Bliži nam se to doba godine kada ne želimo prestati razmišljati gdje ćemo sve ići, što obići i kušati, i koliko lijepih božićnih fotografija okinuti

I neće samo Zagreb imati zanimljiv Advent vrijedan posjeta, baš kao ni najljepši Advent prema National Geographicu. Zemlje u susjedstvu dobar su povod za vikend putovanje i istraživanje što sve nudi Božić na stranim jezicima. Beč već klasično ima brojne sajmove na važnim lokacijama u grada, Ljubljana svoje trgove i mostove pretvara u lijepe božićne prizore, Budimpešta se s razlogom hvali svojim 3D projekcijama na Bazilici, a Kopenhagen Božić slavi  u prekrasnim vrtovima Tivoli oko jezera. Ok, ovaj zadnji nam nije u susjedstvu, ali vidjet ćete u nastavku zašto mu nismo mogli odoljeti za ovaj popis.

Advent u Ljubljani

Blagdanska događanja u Ljubljani počinju u petak 25. studenog kada se pale adventske lampice, a gradski trgovi, ulice, mostovi i nasipi bit će dio ove svjetlucave zimske atmosfere. Prekrasne svjetlosne dekoracije grada, sa sloganom “The General Mind // Spirit of Community”, ove godine potpisuje autor Urban Modic. U ovo najljepše doba godine u Ljubljani će se održati raznorazna događanja za svačiji ukus. Na Gallusovom nasipu bit će postavljene jaslice od slame, a figure koje je izradio Anton Kravanja izrađene su u prirodnoj veličini. Osim lampica čija ukupna dužina doseže čak 50 kilometara, Ljubljanu će krasiti deset smreka i 79 “zelenih stabala” u Wolfovoj, Čopovoj, Stritarjevoj i Trubarjevoj ulici. Riječ je o božićnim drvcima koja će nakon blagdana biti vraćena u prirodu. U pomoć pri kićenju „zelenih stabala“ u Wolfovoj ulici priskočit će učenici ljubljanskih osnovnih škola, a Turistička zajednica Ljubljane poziva građane da okite božićna drvca u Stritarjevoj i Čopovoj ulici i postanu dio blagdanske priče.

božićni adventi u susjedstvu

Također, poručili su građanima da ne kupuju nove ukrase, već da donesu one koje imaju kod kuće. To je svakako lijepa poruka i pokušaj da se razmišlja o smanjenju nepotrebne kupnje. Brojne sezonske aktivnosti i atraktivna ponuda koncerata privlačit će posjetitelje tijekom prosinca u profinjeno uređenu starogradsku jezgru, a novogodišnji vatromet obasjat će nebo iznad Ljubljanskog dvorca 31. prosinca točno u ponoć. Blagdanski program u raskošno okićenoj starogradskoj jezgri trajat će do siječnja 2023. godine.

božićni adventi u susjedstvu

božićni adventi u susjedstvu

Sve detalje o Adventu u Ljubljani i događanjima pratite ovdje.

Advent u Beču

Bečki božićni sajmovi smatraju se jednim od najljepših i najvećih božićnih sajmova u Europi, a tradicija im seže još u srednji vijek kada je 1296. godine Albrecht I. građanima Beča dodijelio privilegiju održavanja prosinačke tržnice ili “Krippenmarkta”. Od tada su se karakter i rasprostranjenost ovih tržnica znatno promijenili. Danas više od 20 službenih adventskih sajmova odnosno marketa prodaje široku lepezu sezonskih darova i ukusnih poslastica. Na koji god da se uputite nećete pogriješiti, a svi izgledaju blagdanski lijepo. Izdvojili smo njih nekoliko za lakše snalaženje.

božićni adventi u susjedstvu

Bečki božićni sajam iz snova ispred Gradske vijećnice

Bečki božićni sajam iz snova, eng. Viennese Dream Christmas Market ispred Gradske vijećnice nezaboravan je doživljaj za one koji žele osjetiti duh sezone. Jedinstvena kulisa ovoj tržnici daje poseban šarm, a ukusni mirisi sve posjetitelje uvjerljivo uvode u sezonsko veselje. Unutar Gradske vijećnice u prizemlju nalazi se prostor namijenjen djeci, gdje mogu naučiti kako se rade božićni kolačići ili svjećice. Također, posjetitelji mogu poslušati međunarodne poznate zborove koji pjevaju pjesme uz besplatan ulaz petkom, subotom i nedjeljom.

Gdje: Na trgu ispred Gradske vijećnice
Kada: 19. studenog – 26. prosinca 2022

Božićno selo Belvedere Palace

Popularno božićno selo Belvedere Palace smješteno je nasuprot veličanstvene svjetski poznate barokne rezidencije, jedne od najljepših i najznačajnijih znamenitosti Beča. Više od 40 svečano uređenih štandova na tržnici nudi tradicionalne rukotvorine, raskošne božićne ukrase i posebne kulinarske užitke.

Gdje: Palača Belvedere, Prinz Eugen Strasse
Kada: 18. studenog – 23. prosinca 2022

božićni adventi u susjedstvu

Božićno selo na Trgu Marije Terezije

I ove zime dojmljive bečke građevine i tradicionalni običaji spajaju se u Božićnom selu na Trgu Marije Terezije, smještenom između Prirodoslovnog muzeja i Muzeja umjetnosti. Ne možete pobjeći od božićnog ugođaja uz svečano ukrašene štandove na tržnici uz široku lepezu kulinarskih užitaka.

