Nina Horvat – N.L.O., 2019.

U četvrtak 27. veljače s  početkom u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se samostalna izložba “Ovo nije lijepo 2014.-2020.” umjetnice Nine Horvat.

Kao rođena Zagrepčanka iz godine u godinu svjedočim kulturnoj, urbanističkoj i mnogim inim devastacijama rodnog grada, kao i krajnjoj degradaciji kvalitete života kakva se ne bi očekivala u jednoj metropoli.

No, unatoč sve lošijim i za umjetnike krajnje nepovoljnim mogućnostima i uvjetima izlaganja u glavnom gradu Hrvatske, likovna scena je izuzetno živa, a sve se više umjetnika i umjetnica u svojim djelima direktno referira na aktualnu situaciju, jer ju je jednostavno nemoguće ignorirati.

Nina Horvat – Kino Europa, 2019.

Tako će posjetitelji u Muzeju suvremene umjetnosti moći razgledati samostalnu izložbu Nine Horvat, umjetnice koja je tijekom proteklih nekoliko godina svoju umjetničku aktivnost usmjerila prema Gradu Zagrebu, fokusirajući se primarno na negativnosti njegove urbane transformacije. Važno je istaknuti da je umjetnica primijenila slikarski postupak “lošeg slikarstva”, kako navodi kustos izložbe Tihomir Milovac, s namjerom da što izražajnije predstavi svu brutalnost teme kojom se bavi, a to je Grad Zagreb.

Nina Horvat – Šator, Trg bana Jelačića, 2020.

Iz kataloga izložbe izdvajam ključni dio predgovora kolege Tihomira Milovca kako bi čitateljima što zornije približili izložbu: “umjetnica se kao građanka osjetila pozvanom reagirati na radikalne promjene slike Zagreba kakvog poznaje i kakav joj je blizak pa se pridružila mnogima koji su protestno izražavali svoje neslaganje s takvim preoblikovanjem grada. Kao umjetnica započela je s umjetničko-aktivističkim projektom slikanja tog “novog izgleda Zagreba”, onih promjena koje su zbog pretjerane komercijalizacije javnog prostora, prvenstveno pješačkih zona, trgova i ulica te zelenih površina, izmijenile izgled i dojam grada te bitno utjecale na promjenu navika korištenja tih javnih prostora grada (Trg bana Jelačića, Bogovićeva ulica, Cvjetni trg, Varšavska ulica, , Kvaternikov trg). Također, umjetnica odabire i neke primjere novije arhitekture u centru, ali i šire (zgrada Muzičke akademije, Maksimirski stadion) te urbane rekonstrukcije (Trg žrtava fašizma) ocijenivši ih kao urbanistički neprimjerene, a estetski substandardne. Također, fokus su joj transformacija i nestanak prostora s kulturnim sadržajima koji su širem centru Grada bili dodana vrijednost na naslijeđenu urbanističku matricu. Tako je za umjetnicu neprihvatljiva prenamjena prostora brojnih zagrebačkih kina (Jadran, Zagreb, Triglav,…) najčešće u trgovine. Tome pridodaje i posljednje Kino Europa koje je filmskoj publici, zbog hirovitog postupka zatvaranja, najnoviji primjer nerazumijevanja urbanih vrijednosti Grada. I zato odnedavno umjetnica u javnim, visoko urbanim dijelovima Grada Zagreba provodi akciju re-imenovanja tih prostora kada na njih krišom lijepi naljepnice s izvornim nazivima prostora, odnosno akciju “Ovo je ružno” (od 2017.) kada označava urbana, vizualno devastira mjesta ispred kojih ostavlja transparent s istovjetnim natpisom. To su akcije (ko)memoriranja nekadašnjih, danas nestalih ili pak zapuštenih prostora, koji su izgubili simboličku, ali i sadržano stvarnu vrijednost i bitno izmijenili karakter Grada.”

Nina Horvat – Dva lica napretka Jadran kino, 2016.

Građani Zagreba, posebice oni koji cijeli svoj život žive u Gradu, itekako su na vlastitoj koži osjetili promjene kojima se u recentnom ciklusu slika bavi umjetnica Nina Horvat. Nekadašnja žila kucavica grada – Ilica danas je opustošena…. brojni mali obrti su propali ili su iseljeni…. a kada smo već u području umjetnosti, dok svi ti prostori zjape prazni paradoksalno mnogi umjetnici nemaju adekvatne prostore za rad, a kamoli samostalne ateljee…. Brojni kulturni sadržaji, poput kina i galerija, koji su se nalazili u samom centru grada danas su dislocirani ili ugašeni… Umjesto dodatnih pješačkih zona i zelenih površina novim GUP-om planirana je izgradnja novih podzemnih garaža i stambeno-poslovnih objekata i to u već dovršenim i jasno definiranim naseljima…. iz svih ovih razloga treba pogledati izložbu Nine Horvat i vidjeti kako suvremeni umjetnici na sebi svojstven način vide i interpretiraju ono što se danas događa u našem gradu, našoj zemlji, ali i šire…

Samostalna izložba naziva “Ovo nije lijepo 2014.-2020.” umjetnice Nine Horvat ostaje otvorena do 15. ožujka 2020. godine.