Ako ste mislili da gledate u neki kutak iz svijeta u kojem staza prolazi krošnjama, ne, zapravo gledate u divan zeleni prizor iz Zagorja.

U sklopu projekta Europske unije Zagorje ABECEDA Prirode, u proljeće 2021. otvorena je divna Staza kroz krošnje u Zelenjaku, pored Klanjca. Staza je duga 125 metara, s najvećom visinom od 5 metara. Posjetitelje vodi među krošnje tako da se što je moguće više približava velikim stablima. Duž same staze nalazi se zanimljiva interpretacija biološke raznolikosti Zaštićenoga krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, koja se skulpturom trube, inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša, a koja prati cijelu stazu isprepleće s temom glazbe. Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda i ljuljačke, dok podnožje staze krase perunike. Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invalidnošću ugrađena je podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi na pločama su na Brailleovom pismu.

Staza kroz krošnje, zasad jedinstvena u Hrvatskoj, ovomu je poznatom biseru Zagorja, Zelenjaku, dodala vrijednost i doprinijela njegovoj većoj atraktivnosti, povećanju broja posjetitelja, a prije svega edukaciji i podizanju ekološke svijesti“, poručili su ovim povodom iz Javne ustanove Zagorje zeleno.

Nositelj projekta bila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, a partneri Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija. Projekt Zagorje ABECEDA Prirode počeo je s provedbom 31. siječnja 2017. godine te je završen 31. kolovoza 2021. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kn, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU preko 85%. Dio projekta bilo je i opremanje i uređenje Centara za prirodu „Zagorje“ u Radoboju koji kroz multimedijalna rješenja daje prikaz zaštićenih područja kroz virtualnu stvarnost i video produkciju 360°, prikaz zaštićene flore i faune kroz hologramske jedinice, pad hrašćanskog meteorita kroz projekciju sa zvučnim efektima, simulaciju Židovske jame itd.

Također, uređene su i tri zelene učionice u Radoboju, Zelenjaku i na Strahinjčici – edukacijski poligoni za održavanje škole u prirodi opremljeni tablama i različitim didaktičkim pomagalima.Ulaz na stazu je besplatan, a može ju se posjetiti od 0-24h. Stoga, ako vam se čini da je sada prehladno, zabilježite ju kao mjesto za posjetiti na proljeće.

Ako tražite još inspirativnih ideja za izlet s djecom, preporučujemo vam naš vodič ovdje.

Foto: Mario Jurina / JU Zeleno Zagorje