Obožavate putovati svijetom i istraživati nova mjesta, nove kulture? Od sada ćete to moći raditi po sniženim cijenama. Kako? Ostanite s nama i uđite u svijet tajni do jeftinih putovanja.

Putovanje i istraživanje novih zemalja, upoznavanje različitih kultura i stvaranje uspomena za cijeli život san je mnogih. Međutim, veliki trošak putovanja često sprječava mnoge da svoje snove pretvore u stvarnost. Ipak, dobra vijest je ta da ako znate prave strategije pronalaženja jeftinih avio karata i smještaja, možete proći puno jeftinije. U ovom praktičnom vodiču donosimo vam nekoliko savjeta i trikova koji će mogu pomoći da uđete u svijet pristupačnih putovanja.

Zašto je važno planirati unaprijed i biti fleksibilan?

Jedna od osnovnih „tajni” jeftinijih putovanja odnosi se na planiranje unaprijed. Rezervacijom letova, smještaja i aktivnosti i po nekoliko mjeseci unaprijed možete uštedjeti znatnu količinu novca. Zrakoplovne tvrtke i hoteli često nude popuste za rane rezervacije pa svakako pripazite na te ponude. Osim toga, jeste li fleksibilni što se tiče odabira datuma putovanja? Ponekad će, primjerice, let Zagreb Amsterdam biti jeftiniji preko tjedna, a skuplji preko vikenda.

Kako pronaći jeftine letove do odredišta iz snova?

Kada je riječ o pristupačnim putovanjima, jedan od najvećih izdataka često su avio karte. Kao što smo netom prije spomenuli, budite fleksibilni s datumima. Zatim, tu su brojne druge strategije kojima se možete poslužiti da biste pronašli jeftine avio karte. Istražite web stranice za usporedbu letova kao što su Skyscanner, Kayak ili Google Flights. Ove platforme omogućuju usporedbu cijena različitih zrakoplovnih prijevoznika i web stranica za rezervacije te vam tako pomažu da pronađete najbolje ponude za odabrane rute. Osim toga, „uključite alarm” koji će vas obavijestiti kada su cijene karata pale.

Jako je bitno spomenuti i to da su popularna turistička odredišta obično skuplja tijekom vrhunca sezone. Ako želite proći jeftinije i uz manju gužvu, planirajte putovanje izvan sezone. Ne samo da ćete pronaći bolje ponude za letove i smještaj nego ćete također uživati u gradu bez tolike vreve ljudi. Ako planirate let za New York, najpristupačnije cijene aviokarata su u jesen i rano proljeće.

Koje su tajne pristupačnog smještaja?

Smještaj je još jedna značajna stavka tijekom svakog putovanja. Kako biste smanjili troškove putovanja, savjetujemo vam da posjetite platforme poput Airbnba ili Bookinga. Ondje se nudi znatno povoljniji smještaj od onog klasičnog u hotelima. Još jedan savjet za uštedu novca je taj da rezervirate svoj smještaj dovoljno rano, jer mnogi privatnici nude popust za rane rezervacije.

Kako maksimalno iskoristiti budžet tijekom putovanja?

Nakon što ste pronašli pristupačne letove i smještaj, vrijeme je da se usredotočite na to da maksimalno iskoristite svoj budžet za vaše putovanje. Temeljito istražite svoje odredište kako biste pronašli besplatne ili jeftine atrakcije, muzeje i aktivnosti. Mnogi gradovi nude besplatne pješačke ture ili imaju veoma pristupačan javni prijevoz. Lokalne prehrambene tržnice i ulični prodavači često nude ukusna, jeftina gastronomska iskustva. Svakako napravite dnevni proračun kako biste pratili svoje troškove i izbjegli prekomjerno trošenje.

Postoje li neki skriveni dragulji za pristupačne turističke destinacije?

Iako su popularna odredišta poput New Yorka i Amsterdama na popisu gotovo svakog putnika, razmislite o istraživanju hrvatskih gradova poput Zagreba, Splita ili Dubrovnika. Ovi skriveni dragulji često nude pristupačnije i autentičnije iskustvo. Istražite nova odredišta i iskoristite prednost putovanja izvan sezone kako biste uštedjeli na letovima i smještaju. Odvažite se na vrhunsko iskustvo, otkrite jedinstvene kulture i prekrasne krajolike bez prevelikog trošenja novca.

 

Tekst i fotografije: Promo