Kada zamišljamo planinske kuće i kolibe, posebno one za tzv. weekend getaway prvo nam na pamet padaju kuće od drveta koje i svojom vanjštinom dočaravaju toplinu, pucketanje vatre i toplu atmosferu nasuprot one bezvučne, bijele, snježne, idilične i hladne.

Karolina Mountain Lodge

U Gorskom kotaru, točnije u Starom Lazu, Ravnoj Gori, nalazi se Karolina Mountain Lodge, crna planinska koliba, idealna za vikend bijeg od grada, obaveza i užurbanog života. Smještena je mjestu Stari Laz, na Karolinskoj cesti po kojoj je i dobila ime. Kuća je u vlasništvu obitelji Fak, koja ju je obnovila i preuredila upravo za sadašnju namjenu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karolina Mountain Lodge (@karolinamountainlodge)

Staru obiteljsku kuću su obnovili tako da su zadržali sve postojeće elemente koji su se mogli obnoviti, zamijenili su samo dotrajale dijelove tako da je današnji izgled kuće definiran pri njezinoj izgradnji početkom 20. stoljeća. Kuća ima i bogatu povijest. Kameni temelji vidljivi u prizemlju datiraju iz sredine 18 stoljeća. Prvi dostupni zapisi o rekonstrukciji na kamenim temeljima govore o mijenjanju dotrajalih drvenih dijelova kuće iz 1924. godine. Sljedeća obnova provedena je 2017. i 2018. godine s ciljem prilagodbe kuće suvremenim potrebama boravka u prirodi pazeći na zadržavanje elemenata autohtone goranske arhitekture.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karolina Mountain Lodge (@karolinamountainlodge)

Kuća je uređena jednostavno i efektno, kombinirajući restaurirani namještaj s modernim detaljima. Na i u njoj dominiraju tamni tonovi, posebno crna, a u kombinaciji s drvetom daju poseban efekt topline i udobnosti u interijeru. Iako takva, tamna, crna na prvu je istovremeno neobična i jako privlačna, a s obzirom na to s kolikom pažnjom je obnovljena i uređena za vanjsko korištenje gostiju, jako nam je drago znati da i dalje postoje oni koji paze na njegovanje tradicije i autentičnosti, u uspješnoj kombinaciji s praćenjem suvremenih rješenja i trendova. A sve s dobrom dozom individualnog stila.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karolina Mountain Lodge (@karolinamountainlodge)

Kuća je prilagođena kretanju osobama s invaliditetom i kućni ljubimci su dobrodošli. Više detalja možete saznati na gorskikotar.hr, rezervirati smještaj na airbnb.com, a novosti oko lokacije možete pratiti i na @karolinamountainlodge.

Fotografije: @karolinamountainlodge