Vjerujemo da vas ništa ovih dana ne veseli kao vikend putovanja. Ako ste se odlučili zaputiti u Ljubljanu, imamo nekoliko preporuka!

Ljubljana je jedan od onih gradova koji je dovoljno blizu, pa do njega možete bez automobila, vlakom ili busom, dovoljno veliki i mali, s atmosferom europske prijestolnice. Volimo je zbog uvijek očaravajućeg centra grada, a i jer je idealna za kratko vikend putovanje, subotnji ručak, Advent u Ljubljani ili vikend shopping. Centar Ljubljane vrvi odličnim restoranima i kafićima, gastro iskustvima a ako ste koji nadolazeći vikend odlučili provesti upravo tamo, evo malo informacija o glavnom gradu Slovenije kao i nekoliko dobrih preporuka.

Advent u Ljubljani

Blagdanska događanja u Ljubljani počinju u petak 25. studenog kada se pale adventske lampice, a gradski trgovi, ulice, mostovi i nasipi bit će dio ove svjetlucave zimske atmosfere. Prekrasne svjetlosne dekoracije grada, sa sloganom “The General Mind // Spirit of Community”, ove godine potpisuje autor Urban Modic.

Romantic Ljubljana's city center decorated for Christmas time. River Ljubljanica, Triple Bridge (Tromostovje) and Preseren's square; Ljubljana, Slovenia, Europe.

U ovo najljepše doba godine u Ljubljani će se održati raznorazna događanja za svačiji ukus. Na Gallusovom nasipu bit će postavljene jaslice od slame, a figure koje je izradio Anton Kravanja izrađene su u prirodnoj veličini. Osim lampica čija ukupna dužina doseže čak 50 kilometara, Ljubljanu će krasiti deset smreka i 79 “zelenih stabala” u Wolfovoj, Čopovoj, Stritarjevoj i Trubarjevoj ulici. Riječ je o božićnim drvcima koja će nakon blagdana biti vraćena u prirodu. U pomoć pri kićenju „zelenih stabala“ u Wolfovoj ulici priskočit će učenici ljubljanskih osnovnih škola, a Turistička zajednica Ljubljane poziva građane da okite božićna drvca u Stritarjevoj i Čopovoj ulici i postanu dio blagdanske priče.

Romantic Ljubljana's city center decorated for Christmas holiday. Preseren's square, Ljubljana, Slovenia, Europe. Panoramic view.

Također, poručili su građanima da ne kupuju nove ukrase, već da donesu one koje imaju kod kuće. To je svakako lijepa poruka i pokušaj da se razmišlja o smanjenju nepotrebne kupnje. Brojne sezonske aktivnosti i atraktivna ponuda koncerata privlačit će posjetitelje tijekom prosinca u profinjeno uređenu starogradsku jezgru, a novogodišnji vatromet obasjat će nebo iznad Ljubljanskog dvorca 31. prosinca točno u ponoć. Blagdanski program u raskošno okićenoj starogradskoj jezgri trajat će do siječnja 2023. godine.

Sve detalje o Adventu u Ljubljani i događanjima pratite ovdje.

Cukrarna – bivša šećerana kao centar umjetnosti u Ljubljani

Kako u vizualnom području, tako i u intermedijarnim, performativnim, zvučnim, glazbenim i drugim oblicima umjetnosti. Izlaganje umjetničkih djela kroz izložbe i događanja samo je dio programa ustanove, a cilj Cukrarne je postati novo središte kulturnih događanja.

U suradnji s umjetnicima i drugim akterima iz slovenskog i međunarodnog prostora, koja će se temeljiti na dugoročnom sudjelovanju i interakciji, Cukrarna teži ciljevima i misiji moderne umjetničke institucije; uzimajući u obzir prošlost zgrade, svoju izlagačku djelatnost, interpretaciju i edukaciju koju treba temeljiti na temeljnim humanističkim postulatima zajedništva, poštivanja drugih i empatije prema okolišu, te poticati društveno kritičan stav i uvijek razborito biti ili bolje rečeno držati ogledalo društvu. Više ovdje.

