Nakon blagdana prepunih slasnih delicija i možda malo previše prejedanja, osjećamo potrebu za nečim laganim, ali istovremeno hranjivim.
Juha od karfiola
Upravo je vrijeme da se okrenemo nečemu “na žlicu” što će nas osvježiti i nahraniti bez teškog osjećaja. Zato donosimo recept za juhu od karfiola – pravu zdjelicu punu zdravlja!
Sastojci:
- 1 glavica svježeg karfiola
- 1 veliki krumpir
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 4 šalice povrtnog temeljca
- Sol i papar po ukusu
- Maslinovo ulje
- Svježi peršin za posipanje
Upute:
- Operite karfiol i razdvojite ga na manje cvjetiće.
- Ogulite i narežite krumpir na kolutove.
- Luk i češnjak sitno nasjeckajte.
- U velikom loncu zagrijte malo maslinovog ulja. Dodajte luk i češnjak te pržite dok ne postanu staklasti.
- Dodajte karfiol i krumpir te ih kratko prodinstajte.
- Ulijte povrtni temeljac i pustite da juha proključa.
- Smanjite temperaturu i kuhajte dok povrće ne omekša.
- Začinite solju i paprom po ukusu.
- Kada je juha gotova, upotrijebite blender ili štapni mikser da juhu izmiksate u glatku smjesu.
- Poslužite juhu toplu, posipanu svježim peršinom.
Foto: Profimedia.hr