Jesen je idealno vrijeme za kratke izlete i upoznavanje nove kulture i povijesti. Popisali smo deset nerazvikanih mjesta koje biste svakako trebali staviti na svoju vikend-listu i upisati u GPS!

Svatko tko voli putovati zna da ne moramo potezati do Pariza, Rima ili New Yorka da bismo vidjeli čarobne gradove sa zanimljivom kulturom i poviješću, čak i ako nas stalno svrbi pod petama čim nismo iskoristili godišnji za odlazak na daleka putovanja.

Pozitivne strane vikend-putovanja je taj da se možete dogovoriti s obitelji ili prijateljima u posljednji tren, ako pada kiša jednostavno prebaciti na sunčanijih par dana, a odlazak autobusom ili vlakom nećete skoro niti osjetiti. Za vikend putovanja su, osim otkrivanja naših predivnih krajolika, idealna i regionalna mjesta, što ujedno znači i da ste ih sigurno već posjetili (Kotor, Ljubljana, Budimpešta, Bled…). Stoga smo popisali nešto manje razvikane dragulje koji će vam napuniti baterije i utažiti glad za otkrivanjem novih mjesta!

Bratislava

Ako planirate putovanje u glavni grad Slovačke, svakako nemojte propustiti vrhunska mjesta koja Bratislavu čine izuzetnom. Prošećite ulicama grada od povijesne Starogradske vijećnice do modernog UFO mosta, a posjetite i urbanu šetnicu, trgovački centar, rivu i kazališni trg okupljen oko centra Eurovea.

Tu je i crkva Svete Elizabete sagrađena u secesijskom stilu početkom 20. stoljeća koja se ističe plavom bojom pročelja, a svakako ne smijete propustiti dvorac Devín, ruševinu dvorca izgrađenu na visokoj stijeni koja se uzdiže iznad ušća Dunava u Moravu te je jedan od najvažnijih povijesno-arheoloških lokaliteta u srednjoj Europi.

Češki Krumlov

Živopisne kućice, predivna priroda, šum rijeke i dvorci. Češki Krumlov mali je srednjovjekovni grad u pokrajini Južna Češka koji leži na rijeci Vltavi. Zbog svog mirnog razvoja tijekom pet stoljeća, ostao je netaknut, a sagrađen je oko dvorca iz 13. stoljeća s gotičkim, renesansnim, baroknim elementima te se još 1992. upisuje na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine.

Dvorac Krumlov drugi je najveći dvorac u Češkoj, naime, od njega je veći samo praški Hradčany, a cijelo mjesto prati tok rijeke, prema čemu su i grad i dvorac dobili ime. Korijen riječi dolazi iz latinskog izraza “castrum crumnau”, što znači “mjesto koje je na neravnoj livadi”.

Nemojte propustiti posjetiti barokno kazalište u dvorcu, jedno od rijetkih potpuno sačuvanih takvih kazališta s originalnim dijelovima i najstarije sačuvano u Europi, a za one željne prirode, odmah pored dvorca nalazi se predivan vrt u stilu rokokoa.

Laško

Ako se volite opustiti i ne prolazi vam hladno doba godine bez skoka u terme, onda slovenski grad Laško svakako stavite na svoj popis. Naravno, i ako ste ljubitelji piva. Naravno, Laško nije samo mjesto pivarstva i termalnih izvora nego i grad davno izgubljenih srednjovjekovnih misterija i blaga. Dane možete provesti u otkrivanju staroga grada ili ostati u omiljenom spa resortu, a ako volite avanture, Laško nema planine, ali ima jednu od najljepših planinarskih staza u Sloveniji!

U Laškom planinari mogu birati između 16 staza koje vode do prekrasnih vidikovaca, od Šmohora (781 m), Kopitnika (910 m) i Velikog Kozja (993 m), do puhačke harfe na vrhu brda Hum i raznih lokalnih atrakcije koje okružuju jedinstvenu Orionovu stazu, poznatu po svojim megalitskim svetištima, kao i staze koje prolaze pored nekoliko crkava i stabala lipa, a ako ulovite pravo vrijeme, možete pratiti i natjecanje paraglajdera! I gastroljupci, kušajte njihovu lašku medenku, desert od meda, oraha i zapečenog vrhnja.