Ljubljana restorani

JB
Miklošičeva cesta 19

JB_Ljubljana

Ako otvorite web stranicu ovog lokala kojeg vodi obitelj Bratovž od 1992. godine, odmah će vam biti jasno da je riječ o upscale fine dining restoranu. Ali, s obzirom da se radi o prvom slovenskom restoranu koji je uvršten na popis World’s 50 Best Restaurants, rekli bismo da se za jela renomiranog chefa Janeza Bratovža isplati malo izaći iznad predviđenog dnevnog travel budžeta.
Elegantni interijer JB restorana prati izgled ulice u kojoj se nalazi, a koju je dizajnirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik – što svakako pridonosi sofisticiranom gastronomskom iskustvu. 

Gostilna 5-6 kg
Eipprova 17

Gostilna 5 6 kg ljubljana

Gostionica od 5-6 kg je gastronomska delikatesa – restoran i pizzeria u jednom – smještena u srcu stare Ljubljane, u ulici Eipprova 17. Spoj ugodnog ambijenta, vrhunske kuhinje i ljubaznog osoblja. Mjesto gdje se ćete se osjećati kod kuće, bilo da ste mesojed ili vegetarijana. Dočarava nezaboravno kulinarsko iskustvo savršenom kombinacijom ugodnog ambijenta, izvrsne kuhinje i ljubaznog osoblja.

Slastičarnica Cacao 
Petkovškovo nabrežje 3

slastičarnica cacao ljubljana

Kažu kako se njihova priča temelji na sinkroniziranosti vrhunske ponude najboljih namirnica u savršeno usklađenom dizajnerskom prostoru s prvoklasnom uslugom. Mi kažemo da ne možemo odoljeti sladoledu od muffina! No tu su još i ekvadorska čokolada s đumbirom i kruškom, peruanska s maslinovim uljem, fantastična pistacija… Oduševit ćete se s Cacao ponudom. 

Atelje
Nazorjeva ulica 2

Atelje_Ljubljana

Moderni (i prilično hipsterski) bistro odražava zeitgeist ljubanske gastronomske scene u znaku post-industrijskog dekora (kao što je slučaj i kod EK Bistroa) s upečatljivim žaruljama i ogoljenim zidovima od cigli. Vitalna informacija za ljubitelje vina je da se ovaj restoran može pohvaliti respektabilnim vinskim podrumom –  a ni sam menu koji potpisuje chef Jorg Zupan nije ništa lošiji.
Ako niste na budžetu, definitivno treba uzeti u obzir ponudu ručka od tri slijeda po cijeni od 28 eura.

Ostale preporuke pronađite u našem velikom gastro vodiču. 

Dvorac u Ljubljani

Ljubljana Castle, Ljubljanski dvorac, Stari grad… Boraviti u Ljubljani, a ne posjetiti Ljubljanski grad je naprosto nemoguće. Jer, upravo je Ljubljanski grad pored Nebotičnika, trinestokatne zgrade visoke 70,35 metara smještene u centru grad,  mjesto s kojeg se najbolje vidi glavni grad Slovenije. Nalazi se na brdu iznad grada već oko 900 godina, glavna je atrakcija Ljubljane s brojnim međunarodno priznatim certifikatima održivosti.

Ljubljanski-grad-z-dronom-hi-res-september

Vidikovac i bedemi dvorca pružaju neke od najljepših pogleda na grad, dok se u dvorcu nalazi muzejska izložba o slovenskoj povijesti, muzej lutaka i brojne povijesne prostorije poput kapele svetog Jurja, zatvora i soba za video prezentaciju pod nazivom Virtualni dvorac. Ljubljanski dvorac, do kojeg se brzo stiže uspinjačom, također nudi prostor za umjetničke izložbe, u njemu se nalazi kafić (Grajska kavarna), noćni klub (Jazz Club Ljublanski grad), vinski bar (Grajska vinoteka Strelec) (i dva restorana ( Strelec i Gostilna na Gradu), a ljeti služi kao mjesto održavanja kulturnih događanja, obiteljske zabave, plesnih večeri i filmskih projekcija na otvorenom!