I dok se u Zagrebu mnogi još uvijek pokušavaju dogovoriti o kvaliteti ovogodišnjeg Adventa, onaj u Varaždinu je „potiho“ nadmašio sve dosad viđeno.

Kako poručuju iz Turističke zajednice grada Varaždina: „U Varaždinu svako godišnje doba ima svoj festival. Kraj godine obilježava romantični varaždinski Advent, po mnogočemu drugačiji od drugih adventskih festivala koji su posljednjih godina preplavili Hrvatsku. Advent u Varaždinu smješten je u samo srce povijesne gradske jezgre, na iste ulice i trgove i pred iste palače gdje se krajem ljeta održava Špancirfest. Varaždinski advent je živahan, zabavan i raznolik bez velikih gužvi i čekanja u redovima. Zabavan, živahan, mirisan i intiman – baš kakav Advent treba i biti.“

Programi Adventa podijeljeni su na nekoliko tematskih lokacija i cjelina, uz poštivanje svih trenutnih epidemioloških mjera.

Bijeli Korzo

Glavni varaždinski trg, popularni Korzo, srce je grada pa je tako i srce adventskih doživljaja. U zimski uređenom prostoru, Bijeli Korzo ima raznovrsnu ugostiteljsku ponudu u osam kućica, ovuda vozi i vlakić Djeda Mraza, a subotama su i koncerti. Na rasporedu su Dino Dvornik tribute band, Neno Belan & Fiumensi i drugi izvođači, a u prijepodnevnim satima će subotama nastupiti zborovi i vokalno instrumentalni sastavi. U neposrednoj blizini Korza nalazi se i predivna varaždinska katedrala ispred koje će se, uz nastupe zborova, paliti adventske svijeće na velikom adventskom vijencu.

advent u varaždinu

Advent na Stančiću

Adventska čarolija na Trgu Miljenka Stančića tradicionalno se nastavlja i ove godine uz bogatu ugostiteljsku ponudu, akustične svirke nedjeljom kao i novitete u kreativnom uređenju samog trga.

advent u varaždinu

Ledena čarolija

Veliko klizalište i već legendarni ledeni tobogan postali su simboli varaždinskog Adventa i to na prostranom Kapucinskom trgu. I ove godine uz rekreativne zimske radosti i prateću ugostiteljsku ponudu posjetitelji se griju nakon boravka na ledu. Klizalište s ledenim stazama ima površinu od čak 1100 m2 te 40 m dugi ledeni tobogan površine 120 m2. U četvrtak, 23. prosinca na Kapucinskom trgu će 6 mladih akademskih umjetnika izrađivati ledene skulpture. Iz ledenih će blokova oblikovati ledene instrumente inspirirani lokacijom Glazbene škole u Varaždinu. Organizator akcije je Rotary club Varaždin 1181.

Kuća Djeda Mraza (u Gajevoj)

U varaždinskoj Gajevoj ulici čarobno uređena kuća adresa je na kojoj ove zime živi pravi Djed Mraz, kažu, glavom i bradom. On je zadužen i za zanimljiv program koji će se naravno posebno svidjeti mališanima.

advent u varaždinu

advent u varaždinu

Trg Slobode i Franjevački trg rezervirani su za shopping i puni su štandova i kućica na kojima se nudi raznolika blagdanska ponuda. Suveniri, pokloni, varaždinski obrtnici i jedan od najvećih adventskih kalendara na pročelju Županijske palače zaokružuju izlagačku ponudu Adventa u Varaždinu. Ove godine nova atrakcija je i panoramski kotač postavljen u Gajevoj ulici. On je u Varaždin stigao iz renomirane svjetske tvornice ovakvih naprava, talijanskog Lamborghinija s više od stotinu godina tradicije što je garancija najviše razine kvalitete, sigurnosti i udobnosti. Zahvaljujući čak 23 metra visine na koju se njegove gondole podižu, pogled na blagdanski uređen i osvijetljen Varaždin zaista je nezaboravan. Ovaj poseban užitak pogodan je za sve uzraste, a u svaku od 18 gondola kotača mogu se smjestiti četiri osobe.

advent u varaždinu

Više fotografija pogledajte u galeriji na Facebook stranici Volim Varaždin.

Foto: Turistička zajednica grada Varaždina