U razgovorima o budućnosti stalno spominjemo da će umjetna tehnologija zamijeniti ljudski rad, no, čini se da je budućnost već stigla. Posljednjih nekoliko mjeseci najnoviji proizvod umjetne inteligencije Gpt chat izaziva pravu pomamu u svijetu 

Kao klinci smo svi razmišljali kako bi bilo super da nam tehnologija može pisati zadaću, a možda čak i ispite. Današnji klinci upravo zahvaljujući umjetnoj inteligenciji CHATGpt-a imaju te mogućnosti, no koliko je to super i što sve ova novina nudi? 

Što je ChatGPT:? 

Chat Generative Pre-Trained Transformer dizajniran je kao besplatni chatbot sustav, odnosno chat umjetne inteligencije koji je programiran i obučen za simulaciju razgovora među ljudima u pisanom obliku, ali i putem glasovnih naredbi. Impresivno, zar ne? Još impresivnija je činjenica da je ovaj program izazvao toliku znatiželju da je u samo pet dana od lansiranja zabilježio rekordnih milijun korisnika. Za usporedbu, svima omiljeni Instagram tu famoznu brojku dosegnuo je nakon nešto više od dva mjeseca od lansiranja. 

Stranica ChatGPT-a koncipirana je kao klasični chat prostor, poput onog na Facebooku, a možete ga zatražiti da vam napiše esej, pjesmu, a čak će vam ponuditi i recept za baklavu. Osim toga, nudi i složenija rješenja, poput onih iz fizike. Sastoji se od 175 milijardi parametara, a opremljen je i strojnim učenjem koji mu omogućuje davanje točnih odgovora. 

No, ipak, ni ova tehnologija nije tako savršena. Ako tražite program da vam ponudi neku informaciju iz prošle godine, nećete ju dobiti. Obuka i razvoj ChatGPT-a završila je 2021. godine, pa ne nudi odgovore za novija događanja. 

Ovu tehnološku novinu prepoznali su srednjoškolci i studenti koji svoje muke po domaćoj zadaći mogu riješiti upravo na ovoj platformi. No, ne treba se zaletavati i prepuštati se u potpunosti umjetnoj tehnologiji. ChatGPT je super inovacija koja nam može olakšati traženje nekih informacija, no treba ipak zadržati trunku zdravorazumskog razmišljanja i ne birati ovaj alat kao primarni izbor kod rješavanja svakodnevnih pismenih obaveza koje možemo i sami odraditi, ali nas lijenost koči. 

Pogledajte sami ovdje.