Vjerujemo da ćete se složiti s nama kad kažemo da nam je Budimpešta jedan od najdražih gradova kada je riječ o “bijegu” na vikend izlet. Naime, ovaj grad doista nudi mnogo, od kulturno-povijesnog sadržaja, pa sve do odličnih gastro lokacija ili mjesta za izlaske.

Za svakog ponešto, Budimpešta je grad koji vam teško može dosaditi, čak i ako ste ga već posjetili. Stoga, kako biste razbili zimsku monotoniju, predlažemo da prvi slobodni vikend provedete upravo u Budimpešti, a kako bi protekao što opuštenije – pripremili smo mini vodič.

Vikend u Budimpešti – petak

S obzirom na to da ćete prvu polovicu petka vrlo vjerojatno provesti u automobilu, poslijepodne ili večer su periodi koje možete iskoristiti za uživanje. Nakon što ste se smjestili u svoj smještaj, predlažemo da se prošetate Vaci ulicom koja je prepuna živopisnih trgovina te odaje neodoljiv lokalni šarm. Isto tako, večera iz Dunav pruža iskustvo uživanja u mađarskim specijalitetima kao što su gulaš i langoš, a neće razočarati niti predivni pogled na Széchenyijev most i Budimski dvorac. Također, prvu večer u Budimpešti iskoristite i za uživanje u brojnim barovima židovske četvrti, jedne od najpopularnijih među turistima, te se “izgubite” u specifičnim barovima koji su prepuni karaktera. Predlažemo posjet restoranima Mazel Tov ili Gettó Gulyás.

Vikend u Budimpešti – subota

Subotu sugeriramo započeti doručkom u nekoj od poznatih gradskih kavana, a jedna od najtraženijih je New York Café. Međutim, “uloviti” mjesto nerijetko je vrlo izazovno, pa ako niste spremni na čekanje redu, ovaj grad nudi još odličnih opcija. Primjerice, Solid je odlično mjesto za doručak ili brunch, kao i Portobello koji je favorit kada je u pitanju specialty kava.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli New York Cafe Budapest (@newyork_cafe_budapest)

Nakon doručka, prošetajte prema Budimskoj tvrđavi i Ribarskoj tvrđavi – lokacija s kojih se pružaju nezaboravni pogledi na grad. Nezaobilazan je i posjet bazilici sv. Stjepana, rimokatoličnoj katedrali koja oduševljava svojom unutrašnjom ljepotom i umjetnošću. Ako stignete, obiđite i crkvu sv. Mateja koja je specifična po interesantnom šarenom krovu i gotičkoj arhitekturi. Popodne je savršeno i za šetnju Avenijom Andrassy te posjet Muzeju likovnih umjetnosti, a Most slobode koji povezuje Peštu i Budim, toliko je lijep i fotogeničan zbog zanimljive zelene boje.

Nezaobilazna postaja je i zgrada mađarskog parlamenta, pravo arhitektonsko remek-djelo neogotičkog stila. Parlament se može posjetiti i unutra, no ako nemate vremena, bit će vam dovoljan i vanjski obilazak ove impresivne građevine. Za opuštanje, Kupalište Széchenyi, najveće termalno kupalište u Europi, nudi tople izvore i bazene u prekrasnom parku Városliget.

Večer provedite krstarenjem Dunavom s panoramskim pogledom na grad pod zvijezdama, a prije povratka u smještaj, ponovno svratite u židovsku četvrt na ukusan snack ili koktel. Primjerice, Kiosk je trendi hipstersko mjesto koje obožavaju i lokalci, a nudi preukusne gastro delicije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Széchenyi Thermal Bath (@szechenyithermalbath)

Vikend u Budimpešti – nedjelja

Posljednji dan u Budimpešti provedite opušteno i zaputite se prema Velikoj tržnici gdje se mogu kupiti lokalni proizvodi i uživati u autentičnoj atmosferi. Međutim, dobra ideja je i doručak u Szimplyju koji se nalazi u samom centru grada ili u STIKI, još jednom fora mjestu za doručak ili brunch. Nakon toga, šetnja do Citadele na brdu Gellért za panoramski pogled na Budimpeštu čini se kao odlična opcija koju možete završiti s opuštanjem u Margit-szigetu, zelenoj oazi smještenoj na Dunavu.

Nedjelju iskoristite i za posjet Trgu heroja koji je smješten u peštanskoj četvrti Terezvaroš i predstavlja jedno od najznačajnijih i najveličanstvenijih otvorenih mjesta u Budimpešti. Trg je ukrašen velikim, pravilno oblikovanim bijelim ukrasima na sivoj pozadini, stvarajući dojam ogromnog veziva. Kada se promatra iz pričje perspektive, ovaj dizajn izgleda izuzetno atraktivno. Također, poznat je kao najprostraniji trg grada u gradu te se nalazi pod UNESCO zaštitom.

Foto: Unsplash, Instagram