Gdje: Trg Marije Terezije
Kada: 16. studenog – 23. prosinca 2022

Božićno selo Kampus Sveučilišta u Beču

Božićno selo Campus University of Vienna (bivša Opća bolnica Beča) očarat će posjetitelja svojom tradicionalnom bečkom atmosferom. S ljubavlju dizajnirani i ukrašeni štandovi na tržnici smješteni duž brojnih uskih uličica nude prekrasne božićne darove kao i ukusno kuhano vino.

Gdje: Sveučilišni kampus, Alserstrasse
Kada: 11. studenog – 23. prosinca 2022

Art Advent na Karlsplatzu

S dobrim razlogom ovo je jedan od najpopularnijih božićnih sajmova u gradu gdje zanati i zabava čine lijepu simbiozu na Karlsplatzu. Organizatori pažljivo biraju izlagače koji proizvode vlastite jedinstvene proizvode te pažnju posvećuju umjetnicima i obrtnicima. Glazbeni program je također bogat, a gastro ponuda probrana i sezonska. Kažu kako je ovo sajam za sve ljubitelje umjetnosti.

Gdje: Karlsplatz
Kada: 18. studenog – 23. prosinca 2022.

božićni adventi u susjedstvu

Božićni sajam u dvorcu Schönbrunn

Na ovoj povijesnoj lokaciji, otprilike 60 izlagača predstavlja rukotvorine i originalne darove tijekom blagdana. Ručno rađeni božićni ukrasi i jaslice detalji su kojima se posjetitelji dive, a mogu ih i kupiti dok uživaju u mirisu kiflica od vanilije i vrućeg punča. Cijela atmosfera događa se ispred slavnog dvorca Schönbrunn.

Gdje: Dvorište ispred dvorca Schönbrunn
Kada: 19. studenog 2022. – 4. siječnja 2023.

božićni adventi u susjedstvu

Advent u Budimpešti

Budimpeštanska blagdanska čarolija odvija se ispred Bazilike sv. Stjepana odnosno Svetog Ištvana, a Mađari je najčešće zovu i samo Bazilika. Ovo je najveća crkva u gradu, a organizatori Adventa u Budimpešti su prepoznali njezine vanjske zidove kao idealne za 3D umjetničke projekcije. Svake večeri tijekom Adventa, svečane priče i vjerske scene projiciraju se na fasadu bazilike u izvanrednom 3D svjetlosnom showu pri čemu svaka scena traje nekoliko minuta i počinje u 17:30. Ovo je također mjesto tržnice na otvorenom gdje oko 160 štandova prodaje mješavinu mađarskih rukotvorina (keramička drvca, pojedinačno oslikane ruske lutke, nakit od dragog kamenja) i grickalica te ukusnih zimskih specijaliteta uključujući ljepljivi kolač od jabuka, oraha i maka. Advent u mađarskoj metropoli započinje 18. studenog i traje sve do 1. siječnja.

božićni adventi u susjedstvu

božićni adventi u susjedstvu

Sve detalje o Adventu u Budimpešti i događanjima pratite ovdje.

Advent u Kopenhagenu

Povijesni zabavni park Tivoli Gardens u Kopenhagenu pretvara se u zimsku zemlju čuda uoči Božića s više od pola milijuna svjetlucavih lampica, 70.000 božićnih kuglica i 1.000 božićnih drvaca. I ove će godine atmosfera biti upravo onakva kakva je uvijek, zbog čega je ovaj božićni sajam itekako poznat; blagdanska čuda, veselje, stotine božićnih patuljaka, svjetlucavih božićnih kuglica i okićenih jelki ispunjavaju vrtove kako bi posjetitelji zabavnog parka mogli uživati ​​u pravom čarobnom božićnom duhu Tivoli Gardensa. Mnogi posjetitelji s nestrpljenjem očekuju tradicionalnu šetnju oko jezera Tivoli gdje mogu doživjeti osvijetljene žalosne vrbe – šećući ruku pod ruku sa svojim najdražima, dok uživaju u šalici vrućeg kakaa. Za pustolovnije goste, sve Tivolijeve vožnje otvorene su tijekom božićne sezone. Tako će biti moguće krenuti na izlet panoramskim kotačem, gledati Tivoli s visine sa Star Flyera ili uživati ​​u uzbuđenju Roller Coastera ili Demona. Kada trebate predah između uzbudljivih vožnji, sezonski ukrašeni vrtovi također će vas pozvati da istražite brojne božićne štandove na kojima trgovci i obrtnici iz cijele zemlje prodaju ukrase, delicije i lokalne specijalitete. Tivoli Gardens također slavi Božić na svojim pozornicama. Cijela obitelj može uživati ​​u pravoj božićnoj bajci kada se u Koncertnoj dvorani Tivoli po peti put izvede klasični balet Orašar koji će pozornicu ispuniti impresivnim plesnim piruetama, svjetlucavim zvijezdama i slatkom glazbom.

božićni adventi u susjedstvu

Zanimljiva informacija; danska kraljica Margarethe II osmislila je scenografiju i kostime za Orašara. U 2022. godini prvi put će božićno drvce zablistati i nasred jezera Tivoli koji će božićnu atmosferu živjeti od 19. studenog sve do 31. prosinca 2022.

Sve detalje o Adventu u Kopenhagenu i događanjima pratite ovdje.

Foto: Janez Zalaznik/Visit Ljubljana, Tivoli Gardens, Advent Bazilika.hu, Getty Images