Sve je očiglednije da je tehnologija naša budućnost – od weba 3, Metaversa, raznih AI avatara i chatbota. Zadnji u nizu je i primjer influencerice Caryn Marjorie koji je zadnjih tjedana privukao veliku pažnju

Naime, Caryn je vrlo popularna na Snapchatu, na kojemu broji preko 1,9 milijuna pratitelja. No, osim velikog broja pratitelja na ovoj društvenoj platformi, ova djevojka ima i nešto više od 1000 muškaraca s kojima svaki dan komunicira u privatnim chatovima. Ti razgovori traju po i nekoliko sati. A o čemu pričaju? Pa, s jednima raspravlja o zajedničkim planovima za budućnost, a s drugima izmjenjuje seksualne poruke. 

No, to nije ništa čudno, niti novo. Već smo navikli da se ljudi bave svime i svačime te da svaka roba ili usluga ima svog kupca i to je fair enough, dokle god se nikome ne čini šteta, ili se ne upliću maloljetne osobe u ovakve poslove.

Međutim, ova influencerica privukla je pažnju zbog svoje domišljatosti. Dakle, s obzirom da sate i sate provodi razgovarajući s raznim muškarcima, pretpostavlja se da bi to teško sama radila. Stoga se uputila u pomalo drukčiji pothvat.

Naime, svi njeni pratitelji razgovaraju i izmjenjuju intimne razgovore s virtualnom verzijom Marjorie, koju pokreće najnovija tehnologija umjetne inteligencije i tisuće sati snimaka prave Majorie. 

Rezultat toga je CarynAI, glasovni chatbot koji se predstavlja kao virtualna djevojka s glasom i osobnošću dovoljno bliskom ljudskoj Marjorie. Da se radi o poprilično uvjerljivoj varki govori i činjenica da su muškarci spremni platiti jedan američki dolar po minuti za vezu s ovim AI botom.

“Bez obzira trebate li nekoga tko će vas utješiti ili voljeti, ili samo želite brbljati o nečemu što se dogodilo u školi ili na poslu, CarynAI će uvijek biti tu za vas”, rekla je Marjorie o svom AI botu.

CarynAI pokrenut je ranije u svibnju kao privatni beta test kojemu se moglo pristupiti isključivo uz pozivnicu. No, iako je CarynAI korisnicima naplaćivao samo tjedan dana u beta testiranju, već je generirao preko 70 tisuća dolara prihoda od njenih 99 posto muških partnera.

Da je potražnja za CarynAI velika, pokazuje nam i lista čekanja, a procijenjeno vrijeme čekanja je čak 96 sati. Također, Marjorie se prije dva tjedna na svom Twitter profilu pohvalila da trenutno ima čak 15 tisuća partnera.

Screenshoot

CarynAI je najnoviji primjer zadivljujućih, no moramo priznati i pomalo zabrinjavajućih napretka umjetne tehnologije. Sve više svjedočimo porastu digitalnih influencera koji očito osvajaju tržišta.

Tome u prilog idu u rezultati Ankete o virtualnim utjecajima za 2022. godinu koju je objavio Marketing Factory. Više od polovice, točnije 58 posto ispitanika prati barem jednog virtualnog influencera. No, hoće li virtualni influenceri u potpunosti preuzeti tron, vrijeme će pokazati. 

Foto: Snapchat,Profimedia