Gradovi diljem Hrvatske, kao i svake godine, nude odlične blagdanske kulise, ukusne zimske delicije i prigodni program.

Vodimo vas kroz izbor nekoliko zanimljivih adventskih priča izvan Zagreba i predlažemo da isplanirate jedno kratko putovanje.

Advent u Rijeci

Rijeka ove godine blista i mnogo je toga za obići u gradu. Tradicionalni Blagdanski sajam na Korzu i Trgu Republike Hrvatske na čak 26 adventskih kućica predstavlja ponudu prigodnih proizvoda i ukrasa, ali i ponudu toplih i hladnih slastica i zalogajčića. Kilometri lampica su upaljeni u cijelom gradu, a novopridružena adventska lokacija nalazi se u Verdijevoj ulici, u neposrednoj blizini Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. RI Gastro Advent okupirao je Trg Riječke rezolucije i Trg 128. brigade Hrvatske vojske maštovitim izvedbama tradicionalnih zimskih jela i pića te nekim novim i neočekivanim okusima. Nemojte zaobići klizalište Morska pahuljica na riječkoj rivi.

 

Advent u Varaždinu

Već smo vam predstavili ovogodišnju zimsku bajku koju je Varaždin pripremio. Glavni varaždinski trg, popularni Korzo, ima raznovrsnu ugostiteljsku ponudu u osam kućica, tako da ovdje možete započeti. Adventska čarolija čeka vas i na Trgu Miljenka Stančića, a klizalište posjetite na prostranom Kapucinskom trgu. U Varaždinskoj Gajevoj ulici je Kuća Djeda mraza, a galerije, muzeji, kazalište i ostale institucije tijekom adventskog razdoblja pripremaju niz prigodnih i zanimljivih sadržaja koji, posebice u danima vikenda čine izlet u Varaždin sjajnom prilikom za zabavu i užitak.

Advent u Opatiji

Do 9. siječnja traje najljepši Advent uz more, kako zovu zimsku priču u Opatiji. Čarolija vas čeka na lokacijama kao što su park sv. Jakova, park Angiolina, Slatina, Lungomare, Ljetna pozornica, gradska tržnica i pitoreskno Volosko. Zahvaljujući Adventu, ali i vrhunskim restoranima, suvremenim wellness & spa centrima te turističkoj tradiciji koja putuje gotovo dva stoljeća u povijest, Opatija i ove zime ostaje idealna destinacija za savršeni odmor. Raskošno ukrašene gradske ulice i trgovi, klizalište, jedinstveni glazbeno-scenski spektakli na prekrasnim lokacijama, sve je to jedan maleni dio zimske čarolije Adventa u Opatiji koji je zamišljen kao šetnja prekrasno okićenim lokacijama uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

advent u hrvatskoj
Photo by Petar Kurschner

Advent u Zadru

Nakon dvije godine Advent se vratio u Zadar! Puno događanja, prigodnih programa, dobre spize, zabave za djecu i roditelje uz koncerte probranih domaćih izvođača kratki su sadržaj šestog izdanja ovog adventa. Uz dodatno okićene promenadne blagdanske prostore u atriju palače Cedulin i na Forumu, na središnjoj lokaciji na Trgu pet bunara i Trgu Petra Zoranića svakodnevno će se odvijati zabavni program i koncerti od 17 do 24 sata, dok će tijekom jutarnjih sati prostor biti zatvoren. Cijeli grad, pa tako i adventski sajam bit će u funkciji, veseli i otvoreni za vrijeme nadaleko poznatog zadarskog Badnjaka, kao i na Silvestrovo za doček Nove godine. U sklopu Adventa će brojni restorani, kafići, trgovine i muzeji osigurati prigodne cijene i ponudu u sklopu jedanaestog izdanja projekta „Đir po gradu“.

advent u hrvatskoj

advent u hrvatskoj

advent u hrvatskoj

Advent u Puli

Advent u Puli – L’Avvento a Pola također nudi raznovrstan program, a možete i klizati na Forumu. Ove je godine za najmlađe potpuno preuređen i ukrašen Park grada Graza gdje će pronaći mnoštvo novina i dekoracija i gdje će se četvrtkom, petkom i subotom održavati brojni zabavni i maštoviti programi. U Advent se ove godine uključio i Povijesni i pomorski muzej Istre; svakodnevno od 17 do 20 održat će se mapping zidina, a petkom i subotom u isto vrijeme i animacija atrija Muzeja. Redovita koncertna ponuda vas očekuje na Danteovom trgu, Tržnici i Portarati. Badnjak će u jutarnjim satima uveseliti Jazz Christmas na gradskoj Tržnici, večer DJ Kedžo na Danteovom trgu i Arboretum Kolektiv na Portarati. Na dan Božića, za glazbu na Danteovom trgu bit će zaduženi DJ Giuly i DJ Gaby a na Portarati Irena & Mauro Giorgi.

advent u hrvatskoj

Foto: Advent u Rijeci, Advent u varaždinu, Advent u Opatiji, Advent u Zadru, Advent u Puli