UNESCO je odobrio imenovanje osam novih globalnih geoparkova, pa ih je tako sada 177 u 46 zemalja, objavila je sredinom tjedna organizacija UN-a

Ako ste avanturističkog duha i zabavnije vam je posjetiti kanjon ili krater nego restoran, sada možete pronaći inspiraciju za sljedeće putovanje.

Naime, UNESCO je objavio da se njihovom popisu geoparkova pridružilo njih još čak osam! Ova oznaka Globalnih geoparkova prepoznaje geološku baštinu koja ima međunarodni značaj, a područje je s izvanrednom geološkom baštinom i strategijom promicanja te baštine za dobrobit lokalne zajednice.

Lokalne zajednice pokreću i stvaraju geoparkove kako bi proslavile baštinu Zemlje i postigle održivi razvoj svoje regije kroz ‘geoturizam’, kaže UNESCO. “To je mnogo više od etikete. To je priznanje geološkim nalazištima međunarodne vrijednosti”, rekao je Kristof Vandenberghe, šef UNESCO-ovog Odjela za znanosti o Zemlji i geoparkove, na konferenciji za medije.

platabergens-sweden

“Ne možete sve izraziti u novčanoj vrijednosti. Ponekad ljudi ponovno otkrivaju i ponovno prepoznaju koliko su zapravo povezani sa svojim krajolikom.” Dvije zemlje, Luksemburg i Švedska, prvi put su se pridružile Globalnoj mreži s oznakom svojih prvih geoparkova.

Ovo je osam novih UNESCO-ovih globalnih geoparkova, koji izgledaju zaista impresivno i dokaz su koliko je naš planet raznolik i predivan:

UNESCO Globalni geopark Seridó, Brazil

Seridó UNESCO Globalni Geopark pokriva površinu od 2800 km² i nalazi se na polusušnom sjeveroistoku Brazila. U parku živi više od 120.000 stanovnika, uključujući zajednice poput Quilombola, koji čuvaju svoju kulturu kroz tradicionalne običaje, muzeje i kulturne centre. Geopark je riznica Zemljine povijesti o posljednjih 600 milijuna godina, a poseban je i zbog šume Caatinga koja ima specifičnu suptropsku floru i koja čuva brazilsku biološku baštinu koja se ne može naći nigdje drugdje na Zemlji.

Serido

UNESCO Globalni geopark Putovi južnih kanjona, Brazil

Globalni geopark Caminhos dos Cânions do Sul UNESCO-a u južnom Brazilu pokriva površinu od 2.830,8 km², a u njemu živi 74.120 stanovnika. Karakteriziraju ga impresivni kanjoni, podzemni tuneli, atlantske šume i jedan od najbogatijih ekosustava na planetu.

Putovi južnih kanjona

UNESCO Globalni geopark Salpausselkä, Finska

Salpausselkä UNESCO Globalni geopark nalazi se u južnoj Finskoj i ima površinu 4.506 km². Oko 21 % ovog geoparka je prekriveno vodom, a više od polovice šumama. U geoparku se nalazi stotine jezera te grebeni koji svjedoče o hladnom razdoblju na Zemlji koje je trajalo otprilike od 12 900 do 11 600 godina. Ovi grebeni predstavljaju najpoznatije geološko nasljeđe Finske koje je formirano otapanjem ledenjaka, a stijene pohranjuju obilje podzemne vode i opskrbljuju regiju visokokvalitetnom pitkom vodom.

Salpausselkä Geopark

UNESCO Globalni geopark Ries, Njemačka

Prije otprilike 15 milijuna godina meteorit se sudario sa Zemljom upravo na ovom mjestu, ostavljajući krater koji je najintenzivnije proučavana udarna struktura među gotovo 200 poznatih kratera u svijetu. Novoprozvani globalni geopark prostire se na površini od 1.749 km² i ima oko 162.500 stanovnika. Posjetitelji mogu razgledati krater Nördlinger Ries te naučiti o njegovoj geologiji i povijesti prateći prirodne staze. Geopark pruža intrigantan uvid u povijest Zemlje kroz svoj jedinstveni prirodni krajolik, kulturnu i kulinarsku povijest.

Nordlingen Ries

UNESCO Globalni geopark Kefalonija-Itaka, Grčka

Otok Kefalonija i Ithaca nalaze se vrlo blizu tektonski najaktivnije regije u Europi, a proglašeni su Globalnim geoparkom jer obiluju geolokacijama kraškog podrijetla kao što su špilje, vrtače i podzemni potoci. Te geolokacije govore o geološkoj povijesti Zemlje koja seže unatrag više od 250 milijuna godina, a imaju i književno značenje jer su Kefalos i Itaka u Odiseji imenovani kao domovina Uliksa, junaka Homerove epske pjesme. U geoparku se nalazi i bogata kulturna baština, poput prapovijesnih helenističkih i rimskih spomenika, srednjovjekovnih dvoraca, bizantskih i postbizantskih samostana, tradicionalnih naselja, vjetrenjača, mostova i svjetionika.

Kefalonia-Ithaca

UNESCO Globalni geopark Mëllerdall, Luksemburg

Geopark u istočnom Luksemburgu nalazi se u središtu bazena Trier-Luxembourg, koji se proteže od Pariškog bazena do Renskog masiva. Ima jedan od najspektakularnijih krajolika pješčenjaka u zapadnoj Europi i turistička je atrakcija još od kasnog 19. stoljeća. Danas se regija može istražiti pomoću guste mreže dobro označenih pješačkih staza, uključujući stazu Mullerthal dugu 112 km.

Millerdall

UNESCO Globalni geopark Buzău, Rumunjska

Brdoviti i planinski teritorij UNESCO-vog Globalnog geoparka Buzău Land svoj izgled može zahvaliti nekolicini tektonskih ploča koje su stvorile vrlo složen planinski lanac. Ovo je jedno od geodinamički najaktivnijih područja u Europi u kojem se mogu pronaći dobro očuvani fosili morskih vrsta, kopnene vegetacije, sisavaca i ptica. Također, ovdje se nalaze i neke od najdužih i najdubljih slanih špilja na svijetu, a bogata georaznolikost utjecala je na stvaranje jedinstvene kulturne baštine.

Buzau Land

UNESCO Globalni geopark Platåbergens, Švedska

U zapadnoj Švedskoj nalazi se geopark koji predstavlja jedinstven krajolik zbog 15 planina koje imaju ravne vrhove, po kojima je mjesto dobilo ime. Planine je oblikovalo posljednje ledeno doba(prije 115 000 godina), a obuhvaća i ravnicu Västgöta u kojoj se nalaze plitka jezera, valoviti grebeni i dobro očuvani kulturni krajolici.

Platabergen pogled

 

Foto: Getson Luís, Gabriel Zaparolli, Johannes Sipponen, Dietmar Denge, Kefalonia-Ithaca, NGPM, Uli Fielitz, Răzvan-Gabriel Popa, Henrik Theodorsson via Unesco; Milan Gonda/Getty Images