Meditacija je direktno povezana sa širokim rasponom dobrobiti za mentalno i tjelesno zdravlje, od smanjenog stresa i tjeskobe do dublje samosvijesti i duljeg trajanja pažnje.

Iako nikada nije bila popularnija, vrijeme za redovitu meditaciju teško je odvojiti. Nešto što bi možda moglo olakšati ovaj tip samokontrole je dostupnost mnoštva aplikacija za meditaciju koje vam obećaju njezino učenje. Možda najbolje da pokušate pa procijenite ima li to smisla. Zapravo to je najmanje što možete učiniti za sebe, a moglo bi vam se i svidjeti.

Što čini izvrsnu aplikaciju za meditaciju?

Meditacija je u principu jednostavna ideja: sjedite tiho, potpuno usredotočeni na nešto poput daha, zvuka zvona ili fizičkog osjećaja svog tijela. Ali to je teško izvesti u praksi odnosno možda vam za početak treba mali “poguranac” u smislu smirivanja uma. Najlakše je odustati i predati se mislima koje vrludaju u svim drugim smjerovima. Najbolje aplikacije za meditaciju pomažu vam u rješavanju svega ovoga, posebno ako ste tek na početku.

Headspace
(Web, iOS, Apple Watch, Android)

Za uspjeh jedne od vodećih aplikacija za početnike zaslužan je Andy Puddicombe, engleski (bivši) budistički redovnik smiješno umirujućeg glasa koji vodi mnoge seanse – ali sama usluga je iznimna. Kad otvorite aplikaciju, odmah vam se prikazuje opcija Today View koja nudi prijedlog meditacije tog dana, sljedeću meditaciju u bilo kojem tečaju (poput uvoda u Osnove), dnevni videozapis Wake Up i neko vođeno disanje. Treniranje gotovo da nema, a ilustracije koje raspršuju sučelje jednostavno su šarmantne.

Calm
(Web, iOS, Apple Watch, Android)

Ovo je drugo veliko ime među aplikacijama za meditaciju zbog koje je konačno postala dijelom mnogih svakodnevnih života. Kao i kod Headspacea, veliki dio privlačnosti za korisnike dolazi od glavnog instruktora meditacije: u ovom slučaju to je Kanađanka Tamara Levitt koja ima moć prenošenja znanja. Kad otvorite aplikaciju, prvo što vidite su predložene meditacije, uključujući The Daily Calm koja predstavlja preporuku svakodnevne meditacije. Ako otvorite aplikaciju kasnije tijekom dana, dobit ćete i predloženu priču prije sna koja je jedna od velikih značajki Calma.

Insight Timer
(Web, iOS, Android)

Ova aplikacija pomalo se razlikuje od ostalih. To je više YouTube kanal za pozornost. Bilo koji instruktor meditacije, učitelj joge ili guru svjesnosti može ga koristiti za vođenje meditacija, vođenje radionica i održavanje razgovora (uključujući Gisele Bündchen i Russell Brand). To znači da postoji više od 95.000 besplatnih meditacija kojima možete pristupiti, iako uz napomenu da je daleko manje strukturirana od aplikacija poput Headspace ili Calm.

Ten Percent Happier
(iOS, Android)

Većina aplikacija za meditaciju pretpostavlja da ste već uvjereni u cijelu dobrobit s tom praksom. S druge strane, Ten Percent Happier spreman je potrošiti više vremena kako bi razuvjerio skeptike. Aplikacija je nastala iz istoimene knjige bivšeg voditelja vijesti ABC-a Dana Harrisa. Nakon napada panike uživo u eteru, Harris je odlučio da nešto mora promijeniti. Njegova ga je potraga dovela do meditacije prema kojoj je u početku bio sumnjičav, otuda i fokus aplikacije. Pdijeljena u četiri teme: Courses, Singles, Sleep i Talks. Courses su niz meditacija usmjerenih na određenu temu uključujući stvari poput Osnova meditacije, Meditacije za skeptike i Svjesne prehrane. Mnoge od ovih meditacija imaju video uvod koji objašnjava svrhu meditacije, tako da se od vas ne traži samo da sjedite i bezumno dišete. Singles je zbirka svih samostalnih meditacija, uključujući dnevnu dozu. Sleeps ima opuštajuće meditacije koje će vam pomoći da se opustite navečer, a odjeljak Talks redovito ažurira predavanja o idejama o meditaciji i pažnji.

Waking Up
(Web, iOS, Android)

Sam Harris, neuroznanstvenik i filozof, još je jedan autor s vlastitom kombinacijom zbirke aplikacija za meditaciju, ovog puta to je Waking Up. Njegova vizija aplikacije zauzima filozofskiji pristup meditaciji s prakticiranjem i teorijom koja ima približno jednak efekt. Ideja nije samo koristiti meditaciju kao brzi popravak kada ste pod stresom ili kao način opuštanja navečer, već i kao alat za istraživanje vlastite svijesti i postojanja. Waking Up ima vrlo logičan pristup svemu. Kada otvorite aplikaciju, vidjet ćete istaknuti sadržaj, sljedeću meditaciju koju trebate obaviti i neka predložena teorijska predavanja.

Foto: screenshot, Unsplash