10 godina one su još uvijek moj apsolutni bestseller. Inače, svi proizvodi su prepoznatljivi po ručnom radu i etno vezovima.

Silvia Gattin

Kakvi su ti planovi za dalje, što sve pripremaš?

Trenutno razmišljam da se opet malo više fokusiram na online prodaju, zatim da proširim asortiman s puno više drugih brendova. Želim se koncentrirati na nova tržišta, kao što je Njemačko recimo. Ne postoji takva online platforma koja izričito zastupa bohemian & hippie chic modu i lifestyle. Također, jako se veselim idućem putovanju u Maroko sad na proljeće te bračnom putovanju koje smo isplanirali u Peru.

Pripremaš li možda nešto i za Hrvatsku?

Joj, jako bih voljela imati jedan concept store u Zagrebu ili Splitu ili pak na Hvaru preko ljeta. Imala sam par puta pop up shop u Zagrebu, ali imam osjećaj da Hrvatice vise gledaju na poznate high fashion brendove, koje radu pokazuju. Inače, imala sam i jednu kolekciju s hrvatskom narodnim vezom, međutim s Hrvatima surađivati bilo je dosta komplicirano, moram priznati. Kao što zna biti i s mojim Marokancima i Indijcima (smijeh).

Silvia Gattin

Silvia Gattin

Silvia Gattin

Silvia Gattin

Foto: Silvia Gattin