Složit ćete se s nama kako se na putovanjima događaju neke od najljepših životnih uspomena, stoga ne čudi što ih toliko volimo. Ipak, njihovo planiranje, pogotovo ako se radi o nešto egzotičnijim lokacijama, nerijetko zahtjeva dosta vremena kojeg je u užurbanoj svakodnevici sve manje. Srećom, u pomoć stižu aplikacije koje pomoću umjetne inteligencije spašavaju stvar.

Aplikacije koje planiraju putovanja funkcioniraju tako da unesete lokaciju, vrijeme i trajanje putovanja, interese, budžet i slične elemente te se na temelju toga u svega nekoliko sekundi na vašem ekranu izlista plan puta s optimalnim, personaliziranim rezultatima. Također, AI tehnologija pomaže u predviđanju i izbjegavanju potencijalnih problema, kao što su promjene u cijenama ili vremenski uvjeti, što vodi ka kvalitetnijem i bezbrižnijem putovanju. Kako biste se i sami uvjerili u to koliko je ovo fora blagodat suvremene tehnologije, u nastavku smo izdvojili tri popularne aplikacije za planiranje putovanja.

TripIt

Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja se je pokazala kao savršen „turistički vodič“ jer vrlo dobro organizira sve aspekte putovanja. Naime, moguće je kreirati svojevrsni putnički putokaz na način da u aplikaciju dodate sve vaše e-mailove vezane uz letove, rezervacije smještaja, atrakcije i slično, a aplikacija će zatim složiti optimalan raspored. Dobro je znati da svoj putokaz možete podijeliti s drugima, a ova opcija će biti posebno korisna onima koji putuju u većem društvu.

Kayak

Jedna od najvećih posebnosti ove nagrađivane aplikacije je značajka „Trip Huddle“ koja omogućava grupama da demokratski planiraju putovanja, odnosno AI analizira preferencije svih članova grupe i predlaže destinacije koje najbolje odgovaraju zajedničkim interesima. Isto tako, aplikacija će vam olakšati proces pronalaska najpovoljnijeg leta, hotela ili najma automobila, a korisnici su oduševljeni i sa značajkom, odnosno upozorenjem od strane aplikacije o potencijom rastu cijena.

Urbs

Ovo je aplikacija koja je kao stvorena za one koji svoju destinaciju žele istražiti poput lokalaca. Naime, aplikacija vam omogućava da na temelju svojih preferencija, budžeta i slično, pronađete optimalne rute koje će zadovoljiti vaše želje (gdje jesti, shoppingirati, odmarati, zabavljati se). Također, aplikacija sadrži i mnoštvo audiozapisa koji su fokusirani na kulturu i povijest te su prava mala riznica znanja i zanimljivosti.

Foto: Unsplash