Prvih šest gradova su svi europski kad je riječ o ravnoteži posla i osobnog života, a gleda se zdravstvena skrb, kvaliteta zdraka i mogućnost rada na daljinu

Software KISI sastavio je poredani popis 100 najboljih gradova na svijetu za 2022. godinu na temelju podataka koji uspoređuju “intenzitet rada, institucionalnu podršku, zakonodavstvo i mogućnost života” u trenutnom kontekstu nagle inflacije i posljedica pandemije i situacije u Ukrajini.

Prema studiji, Oslo, obalna prijestolnica Norveške, najbolji je grad na svijetu za zdravu ravnotežu između posla i privatnog života, pomičući se na sam vrh s prošlogodišnjeg drugog mjesta. Kisi javlja da radnici u Oslu u prosjeku uzimaju 25 dana godišnjeg odmora i primaju 707 dana plaćenog roditeljskog dopusta.

Bern
Odmah nakon Osla visoko drugo mjesto zauzeo je švicarski grad Bern, koji prošle godine nije niti bio na popisu

Dodatni čimbenici koji su pridonijeli njegovom savršenom rezultatu su dobra zdravstvena skrb, visoka kvaliteta zraka i mogućnost rada na daljinu.

Od prvih 10, čak je šest gradova iz Europe, a od prvih 30 gotovo trećina gradova je iz Njemačke. Najviše rangirani američki grad je Seattle s 32, a najbolje rangirani azijski grad je Tokio sa 14. mjestom. Ostale statistike uključuju prvih pet gradova, a to su Dubai, Hong Kong, Kuala Lumpur, Singapur i Montevideo tim redoslijedom.

Čimbenici koje Kisi uzima u obzir uključuju postotak ljudi koji rade na više poslova, naknade za godišnji odmor, ravnopravnost spolova, pristup vanjskim aktivnostima, i još mnogo toga.

1. Oslo, Norveška
2. Bern, Švicarska
3. Helsinki, Finska
4. Zürich, Švicarska
5. Kopenhagen, Danska
6. Ženeva, Švicarska
7. Ottawa, Kanada
8. Sydney, Australija
9. Stuttgart, Njemačka
10. München, Njemačka

Prije nego krenete tražiti, niti jedan hrvatski grad se nije smjestio na top ljestvicu, a od nama bližih, tu je Graz na 29. mjestu, Beč na 32. te Budimpešta na 54. mjestu. Ostale podatke pronađite ovdje!

 

Foto: Unsplash