Snapchat je predstavio vlastiti AI chatbot, no ova inovacija nije baš dobro sjela svim korisnicima ove društvene mreže

Ovu novinu pokrenuo je OpenAI GPT, a ona baš poput chat GPT-a može ponuditi odgovore na pitanja korisnika. Možete ga, primjerice, tražiti da vam pomogne isplanirati putovanje, da vam kaže koji je najbliži restoran u vašoj blizini, a čak vam može preporučiti što da kupite svom prijatelju za rođendan.  

Tijekom probne faze, chatbot je primao otprilike dva milijuna chat poruka dnevno od korisnika o raznim temama poput sporta, filmova, pitanja oko kućnih ljubimaca i slično, nedavno je otkrila tvrtka. 

Na prvu, rekli bismo da ovaj chatbot ima mnogo sličnosti s izvornim chat GPT-om. No, iako se radi o inačici chat GPT-a, Snapchatova verzija ima neke razlike, primjerice, korisnici mogu promijeniti ime svog chatbota, prilagoditi Bitmoji avatar prema vlastitim preferencijama i unijeti ga u razgovor sa svojim prijateljima. 

Iako su u početku svi tehnološki napreci praćeni oduševljenjem, to se ne može reći i za ovu novinu. Naime, ovaj eksperimentalni chatbot može pristupiti vašoj lokaciji, no kao što pokretači tvrde, samo ako to naravno potvrdite u postavkama. Ipak, bez obzira što prije pristupa lokaciji korisnika, ovaj avatar traži dopuštenje, neki korisnici se i dalje boje da chatbot potajno prati njihovu lokaciju i zbog toga ga kritiziraju. 

Međutim, iz Snapchata su rekli da i dalje nastavljaju poboljšavati My AI na temelju povratnih informacija zajednice i da rade na uspostavljanju sustava kako bi zaštitili svoje korisnike. Tvrtka je također rekla da, slično kao i s drugim alatima, korisnici ne moraju komunicirati s My AI ako to ne žele. 

Međutim, nije moguće ukloniti My AI iz feedova za chat, osim ako se korisnik pretplati na njegovu mjesečnu premium uslugu, Snapchat+. Neki tinejdžeri kažu da su odlučili platiti naknadu za Snapchat+ od gotovo četiri američkih dolara kako bi isključili opciju AI chatbota.

Unatoč svim nedostacima, tvrtka je naglasila da je chatbot prikladan za mlađe korisnike te tvrdi da se velika većina odgovora koje ova umjetna inteligencija nudi pridržava propisanih smjernica zajednice.