Mnogo se genijalnih stvari prikazalo na ovogodišnjem CES sajmu, ali malo što se može približiti humanoidnom robotu Ameci

Consumer Electrics Show (CES) jedan je od najvećih tehnoloških događaja na svijetu,  a jedna od najfascinantnijih naprava o kojima se najviše govorilo koja je predstavljena na izložbi bio je humanoidni robot Ameca. Najnapredniji dosad.

Iako su nas oduševili mnogi proizvodi poput Lenovo Thinkbook Plus Gen 3 laptopa, Garmin Venu 2 Plus sata, Wi-Fi routera Tp-Link Archer Axe200 Omni, novog mobitela iz Samsung radionice Samsung Galaxy S21 Fe 5g, 4k Virtual Reality Gaming PlayStation VR 2 naočala ili hedonističkog Black + Decker Bev aparata za izradu koktela, malo što se može približiti pogledu u budućnost koji daje Ameca. 

Ameca ima ljudske pokrete lica

Ovo je prvi put da je Ameca prikazana javnost, ali kada je krajem prošle godine video robota postao viralan, čak je vlasnik SpaceXa Elon Musk komentiramo samo sa “Yikes” na Twitteru.

Izrađen od strane britanske tvrtke Engineered Arts, realističan robot dosad se najviše približio ljudskim pokretima lica te vam može uzvratiti pogled i osmijeh. Čak je možete isprovocirati da vam makne ruku ako joj želite dodirnuti lice. 

A koje druge značajke ima i kako će se koristiti u budućnosti? Pa, Ameca ima kamere u očima i mogućnost detekcije lica. Može vidjeti lice osobe s kojom razgovara i s njome voditi razgovor. Mikrofoni su u svakom uhu, što znači da robot može pratiti iz kojeg smjera dolazi bilo koji zvuk.

Distopijske i utopijske struje

Tvrtka misli da bi se robot u budućnosti mogao koristiti za pomoć ljudima, možda u trgovačkom centru ili zračnoj luci gdje bi nam mogao pomoći s uputama. Mi ćemo se na to nasmijati i ipak pretpostaviti malo crniji scenarij. Ono što se nama čini izglednije po njezinim značajkama jest šansa da se koristi za policijske redove, pa nam je drago čuti da ono što još Ameca ne može jest – hodati. Nismo sigurni bismo li htjeli stotine Ameca da patroliraju ulicama grada. Koliko god daleko u budućnost gledali.

Iz tvrtke Engineered Arts kažu da će trebati još puno rada ako žele da njezine noge oponašaju ljudske noge ali ako se prisjetimo što je Boston Dynamics, inače kompanija u vlasništvu Googlea, napravio još prošle godine, izgledno je da se ne radi o dugom vremenskom periodu.  Nagađa se da će proći još 12-18 mjeseci prije nego što bude prototip hodajućeg robota. Da citiramo Elona Muska – “Yikes!”.