Prvi put nakon gotovo dvije godine, Australija je danas otvorila granicu za međunarodne posjetitelje. Mnoge su obitelji danas ponovno na okupu, a i dala je poticaj vlastitom turizmu ponovno.

Zemlja je uvela neke od najstrožih svjetskih zabrana putovanja nakon što se zatvorila u ožujku 2020. zbog Covida. Australcima i još pojedinim slučajevima bilo je dopušteno da se vrate krajem prošle godine, ali većina stranaca morala je čekati. Danas, u ponedjeljak, je u zračnoj luci Sydney došlo do ponovnog okupljanja brojnih obitelji što je izazvalo suze radosnice kod stotine ljudi koji su počeli pristizati letovima. Više od 50 međunarodnih letova tako će stići u zemlju tijekom dana, uključujući 27 slijetanja u Sydney, njegov najveći grad, dok se sektor turizma ovim pothvatom želi obnoviti nakon što su ga zadesila ograničenja izazvana pandemijom COVID-19. “To je vrlo uzbudljiv dan, dan kojem sam se dugo veselio, od dana kada sam prvi put zatvorio tu granicu odmah na početku pandemije”, rekao je premijer Scott Morrison novinarima u otočkoj državi Tasmanija, koja se uvelike oslanja na turizam. Turizam je jedna od najvećih australskih industrija, vrijedna više od 60 milijardi australskih dolara (43 milijarde dolara) i zapošljava oko 5 posto radne snage u zemlji. No, sektor je osakaćen nakon što je zemlja zatvorila svoje granice u ožujku 2020.

Australija otvorila granice
Direktorica turizma Phillipa Harrison i ministar turizma Dan Tehan na aerodromu u Sydneyju

“Ovdje je zabava, glazba svira, osmjesi na licima ljudi, uskoro će plesati, siguran sam”, izjavio je ministar turizma Dan Tehan za televizijsku kuću ABC iz zračne luke Sydney dok je putnicima dijelio staklenke Vegemitea, kultnog australskog začina i koala igračke. Tehan je rekao da se nada “vrlo snažnom” oporavku na turističkom tržištu dok je Virgin Australia priopćila da bilježi pozitivne trendove u domaćim rezervacijama.

Australija otvorila granice

Nekada prvakinja u strategiji suzbijanja COVID-a, Australija se od kraja prošle godine udaljila od svojih kontrola nemilosrdnim zatvaranjem i počela živjeti s virusom nakon što je dosegla višu razinu cijepljenja. Kvalificiranim migrantima, međunarodnim studentima i putnicima s naprtnjačama dopušten je let u Australiju od studenog tijekom postupnog otvaranja zemlje. Svim cijepljenim putnicima ulaz je dopušten nesmetano, dok oni necijepljeni moraju karantenu provesti u hotelu, i to u trajanju od 14 dana.

Australija otvorila granice

Australija otvorila granice

Australija otvorila granice

Australija otvorila granice

Australija otvorial granice

Australija otvorila granice

Foto: Getty Images