Ljubuški

Slap Kravica je omiljeno hercegovačko izletište i ljetno kupalište, koje je idealno posjetiti i tijekom jesenskih mjeseci. Tri kilometra nizvodno od sela Hrašljani, između sela Studenaca i Zvirića, rijeka Trebižat pada sa visine od 28 metara, stvarajući prekrasni prirodni amfiteatar širine 120 metara. Ništa manje zanimljiv je i slap Koćuša, čije prirodno bogatstvo čine sedimentne stijene koje se talože godinama. U neposrednoj blizini nalaze se i mlinovi koji cijeloj sceni daju očaravajuć štih.

Ondje se nalazi i prekrasna kula Herceg Stjepana, kompleks tvrđave koji se sastoji iz dva dijela. Središnja kula četverokutnog oblika, popularno zvana „Herceguša“, izgrađena krajem 14. ili početkom 15. st te perimetralni zid u obliku nepravilnog višekutnika s masivnim kulama, nastao u osmanskom razdoblju nakon 1472. godine. Tu je zanimljiv i muzej Humac Ljubuški, koji se nalazi u franjevačkom samostanu Ante Padovanskog!

Modena

Modena se nalazi u srcu talijanskog dvorca Emilia Romagne i mali je grad pun šarma, savršen za posjet na nekoliko dana. Možete ponovno proživjeti drevnu povijest grada šećući među spomenicima povijesne jezgre, ostavštinom važne prošlosti grada koji je bio prijestolnica vojvodstva Este.

Piazza Grande je glavni trg Modene i bio je srce grada od davnina, a u centru stoji Ghirlandina, toranj visok 86 metara, simbol grada, koji je i svojevrsni “svjetionik” za stanovnike Modene, referentna točka koja ih prati danima. Katedrala i njezin zvonik su UNESCO-ve svjetske baštine i jedan su od najvećih primjera romaničke umjetnosti u Italiji i Europi, a osim u bogatoj arhitekturi, u Modeni možete uživati u ukusnoj talijanskoj hrani i mnoštvu art galerija.

Mostar

Predivan gradić, jedan od najsunčanijih gradova u Bosni i Hercegovini, broji populaciju od 106 000 stanovnika. Smješten je u južnom dijelu države na rijeci Neretvi, a kako ga karakterizira blaga mediteranska klima, idealan je za jesenski vikend izlet.

Cijeli grad možete istražiti pješice, a neizbježan je Stari Most zaštićen UNESCO-m, koji su originalno sagradili Turci 1566. godine, ali je isti bio uništen u ratu 1993. godine. Most je obnovljen 2004. godine, a s njega se pruža zaista predivan opuštajući prizor. I ne zaboravite – ćevapi, burek i bosanski lonac!

Novi Sad

Europska prijestolnica kulture 2022. godine je urbano mjesto bogatog kulturnog naslijeđa mnogih naroda koji u njemu žive. Gradsku jezgru krase barokne, neorenesansne, klasicističke i bauhaus građevine, a najatraktivnija turistička zona Novog Sada je Petrovaradinska tvrđava – “Gibraltar na Dunavu”. To je jedna od najočuvanijih fortifikacija u Europi istovremeno i sjajan primjer europske vojne arhitekture, a ondje se održava i EXIT festival, jedan od najznačajnijih glazbenih festivala u Europi.

Zahvaljujući ravnom terenu grada, prijateljskom lokalnom stanovništvu prema biciklistima i velikim biciklističkim stazama, Novi Sad je odlično mjesto za razgledavanje biciklom, a tu su i razumne cijene. Šetalište uz rijeku Dunav uvijek vrvi ljudima, a mnogi kažu da je zalazak sunca predivan upravo s njega!

Perast

Perast je jedno od najljepših mjesta na kotorskom fjordu u Crnoj Gori. Provjerite je li dozvoljeno da se vozite kroz grad jer u nekim periodima je zabranjeno ako niste lokalno stanovništvo. No vrijedi malo potegnuti i pješice.

