Stanovnici Velike Britanije i Irske koji se vraćaju iz 33 zemlje s “crvenog popisa” morat će platiti 1.750 funti za karantenu u hotelima na 10 dana, rekao je zastupnicima ministar zdravstva Matt Hancock.

Kao dio novog karantenskog sustava, koji bi trebao stupiti na snagu od ponedjeljka idućeg tjedna, vlada je rezervirala 4600 soba u 16 hotela za one koji dolaze iz određenih zemalja. Putnici će po povratku iz određenih zemalja morati rezervirati sobu, unaprijed putem interneta i uz naknadu od 1.750 funti koja uključuje i troškove testiranja na COVID i putovanje u pratnji između zračne luke i hotela koji im je određen. Akcija je poduzeta kao dio vladinog odgovora na zabrinutost da bi se nove inačice covida- 19 mogle uvesti iz inozemstva, a za koje se smatra koje da bi mogle biti otpornije na cjepiva.

Detaljno opisujući nove granične mjere, zdravstveni tajnik rekao je zastupnicima: “Putnici će u Veliku Britaniju moći ući samo kroz mali broj luka koje trenutno čine veliku većinu dolazaka putnika. Kad stignu, pratit će ih do određenog hotela koji će biti zatvoren za “uobičajene” goste koji ne idu u karantenu 10 dana ili dulje ako tijekom boravka imaju pozitivan test na COVID-19.”

Države koje se trenutno nalaze na “crvenom popisu” Velike Britanije uključuju zemlje u Južnoj Americi, velikim dijelovima južne Afrike, Portugalu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Foto: Unsplash