U mnogim zemljama diljem svijeta u tijeku je cijepljenje protiv koronavirusa. Upravo bi taj proces trebao donijeti pozitivnije novosti i olakšati život svima nama.

Kako se sve veći broj ljudi u svijetu cijepi, kolektivni imunitet raste, a brojne zemlje u skladu s time otvaraju granice. Mogli bismo opet putovati kao nekad samo što ćete ovog puta uza sebe imati jednu dodatnu potvrdu. Evo popisa zemalja u koje trenutno možete putovati ako ste se cijepili. Od 1. travnja 2021. Hrvatska je omogućila cijepljenim putnicima ulazak bez ikakvih restrikcija. Putnik samo mora imati potvrdu o cijepljenju uz uvjet da je prije više od 14 dana primio drugu dozu cjepiva protiv COVID-19. Iznimno, ukoliko se radi o cjepivu koje se prima u jednoj dozi, nužna je potvrda o primitku doze ako je doza primljena prije više od 14 dana od dana prelaska državne granice ili predočenje pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa.

Bahami

Otočje Bahami nemaju restrikcija za cijepljene. Dopušten je ulazak u državu putnicima koji su cijepljeni s cjepivima Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca ili Johnson & Johnson. Oslobođeni su bilo kakvih zahtjeva za testiranje prije dolaska.

Belize

Belize dopušta cijepljenim putnicima da pokažu dokumente i potvrde o cijepljenju prije ukrcaja na avion. Uvjet je jedino da je zadnje cjepivo primijeno najmanje 14 dana prije datuma dolaska.

Cipar

Otočna država Cipar cijepljenim putnicima omogućuje da zaobiđu testiranja i vrijeme u karanteni. Za turiste iz Izraela to vrijedi od 1. travnja 2021. te iz Velike Britanije od 1. svibnja 2021., a uskoro bi na ovu listu trebali doći i cijepljeni putnici iz više zemalja.

Crna Gora

Crna Gora otvorena je za cijepljene putnike iz bilo koje zemlje svijeta, a pri ulasku moraju predočiti dokaz da su drugu dozu cjepiva primili više od sedam dana prije dolaska.

Ekvador

Sunčani Ekvador poziva sve cijepljene putnike. Također, ovdje su dobrodošli i oni koji nisu cijepljeni uz uvjet o potvrdi negativnog testa antigena koji je napravljen u roku od 72 sata od polaska na putovanje ili s dokazom nedavnom oporavku od COVID-19.

Estonija

Razdoblje od 10 dana samoizolacije Estonija je provodila do nedavno nakon čega ga je ukinula za sve putnike koji su cijepljeni. Oni koji su se oporavili od COVID-19 prije najviše šest mjeseci, također će moći preskočiti karantenu.

Gruzija

Od 1. veljače 2021. svi međunarodni turisti ulaze u Gruziju s dokazom o primitku dvije doze cjepiva. Svi cijepljeni ulaze u zemlju bez testiranja ili karantene.

Grčka

Od kraja travnja 2021. Grčka je otvorena za sve cijepljene putnike iz SAD-a, Velike Britanije, Izraela, Srbije i zemalja EU-a. Dopušten im je ulazak bez testiranja i karantene, a od 14. svibnja plan je proširiti popis na sve zemlje iz kojih dolaze cijepljeni putnici.

Gvatemala

Turisti mogu ući u zemlju bez ograničenja uz dokaz da su primili dvije doze cjepiva. Posljednja doza mora biti primijenjena najmanje 14 dana prije datuma polaska na putovanje.

Island

Putnici iz svih zemalja koji predoče međunarodnu potvrdu o cijepljenju neće trebati proći testiranje ili mjere karantene.

Moldavija

Trenutno većina zemalja može posjetiti Moldaviju s 14-dnevnom karantenom, ali cijepljeni će turisti u potpunosti zaobići karantenu. Moldavija također objavljuje popis ‘crvenih’ zemalja svaka 2 tjedna čiji ulazak nije dozvoljen, ali također su napravili iznimke od cijepljenja i za “crvene” nacije.

Crna Gora

Crna Gora omogućava ulaz u zemlju cijepljenim putnicima bez testiranja ili karantene. Putnici mogu pokazati svoj dokaz o cijepljenju. Posljednja ili druga doza mora se primijeniti najmanje 7 dana prije unosa s popunjenom potvrdom o cjepivu.

Poljska

Poljska je najavila slobodan ulazak i ukidanje obavezne desetodnevne karantene za sve cijepljene putnike iz odobrenih zemalja. Potreban je dokaz o međunarodnoj potvrdi o cjepivu.

Rumunjska

Svi turisti cijepljeni unutar Europske unije imaju slobodan ulaz u Rumunjsku uz uvjet da je od primitka druge doze cjepiva prošlo najmanje deset dana.

Slovenija

Od 13. veljače 2021. bilo koji stanovnik i građanin EU koji ima dokaz o cijepljenju može ući u Sloveniju bez zahtjeva za testiranjem ili karantenom. Također,karantena neće biti određena ako osoba na graničnom prijelazu predoči negativan PCR test, ne stariji od 48 sati nakon uzimanja brisa, obavljenog u državi članici EU-a ili Šengenskog područja, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Sve informacije podložne su nenajavljenim promjenama i potrebno je uvijek provjeriti novosti za pojedine zemlje prije putovanja.

 

Foto: Unsplash