Smješten između planina i Jadrana, na vrlo uskom pojasu zemlje, Perast ima predivan pogled i niz crkava, restorana, nekoliko hotela i prožet je poviješću.

Na pučini se nalaze prekrasna dva karakteristična otoka. Sv. Jurje je benediktinski samostan i zabranjen je za posjetitelje. U susjedstvu je Gospa od stijene, izgrađena na umjetnom otoku. Legenda kaže da je nakon oluje ribar pronašao ikonu Marije i Isusa i zavjetovao se da će na tom mjestu sagraditi crkvu. Tu je podignuta crkva posvećena ovoj ikoni, zaštitnici pomoraca i ribara, na koju se pruža predivan pogled s kopna.

Salzkammergut

Spektakularne alpske panorame, jezera i savršena sela kao s razglednica: Salzkammergut, koji dijeli Gornju Austriju i Štajersku, UNESCO-va je svjetska kulturna baština. U blizini se nalazi jezero Hallstatt koji ima samo 750 stanovnika, a između jezera Hallstat i planine Dachstein, selo sa svojim slikovitim zgradama pastelnih boja najfotografiranije je mjesto na planini u Austriji. Mnogi su se kineski arhitekti do ušiju zaljubili u Hallstatt i izgradili repliku u pokrajini Guangdong 2011. godine, tako da – stvarno je nepropustivo.

Istražite središte sela bez automobila, a zatim se uputite do najneobičnije znamenitosti Hallstatta, “kuće kostiju” u kapelici sv. Mihaela. Zbog nedostatka prostora, grobovi su često reciklirani od 16. stoljeća: nakon što se tijelo raspadalo, ponovno se iskopavalo i lubanje oslikavale (muškarci lišćem bršljana i hrasta, žene cvjetnim motivima). U “kući kostiju” možete vidjeti više od 600 živopisnih ljudskih ostataka, a možete posjetiti i Divovsku ledenu špilju te špilju Mammut koje se nalaze na pješačkoj udaljenosti i do njih se može doći žičarom iz Obertrauna.

Szeged

Szeged je mjesto koje vrvi staromodnim kafićima i središte je secesije. Leži na jugoistočnoj granici Mađarske, južno od ušća rijeke Maros na obje obale rijeke Tise. Grad je na najnižoj nadmorskoj visini u zemlji i poznat je kao “Grad sunca”, jer ima najviše sunčanih dana tijekom cijele godine.

Ondje možete vidjeti građevine koje su ostale netaknute čak i za vrijeme velike poplave 1879. godine. Tek 250 građevina od 6500 kuća koliko ih je nekoć bilo u gradu nije uništila najveća katastrofa u njegovoj povijesti. Kad se poplava povukla nakon 186 dana, ljudi su počeli ponovno graditi grad i tada je osmišljen i stvoren današnji izgled.

Na svom obilasku trebali biste posjetiti zgrade Gimnazije i umjetničke škole Tömörkény István, kuću Szígyártó i kuću Móricz na Szent István tér. Dok ste na trgu, svakako posjetite i secesijski vodotoranj, mještanima poznat kao Old Lady.

Ukusna riblja juha stiže upravo iz Szegeda te je poznata u cijelom svijetu, a u rujnu ima i svoj festival. Jedna od glavnih atrakcija Szegeda je rijeka Tisa, a zbog svojih predivnih avenija, kružnih cestica i predivnih palača smatra se jednim od najljepših mađarskih gradova.

Šopron

Popis Japanskog udruženja putničkih agencija smjestio je upravo ovaj gradić među najljepšim malim gradovima na svijetu. Šopron je smješten u samom kutu sjeverozapadne Mađarske.  S vatrogasnog tornja, visokog 58 metara, signaliziralo se kad je negdje u gradu bio požar ili kada bi na glavni trg stigla strana pošiljka vina. Na mjestu najpoznatijega trga, tj. na mjestu trga Széchenyi, nekada je bilo jezero. Széchenyi ima i predivan dvorac u klasicističkom stilu, kao i Esterházy, koji se smatra mađarskim Versaillesom.

Video: WOW Montenegro

Foto: iStock/Getty Images, PR