Ovih uzbudljivih sedam knjiga o kuhanju svijet će dovesti ravno k vama na tanjur. Ako ništa drugo, mirisima u vašoj vlastitoj kuhinji inspirirat će vas na maštanje o putovanjima i možda dati ideju o vašoj idućoj destinaciji.

Mnogo strasti prema putovanjima zapravo se vrti oko hrane. Čak i jedna pomisao na gastro deliciju određene zemlje može biti dovoljna da preletimo pola svijeta kako bismo ju okusili. Ljubav prema hrani rezultirala je i brojnim kvalitetnim knjigama o kuhanju u koje su ispisani brojni recepti sjajnih chefova ili pak samo strasnih obožavatelja kuhanja. Odabrali smo pet odličnih međunarodnih kuharica koje možete naručiti online i barem na ovaj način “otputovati” negdje.

Maja Kefeček: Azijska jela

U izdanju Makronove, ova zanimljiva kuharica idealna je za sve pobornike zdrave hrane i one koji to žele postati – svaki tanjur pršti zavodljivim okusima i mirisima, priprema je jednostavna, a namirnice se uglavnom kratko termički obrađuju ili ostaju sirove. Maja Kefeček Basta, iskusna autorica i učiteljica prirodne prehrane napisala je nekoliko popularnih veganskih kuharica, a u najnovijoj – Azijska jela – dočarala nam je djelić svojih živopisnih putovanja po Dalekom istoku: Šri Lanka, Tajland, Vijetnam, Koreja, Kina i Japan, zvijezde su ove kuharice u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe. Od poznatog i omiljenog Pad Thaija do bogatog sendviča Banh Mi, od nekoliko inačica sushija i curryja do cijelog niza salata i juha te poslastica egzotičnih naziva kao što su gyozebibimpap i bulgogi, sve u superzdravoj veganskoj varijanti.

Naručite ju ovdje.

Dunja Gulin: Falafel Forever

Dunja Gulin međunarodno je priznata autorica nekoliko zdravih kuharica, a ovu je posvetila falafelu. Kao popularno jelo diljem svijeta, falafel je i najomiljenija brza hrana za vegane i vegetarijance, ali i ne samo za njih! Osnovni recept za falafel sadrži slanutak ili bob kao bazu, no Dunja je u ovoj kuharici eksperimentirala ne samo sa osnovnim sastojcima već i sa puno različitih namirnica, dodataka i začina kreirajući maštovite i raznolike recepte za okruglice koje su izgledom vrlo slične originalnom falafelu, ali nam nude puno širu paletu okusa i nutrijenata. Osim više od 20 recepata za razne pržene, pečene i sirove falafele, u ovoj kuharici možete pronaći i recepate za umake te prijedloge kako falafel servirati kao cjeloviti obrok.

Naručite ju ovdje.

Garance Leureux: Kurkuma

Kurkuma se u Indiji i Kini već stoljećima koristi kao začin i kao lijek, zbog svog bogatog okusa, ali i znanstveno dokazanih dobrobiti za zdravlje – od artritisa do prevencije raka. Za najbolji učinak stručnjaci preporučuju da je konzumirate svakodnevno. Ova supernamirnica poboljšat će okus mnogih slanih, ali i slatkih jela i može postati vaš “tajni sastojak“: u knjizi ćete pronaći čak 40 jednostavnih recepata za svježu ili kurkumu u prahu kojima ćete osvježiti svoja jela, poboljšati zdravlje, a nerijetko i zadiviti sve za stolom. Od juha do napitaka, krekera i kolača, kreativno kuhanje s kurkumom otkriva svestranost i divan okus ovog superzačina.

Naručite ju ovdje.

Jeremy Pang: Kineska kuhinja – izvorni kineski recepti

Jeremy Pang, osnivač londonske Škole woka, donosi ovom knjigom izvorne okuse tradicionalnih kineskih jela i u vaš dom. Upoznat ćete se s osnovnim tehnikama pripreme kineskih jela i jednostavnim, ali izvornim kineskim receptima za, primjerice, prženu junetinu s crnim grahom u pivu, pikantni patlidžan na sečuanski ili klasičnu slatko-kiselu svinjetinu… Zahvaljujući Kineskoj kuhinji prepunoj jednostavno opisanih postupaka i recepata, uskoro ćete i sami kod kuće pripremati izvrsna kineska jela.

Naručite ju ovdje.

Grupa Autora: Mediteranska kuharica

Ova kuharica slavi zdrava jela i izvrsne okuse kojima se odlikuje raznovrsna mediteranska kuhinja. Više od 300 jednostavnih recepata za tradicionalna jela iz Andaluzije, Toskane, Hrvatske, Provanse ili grčkih otoka miješa se s bliskoistočnim jelima, uključujući i ona iz Maroka, Egipta i Libanona. Sviđa vam se pomisao da u miru vlastitoga doma stvorite ugođaj iz taverne, živopisne orijentalne tržnice ili glasnoga bara u kojemu se poslužuju tapasi? Otkrit ćete mnogo jednostavnih recepata iz različitih regija, koji su objašnjeni korak po korak. Moći ćete podrobnije zaroniti i u kuhinje pojedinih regija, primjerice Provansu ili Toskanu, s jelovnicima koji prikazuju uobičajene obiteljske obroke.

Naručite ju ovdje.

Rosanna Passione: All’italiana

Nije novost da veganska, makrobiotička kuhinja s cjelovitim namirnicama nije samo zdrava i hranjiva, nego i ukusna, pa i gurmanska. Autorica Rosanna Passione, Talijanka koja je kao gost Makronove na svojim radionicama u Zagrebu oduševila pobornike mediteranskih delicija to dokazuje na najbolji mogući način. Spajajući tradiciju i inovativnost, odmjerenost i strast, u svoje je recepte za hranjive juhe, gurmanska predjela, lagana jela od žitarica, delicije sa seitanom i tradicionalne talijanske deserte pretočila sunce, mirise i boje Toskane. All’italiana je idealna kuharica za sve one koji žele probati nešto novo, osvježiti poznate recepte, pripremiti neke namirnice na nov način i oduševiti svoje goste i obitelj jednostavnim, ali probranim jelima s Mediterana.

Naručite ju ovdje.

Christina Pirello: Juhe i variva

Guste, bistre, povrtne, pikantne, blage, s mahunarkama, s tjesteninom… juhe su obavezne na meniju u sva godišnja doba. Juha ili bogato varivo najbrže će nas nahraniti, ali i utjecati na naše raspoloženje, pa ovisno o sastojcima i načinima pripreme može potaknuti živahan razgovor za stolom ili nas opustiti, otvoriti nam apetit ili nas zasititi kao samostalan obrok. Od limunaste juhe od poriluka, pjenušave juhe od mrkve do toskanske juhe s kruhom i bogatih variva s mahunarkama, u ovoj će se knjizi naći juha za svačiji ukus, najbolje od najboljega na žlicu iz kuhinje temperamentne Amerikanke irskih korijena, Christine Pirello.

Naručite ju ovdje.

Foto: Unsplash