Nedjeljom volimo lagano i bez stresa, a u tu ideju savršeno se uklapaju brzi i zdravi čokoladni kolačići koji su idealan poslijepodnevni snack nakon ručka ili navečer uz omiljene filmske minute.

Ovi čokoladni kolačići zbilja uspiju baš svaki put, a sigurni smo da većinu sastojaka imate kod kuće, stoga nema baš nikakvog razloga da se ne bacite na izradu. Naš recept koristi zdravije sastojke s manje šećera i masti, ali ako ih nemate, sve možete napraviti i s klasičnim varijantama.

U nastavku potražite sve potrebno za ovaj prejednostavan recept!

Sastojci:

  • 150 g tamne čokolade (70 % kakaa ili više)
  • 50 g kokosovog ulja
  • 3 žlice meda ili javorovog sirupa
  • 1 žlica kikiriki maslaca
  • 2 jaja
  • 100 g integralnog ili zobenog brašna

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite pleh papirom za pečenje. Zatim na nižoj temperaturi zajedno otopite čokoladu i kokosovo ulje te miješajte sve dok ne dobijete kompaktnu, glatku smjesu. Dobiveno pustite da se ohladi nekoliko minuta.
  2. U ohlađenu smjesu dodajte med ili agavu, zatim kikiriki maslac i sve skupa dobro promiješajte. Zatim postupno dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
  3. Sljedeći korak jest umiješati brašno. Pripazite da ga također dodajete postupno kako se ne bi stvorile grudice jer u konačnici smjesa mora biti dobro povezana, odnosno mora se formirati tijesto.
  4. Kad je struktura tijesta kompaktna, odvojite manje dijelove da biste formirali kuglice (najpraktičnije je žlicom) te ih stavite na pleh. Nemojte ih slagati preusko jer se kolačići tijekom pečenja rašire pa ostavite dovoljno mjesta između.
  5. Kolačiće u prethodno zagrijanoj pećnici pecite oko 15 minuta, odnosno dok ne primijetite da su rubovi porumenili. Izvadite i pustite da se ohlade te uživajte u slatkim, zdravim zalogajima.

Dobar tek!

Foto: Pexels