Danas su putovanja pristupačnija više nego ikad prije, a to znači samo jedno – razno razne aplikacije za pronalazak povoljnih avio karata naša su najdraža razonoda. Šalu na stranu, doista se mogu pronaći sjajne opcije koje nas potiču da vikende maksimalno provodimo izvan Lijepe Naše upijajući nove gradove i kulture.

Vjerujemo da ćete se vrlo brzo složiti s nama kada kažemo da je Italija odredište koje ne može dosaditi. Bilo da se radi o kontinentalnom ili obalnom dijelu, ova bajkovita zemlja u svakom kutku nudi mnogo. Ipak, naš vječni favorit je Rim, grad u koji doista vode svi putevi, muzej na otvorenom, riznica povijesti, umjetnosti, kulture, mode i nevjerojatno dobre hrane. Vikend nikako nije dovoljan da biste istražili ovaj grad, ali je dovoljan da osjetite njegov puls i vratite se prvom prilikom. Do tada, neka vam naš mini vodič posluži kao šalabahter.

Mini vodič kroz Rim – petak

Imajte na umu da je Rim jako velik, stoga preporučujemo smještaj u što centralnijem dijelu kako bi vam ključne točke bile maksimalno od ruke. Prvi dan ćete provesti putujući, ali kada stignete i odradite sve potrebno što se tiče smještaja, vrijeme je za šetnju. Mi predlažemo sljedeću rutu – krenite od Španjolskih stuba, savršenog mjesta za promatranje zalaska sunca i opuštanje uz kavicu, a nakon toga polako se spustite do najpoznatije fontane na svijetu – Fontane di Trevi i ne zaboravite ubaciti novčić.

Zatim nastavite do Piazze Navone, gdje možete uživati u atmosferi, gledati ulične umjetnike i diviti se impozantnim fontanama. Na putu do Navone, proći ćete i pokraj veličanstvenog Pantheona, najbolje očuvanog rimskog spomenika. Večer završite u jednom od autentičnih rimskih restorana u kvartu, a mi predlažemo onaj s pogledom na Pantheon.

Mini vodič kroz Rim – subota

Jutro u Rimu započnite posjetom Colosseumu. Preporučuje se rano ustajanje kako biste izbjegli gužve i doživjeli ovo čudo u punom sjaju. Također, ne zaboravite rezervirati karte na vrijeme, a možete birati između različitih tura –  ovisno o tome što vas zanima. Nakon Colosseuma, prošetajte do Foruma, srca antičkog Rima i Palatina, mjesta gdje se osjeća duh starog Rima. Za ručak se možete vratiti do Colosseuma i uživati u najljepšem pogledu ikada koji nudi restoran s Michelinovom zvjezdicom, a zove se Aroma. Naravno, u blizini se nalaze i nešto povoljnije opcije, ali ovaj restoran je bez razmišljanja iskustvo za sebe.

Popodne svakako posvetite Vatikanu i obavezno unaprijed rezervirajte karte.  Posjetite Vatikanske muzeje, gdje se nalazi nevjerojatna zbirka umjetničkih djela i divite se Michelangelovoj Sikstinskoj kapeli. Dan završite u Bazilici sv. Petra gdje možete uživati u spektakularnom pogledu na grad popnete li se na kupolu. Večer provedite u šetnji i istraživanju šarmantnih gradskih ulica jer šteta je biti u Rimu i ne iskoristiti čari slučajnih lokacija koja ćete zauvijek pamtiti.

Mini vodič kroz Rim – nedjelja

Trastevere je jedan od najpoznatijih kvartova, a odiše nevjerojatnim šarmom. Spoj umjetničke vibre i talijanske estetike osvaja na prvu, a ovaj kvart je ujedno i dom sjajnih restorana. Kažu da je Tonnarello restoran s najboljom tjesteninom, a želite li ovdje ručati, otkrit ćemo vam jedan trik. Naime, ovaj restoran nalazi se na dvije lokacije koje su jedna od druge udaljene svega nekoliko minuta. Jedna je, naravno, popularnija te je teže dobiti mjesto, a na drugoj se obično brže „ulovi”. Ponuda je potpuno ista, pa nema brige od lošije usluge, a uštedjet ćete puno vremena.

Nakon ručka, posjetite crkvu Santa Maria, jednu od najstarijih crkava u Rimu koja je poznata po bizantskim mozaicima. Trg ispred crkve, Piazza di Santa Maria, predstavlja središnje mjesto za druženje, a u neposrednoj blizini je i  Villa Farnesina, renesansna građevina s prekrasnim freskama, uključujući i one koje je naslikao Rafael. Nadalje, ulica Via della Lungaretta je srce ovog kvarta, živopisna i dinamična, prepuna trgovina, kafića i restorana, umjetničkih galerija…

Ono što je svakako zanimljivo za posjetiti je Mercato di San Cosimato, tržnica koja nudi širok izbor lokalnih proizvoda – od svježeg voća, sira i ostalih prepoznatljivih talijanskih delicija… U blizini se nalazi i Isola Tiberina, mali otok u rijeci Tiber, koji nudi prekrasne poglede i uvid u povijest grada. Kad padne noć, Trastevere postaje središte noćnog života – s brojnim barovima i klubovima u kojima se možete dobro zabaviti ili pak zaputiti prema centru na neki od rooftop barova.

Foto: Unsplash, Privatni album