Kažu da je plava boja koja ima moć da umiri dušu i očara pogled. A ako vam je plava omiljena boja, postoji jedno mjesto koje bi trebalo biti na vrhu vaše liste putovanja – Chefchaouen.

Chefchaouen (Šefšauen) se nalazi na sjeverozapadu Maroka i nosi nadimak “Plavi grad”. Ovaj čarobni grad nije samo dom španjolske i maurske arhitekture, već je poznat i po svojim kućama obojenim u različite nijanse plave boje. Šetajući njegovim ulicama, osjećat ćete mir i diviti se neobičnoj ljepoti.

Povijest Chefchaouena seže još od 1471. godine, kada je izgrađen kao mala utvrda kako bi se suprotstavio portugalskoj invaziji sjevernog Maroka. U srednjem vijeku, grad je postao dom mnogim Maurima i Židovima nakon španjolske rekonkviste. Očuvana srednjovjekovna arhitektura grada svjedoči o bogatoj povijesti i kulturi ovog područja.

Španjolska vojska igrala je ključnu ulogu u otvaranju Chefchaouena strancima, a grad je postao glavna baza španjolskog protektorata. Tek nakon što je Maroko stekao neovisnost 1956. godine, Chefchaouen je prestao biti španjolski protektorat.

Za ljubitelje putovanja, Chefchaouen je nezaobilazna destinacija. Ovaj grad nije samo vizualno zadivljujući, već nudi i jedinstvenu kulinarsku tradiciju koja je 2010. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine, zajedno s drugim mediteranskim kuhinjama.

Odlazak u Chefchaouen znači uroniti u plavu oazu koja će vas ostaviti bez daha svojom ljepotom i šarmom. Ovaj grad pruža iskustvo koje se pamti, gdje se povijest i kultura stapaju s bojama i okusima, stvarajući nezaboravne trenutke za svakog posjetitelja.

Postoje dvije teorije o podrijetlu naziva “Plavi grad” za Chefchaouen. Neki autori tvrde da su Židovi izbjeglice prvi počeli bojiti kuće i vrata u plavo tridesetih godina 20. stoljeća, jer je plava boja važan simbol u židovskoj kulturi, povezan s nebom i Božjim zapovijedima. 

No, također postoji vjerovanje da je praktičniji razlog za bojenje gotovo cijelog grada u plavo bio borba protiv komaraca, budući da su se možda zbunili misleći da je plavetnilo ispod njih vodena površina.

Zahvaljujući svojoj raznolikosti i bogatstvu kulturne baštine te tradiciji, zajedno s obiljem prodavaonica rukotvorina, suvenirnica te hotela i restorana koji nude izvrsne specijalitete poput kozjeg sira, Chefchaouen je iznimno popularno turističko odredište. 

Stari grad s uskim uličicama, slikovitim trgovima i prepoznatljivim plavo-bijelo obojenim kućama, zajedno s maurskom utvrdom Alcazaba – kazbom čiji su zidovi građeni od zbijene zemlje – te džamijom Jamaa Bouzzafer, smještenom 1,5 km izvan grada, predstavljaju najposjećenije znamenitosti. 

 

Foto: Profimedia.hr